Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '14

 
Kategori
Siyaset
 

Liberal faşizm

Ana akım faşizm(ler) ile karşılaştırılınca, liberal faşizmin onunla bazı benzerlikleri ve bazı farklılıkları var:

Ana akım faşizm, 1920-1945 zaman aralıklı olarak yer aldı. Bu, 1500-2000 arasındaki koloniyalist + kapitalist / sanayileşmeli dilimin içinde ve onun bir parçası olarak yer aldı. Bu nedenle de, kümülatif olarak devralınan bazı açmazlar, örneğin çevre kirliliği nedeniyle biten dünya gezegeni sonucunu da, neo-globalist neo-liberal ideoloji yaratmış gibi oldu ama o yalnızca son ve küçük bir adım / moment konumunda.

Ana akım faşizmi, Krupp faşizmi göstergesiyle, çalışmayı özgürlük sayarken; bu yeni dönem, tüketimi özgürlük saydı. Aynı zamanda, üretim tüketimi çok aştığı için, tüketilen malların belki % 90'ı hiçbir yaşamcıl önem taşımadı. Bu da, aç-işsiz ve son model tablet PC'li tipler yarattı.

Ana akım faşizmi, dar bir nüfus kesimini (Musevi, engelli, komünist) toplama kamplarına doldurup katlederken; yeni liberal faşizm, dünya nüfusunun % 30'unu / 2 milyar kişiyi, ortalama yaşamlarının % 10-30 kısalacağı çalışma koşullarına sürükledi ve örneğin, artık bir ülkede iş kazalarında ölen sayısı, örneğin Türkiye'de terörden ölenlerin sayısını geçti.

Şerh 1: Son moment, 20. Yüzyıl'da 1. Dünya nüfusunun ortalama yaşam beklentisini 40'tan 80'e % 100 oranında arttırınca, 1. Dünya nüfusu için bile, % 10-30 oranında yaşam eksilten çalışma koşulları, görmezden gelinebildi.

Şerh 2: Azalan girdiler yasası çok zorlandığı içn, buharlaşan sermaye oranı ve miktarı, korkunç boyutlara vardı: Her 5 yılda 1.000 kişi, 1 milyar kişiyi 1 ömür idare edecek döner sermayeyi hiçe buharlaştırdı. Ancak, bu da sosyal moment pozisyonunun dolaylı bir sonucu, neo-liberalizmin doğrudan bir sonucu değil.

Neo-liberalizmin en büyük faşizmi, sürdürülebilir borçlanma olanaksızlığının (en azından 1929'da 1 kez) kanıtlanmış gerçeğini görmezden gelmesi ve akıntıyı tersine çevirme gayreti ve dezenformasyonu oldu. Sonuçta, aynen 1929'daki gibi, çöken borsa ve ödenmeyen trilyonlarca dolar oldu. Örneğin 2007 krizi ertesinde, 2011-2013 arasında ABD 1 ve AB 1 trilyon dolar karşılıksız parayı piyasaya sürdü ki bu da o kadar paranın buharlaşmışlığı demek, çünkü şu an nötr-denge var gibi.

Liberal faşizm, bunların üstüne bir de 64 trilyon dolarlık global GSMH'de, 32 trilyon dolarlık (zenginlerin olan kayıtdışı) beyaz-kara para ve 32 trilyon dolarlık (mafyanın olan kayıtdışı) kara-kara para birikimi yarattı ki bu da 1980-2010 momentli oldu diyelim.

Liberal faşizm, 1980'lerden sonra 2 onyıllık momenti ertesinde, 2000-2010 arasındaki 3. momentinde, çoktan aşırı şişmiş bir orta burjuva sınıfı ve siyasal sol-sağ ayırtsızlığını hazır buldu, kendi yaratmadı ama üsselce onu çoğalttı.

Sonuçta, 7 milyarlık nüfusta, değil varolan 7 milyarı, gelecekteki 7 trilyon kişiyi de yok edecek bir ayırtsız-nihilizm yaratılmış oldu ki liberal faşizmin en büyük göstergesi ve simgesi bu: Yok edilmş bir gelecek ki savaşlar ve hatta tarihteki en büyük savaş olan 2. Dünya Savaşı bile bunu yapamadı. 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..