Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '18

 
Kategori
Sınavlar
 

LGS "Liseye Geçiş Sınavı" Yarın Yapılacak

LGS "Liseye Geçiş Sınavı" Yarın Yapılacak
 

LGS


8.Sınıfta çocukları olanları yarın büyük bir sınav bekliyor. Liseye Geçiş Sınavı (LGS). Büyük oğlum iki aşamalı  SBS (Seviye Belirleme Sınavı) , küçük oğlum tek sınav olan TEOG'a (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş) girdi. Şimdi de LGS olmuş bu sınavın adı. Yeni sınav Nasıl olacak? diye soranlara açıklama getireyim;
 
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) olarak 2018 yılında ilk kez gerçekleştirilecek olan sınav, 2 Haziran Cumartesi günüyapılacak.
 
Sınav, aynı gün iki bölüm halinde uygulanacak. Çoktan seçmeli 90 soru olacak. Sınavın birinci bölümü 09.30’da, ikinci bölümü ise 11.30’da başlayacak.
 
Sınavın, birinci bölümü 50 soruluk sözel alan olup,  75 dakika sürecek.
İkinci bölümü ise 40 soruluk sayısal alan olup, 60 dakika sürecek.
 
Sözel bölümde, 8’inci sınıf Türkçe dersinden 20, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil derslerinden 10’ar olmak üzere 50 soru; sayısalda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden 20’şer olmak üzere 40 soru yöneltilecek.
 
Allah yardımcıları olsun tüm çocukların. Ben bu sınavların amacını pek de anlayamasam da ! Aileler yüksek puan alan çocuklarını bir Anadolu Lisesi yerine, puanından dolayı burs kazandığı  Özel Okula vermeyi tercih ediyorlar. Parası olmayan artık devlet okuluna gidiyor. Bu duruma zamanında çok üzüldüm.
Bir kaç yıldır çevremde gözlemlediğim ve benim de uyguladığım bir durum olmuştu.
 
Neden en yüksek puanla girdiği Anadolu Lisesinden mezun olmasın çocuğum. Lise son sınıfta malesef binbir emekle çocuğumun girdiği Anadolu Lisesi yerine dersaneler gibi yoğun test çözdüren, sınava hazırlayan Temel Liselere yöneldi tüm veliler. Hem bir sürü para verdiler hem de mezun olduğu okul öeneğin Ankara'nın en iyi Anadolu Liselerinden biri olan "Gazi Anadolu Lisesi"olacağına "B Temel Lisesi" oldu. Bu büyük bir kayıp değil mi? 
 
Şimdi ise Devlet Liseleri iyice itibarsızlaştırıldı.Yazık oldu güzelim Anadolu Liselerine ve eğitim kalitesine. Bakıyoruz öğretmenleri bile o okuldan ayrılıp özel okula geçmiş. Görüyorsunuz heryerde Özel Okul, Temel Lise, Kolej. Ne kadar başarı sağlıyorlar o tartışılır. Ama 15 binden aşağı değil ücretleri. Yazık değil mi ailelere? Mis gibi Devlet Okulu varken herkesin özel okula yönelmesi neden? Çünkü çocuğunun daha iyi eğitim alması ve Üniversitede iyi bir yer kazanması. Bu garantiyi Anadolu Liselerinin vermesi için birşey yapılamaz mı?
 
Orta halli bir memurun bile çocuğunu taksitle de olsa özel okula göndermesi ve onun için tonlarca para akıtmasına ne diyorsunuz?
 
 
Toplam blog
: 306
: 1007
Kayıt tarihi
: 29.01.08
 
 

Çevre Mühendisiyim. Kitap okumayı, film izlemeyi, yazı yazmayı seviyorum. 2 erkek çocuk annesiyim..