Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

EYD Uzmanı Gülşah Öztaş

http://blog.milliyet.com.tr/gulsahoztas

04 Temmuz '22

 
Kategori
Eğitim
 

LGS Tercihleri

LGS 2022 Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

4-20 Temmuz tarihleri arasında son gün 17.00'ye kadar yapılacak

Yerleştirme sonuçları 25 Temmuz'da açıklanacak.

Lise Tercihleri Nasıl Yapılır?

Liste tercih sürecinde 3 yerleştirme sistemi vardır. Bunlar merkezi yerleştirme, yerel yerleştirme, pansiyonlu okullar şeklindedir. Yerel yerleştirme tüm öğrencilere açılacak olup yerel yerleştirme olmadan merkezi tercih yapılması mümkün değildir. Yerel yerleştirme de adrese bağlı okullar tercih edilebilirken en fazla 5 tercih yapılabilir. Aynı okul türünden en fazla 3 seçim yapılabilir. Her biri 3’ü geçmeyecek şekilde en fazla 5 adet Anadolu Lisesi, meslek Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi seçilebilir.

Yerel yerleştirmeden sonra LGS sınavına giren öğrenciler tercih yapabilir. Bunun için en fazla 10 okul seçilebilir. Bu aşamada tüm okullar tercih edilebilir. Tercihler e-okul. meb.gov.tr üzerinden yapılmaktadır. Tercih sonuçları ise 10 Ağustos 2022’de açıklanacaktır.

Yerel Yerleştirme Nedir?

 

Yerel yerleştirme; öğrencilerin ikamet adresleri doğrultusunda bir liseye yerleştirilebilecekleri anlamına geliyor. Yani burada önemli olan LGS’de alınan sonuç değil. İkametin yanı sıra 6. 7. ve 8. sınıflarda alınan yıl sonu puanının aritmetik ortalaması ve 8. sınıftaki özürsüz devamsızlık günü de yerleştirmeyi etkiliyor. Sınava girenlerin de girmeyenlerin de bu alanı doldurması zorunlu. Merkezi tercih ekranının açılması için öncelikle yerel yerleştirilme alanının doldurulması gerekli.

Yerel yerleştirme alanında en fazla 5 okul seçilebiliyor. 5 okuldan 3’ünün de kayıt bölgesinde olması gerekiyor. Ayrıca aynı okul türünden de (Anadolu, Fen, Meslek Lisesi vb.) en fazla 3 okul seçilebiliyor.

Merkezi Yerleştirme Nedir?

LGS sonucunda elde edilen puan ya da yüzdelik dilim doğrultusunda tercih yapılmasına imkân veren yerleştirmeye merkezi yerleştirme deniyor. Yerel yerleştirme ekranı doldurulduktan sonra merkezi yerleştirmede en fazla 10 tercih yapılabiliniyor. Sınava girmeyen öğrencilerin merkezi sınavla öğrenci alan okullar için tercih yapma şansı bulunmuyor.

Pansiyonlu Okullar İçin Yerleştirme Nedir?

Hem sınava giren hem de girmeyen öğrencilerin tercihte bulunacağı pansiyonlu okullar aslında bir nevi yatılı okullar. Yerel ya da merkezi yerleştirme tercihlerinde herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler pansiyonlu okullara yönlendirilebiliyor. Toplamda 5 pansiyonlu okul seçme imkânı bulunuyor.

LGS Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

LGS tercihi sırasında dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

1-Yüzdelik dilimi merkez alın

Tercihlerinizi yüzdelik dilime göre yazmanız, tercih ettiğiniz okulların gelme ihtimalini arttıracaktır.

2-Kariyer hedeflerinizi düşünün

Tercihlerinizi okumak istediğiniz bölüme ve seçmek istediğiniz mesleğe göre yapın.

3-İyi Araştırın

Tercih etmek istediğiniz okulu iyi araştırın. Daha sonra pişman olmayın.

4-Okulun ulaşım imkanlarını değerlendirin

Özellikle büyük şehirde yaşıyorsanız ulaşım koşulları çok önemlidir. Bu hususu göz önünde bulundurarak tercihinizi yapın.

 
Toplam blog
: 13
: 104
Kayıt tarihi
: 15.06.21
 
 

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Uzmanıyım.Bir özel okulda müdür yardımcısı olarak çalışmaktayım(Lisan..