Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Murat ATİLA

http://blog.milliyet.com.tr/murat_atila

29 Mayıs '21

 
Kategori
Sınavlar
 

LGS Sınavına bir hafta kala

LGS Sınavına Girecek Öğrenciler Nelere Dikkat Etmeli?

Bir yıl süren çalışmalarınızı test edeceğiniz LGS sınavına bir hafta kaldı. Uzun bir emek sonunda işin sonuna geldiniz. Peki bu son dönemeçte nelere dikkat etmelisiniz? Sınava bir hafta kala, sınav akşamı, sınav sabahı ve sınav sırasında neler yapmalısınız? Bu ve benzeri sorularınıza cevap niteliğinde olacak hususları maddeler altında ele almaya çalıştım:

Sınava bir hafta kala

Deneme sınavlarınızın analizini yapın. Kendinizi yetersiz gördüğünüz konuları tekrar ele alın ve o konu ile ilgili soru çözün. Türkçe, matematik ve fen bilgisi dersleri ile ilgili eksiklerinizi mümkün oldukça tamamlamaya çalışın. Bu derslerin katsayıları inkılap tarihi, din kültürü ve İngilizce derslerinden daha fazla olduğunu unutmayın.

Uyku düzeninizi ayarlayın. 23.30’da uyuyun ve 07.30’da uyanın. Bu düzene alışırsanız sınav sabahı erken uyanmakta zorluk yaşamazsınız.

Beslenmenize dikkat edin. Yağlı, tuzlu yemek yemekten kaçının. 07.30- 08.30 arası kahvaltı yapın. Kahvaltıda hafif gıdalar- Peynir, zeytin, domates, salatalık, yumurta vs.-  besinler tüketin.

Gürültülü ortamda deneme çözmeye çalışın. Sınav sırasında oluşabilecek olası seslere karşı dikkatiniz kolayca dağılmamış olur.

Optik form kullanın. Denemelerinizin cevaplarını çıktı almış olduğunuz optik forma kodlayın. Böylece kodlama alışkanlığı kazanarak sınavda zaman kazanabilirsiniz.

Sınavdan bir hafta öncesinden kol saati, küpe, takı takmayı bırakın. Sınav salonuna takı ile girmek yasak olduğu için unutarak sınıfa takı sokmuş olursanız bu durum sizi zora sokabilir.

Deneme olduğunuz yerde karşı duvara saat asın. Saate bakarak zamanı ayarlama alışkanlığı kazanmış olursunuz.

Denemelerinizi yatakta, kanepede çözmeyin. Masa üzerinde ve mümkünse sert zeminli bir sandalyeye oturarak çözün. Sınav sırasında oturacağınız sıranız da sert olacak bu nedenle rahatlığa alışmayın.

Sınavda hangi kıyafeti giyeceğinize birkaç gün öncesinden karar verin. Rahat ve salaş kıyafetler seçin. Maskenizi unutmayın.

Sınavdan bir gün önce ders çalışmayın. Dinlenin. Fiziksel ve yorucu aktivite yapmaktan kaçının.

Sınav akşamında;

Sınavda kullanacağınız araç gereçleri (kimlik, kalem, silgi, hazneli kalemtıraş, gözlük v.s.) hazırlayın, sınav sabahına bırakmayın. Evin çıkış kapısının önüne koyun. Böylece unutmazsınız.

Sınav salon ve sıra numaranızı e-okuldan mutlaka kontrol edin.

Sınav sabahında;

07.30’da uyanın. Esneme hareketleri yaparak vücudunuzu gevşetin. Kapı ve pencereleri havalandırın. Ailece hafif gıdaların olduğu bir kahvaltı yapın. Çay ve suyu fazla tüketmeyin. Sınav sırasında WC ihtiyacı duyarsanız salondan çıkamayacağınız için zorluk yaşayabilirsiniz. Sınav ile ilgili sohbet etmemeye çalışın.

Bandajı çıkarılmış su şişenizi hazırlayın. Su şişenizin yapışkan kısmını da su ile temizleyin ki sınav sırasında elinize yapışıp sizi rahatsız etmesin.

Üzerinizde takı, kolye, bileklik, telefon vs. olmadığına emin olun. Akşamdan kapının önüne koymuş olduğunuz araç gereçlerinizi kontrol ederek yanınıza alın.

Sınav öncesinde

Sınav başlamadan en az 30 dakika önce sınav yerinde olun. Sınav başladıktan 15 dakika sonra gelenler sınava alınmaz.

Sınav başlamadan önce sıranızın sallanıp sallanmadığını kontrol edin. Sıranız sallanıyorsa salon başkanına ya da salon gözetmenine söyleyin. Pencereden gözünüze ışık geliyorsa ya da rüzgâr esiyorsa bu durumları da görevlilere bildirin.

Sınav öncesi mutlaka WC ihtiyacınızı görün.

Görevlilerin açıklamalarını çok iyi dinleyin.

Size verilen optik okuyucudaki kişisel bilgilerinizi, isim ve soy isminizin doğru yazılıp yazılmadığını kontrol edin. Yanlışlık varsa görevliye söyleyin.

Soru kitapçığını kontrol edin. Eksik ya da yırtık sayfa varsa görevliye söyleyin.

Kitapçık türünüzü optik forma doğru kodlayın.

Nefes egzersizi yaparak heyecanınızı azaltabilirsiniz. Unutmayın heyecan sınava giren tüm arkadaşlarınızda olacak. Önemli olan heyecanlanmamak değil bu heyecanı kontrol edebilmektir. Bunun temel yollarından birisi de nefesi kontrol edebilmektir. Heyecandan dolayı nefesiniz hızlanır.

Nefes Egzersizi; nefesinizi 2 saniyeliğine tutun. Nefes hızınızı kontrol ettikten sonra burnunuzdan 4 saniye sayarak nefesinizi içinize çekin, 2 saniye nefesinizi tutup 6 saniye boyunca ağzınızdan yavaşça çıkarın. O sırada ‘yapabilirim, başarabilirim’ diyerek motive olun.

Sınav başladığında ve sorulara odaklandığınızda heyecanınızın tamamen yatıştığını göreceksiniz.

Sınav sırasında

Optik okuyucunuza işaretlemeniz gereken yerler dışında karalama ve süsleme yapmayın. Deneme çözerken kâğıt yerine masaya işlem yapma alışkanlığınız varsa bunu sınavda kesinlikle yapmayın. Kopya çekiyor muamelesi görebilir ve görevliler işlem yapmak zorunda kalabilirler. Sınav kitapçığını müsvedde olarak kullanın.

Saçlarınız uzunsa bağlayın. Yüzünüze saç teli gelmesi sınavda sorulara odaklanmanızı olumsuz etkileyebilir.

Sınavın ilk 30 dakikasında ve son 15 dakikasında salondan çıkamayacağınızı unutmayın.

Suyunuzu kesinlikle sıranın üzerine koymayın. Su şişesi devrilirse kitapçığınız ve optik okuyucunuz ıslanabilir. Yere ya da sıranın gözüne koyun. Ayağınızın altına koymayın.

Siyah yumuşak uçlu sınav kalemi kullanın. Kaliteli kalem kullanın. Kalemin sürekli kırılması ve silik kodlama yapması dikkatinizi dağıtacağı gibi moralinizi de bozabilir.

Hazneli kalemtıraş kullanın. Kalem artıklarının masa da dağınık halde durması dikkatinizi dağıtabilir.

Üç yanlışın bir doğruyu götüreceğinden dolayı emin olmadığınız şıkkı kodlamayın.

Cevaplarınızı optik forma kodlarken dikkatli olun. Kaydırma yapmayın.

Sınav sırasında arkadaşlarınızın dikkatini dağıtmayacak şekilde boyun, el, kol ve omzunuzu esnetecek küçük hareketler yapın.

Kopya çekmeyi aklınızın ucundan bile geçirmeyin.

Sınav bittikten sonra kitapçık ve optik formu görevlilere teslim edin.

Sözel bölüm ve sayısal bölüm sınavları arasındaki molada;

Sözel bölüm bittikten sonra verilen arada arkadaşlarınızla sorular hakkında konuşmayın. Bu durum sayısal bölüm sınavına girmeden önce moralinizi olabilir.

Sözel bölüm sınavından sonra verilecek arada atıştırmak için yanınıza muz, fındık götürebilirsiniz.

Arada bir şeyler yiyin (muz, fındık vs.). Sayısal bölüm sınavına girmeden önce mutlaka WC ihtiyacınızı görün. Aşırı su tüketmeyin. Ailenizle görüşmeyin- uzaktan el sallayıp, gülümseyin-. Okul bahçesinde yavaş tempolu yürüyüş yapabilirsiniz.

Sınav sonrasında;

Sınav kitapçığınızı birkaç gün sonra okuldan alabilirsiniz. Bu nedenle soru kitapçığınıza isminizi yazmayı unutmayın.

Sınav sonrası sıkça duyacağınız “Sınavın nasıl geçti?” sorusuna hazırlıklı olun.

Okul binasından çıkarken derin ve uzun bir nefes alın. Bunu hakkettiniz, pandemi nedeniyle okula ve kursa gidemediniz. Canlı dersler, YouTube eğitim videoları ile sınava hazırlanmaya çalıştınız. Tüm zor şartlara rağmen başardınız. Sonuç ne olursa olsun başardınız.

Değerli ebeveynler; sınav sonrasında çocuğunuz üzgün olabilir, hayal kırıklığı yaşayabilir. Ona sıkıca sarılın ve her zaman yanında olduğunuzu söyleyin. Üzerine gitmek, kızmak çocuğunuzu sizden ve hayattan uzaklaştırabilir. Sınavlar daha yeni başlıyor ve hayatın kendisi başlı başına bir sınav. Çocuğunuza destek olun ve ona yalnız olmadığını hissettirin.

LGS sınavına tüm öğrencilere başarılar dilerim. Her şey gönlünüzce olsun. Başarılar dilerim.

 

 
Toplam blog
: 39
: 124
Kayıt tarihi
: 12.02.16
 
 

Murat ATİLA Klinik Psikolog- Aile Danışmanı Dokuz Eylül Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danı..