Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Liberalizm'de Değişimler/Fırat AYHAN

Liberalizm'de Değişimler/Fırat AYHAN
 

Finansal Piyasaya Tırpan


Adam Smith’in fikir babalığı yaptığı serbest ekonomide, Keynes’in kapitalizmi ılımlaştırma, törpüleme fikirleri bir yana bırakılmaya başlandığı bir dünyada, vahşi piyasa koşullarında baş gösteren global krizle gerekli şok dalgası etkisini gösterdi. Özellikle sosyalist yönetimde bulunan ülkelerin liberalleşme rüzgârı, 1990’dan sonra özgürlükçü piyasa anlayışına dönünce, tüm dünyada ‘Bırakınız Yapsınlar Bırakınız Geçsinler’ ekonomi felsefesi olağanca uygulama alanı buldu.

Her olanak ve özgürlüklerin finansal piyasaların elinde bulunması, piyasada oluşacak tüm dengelerin piyasa ekonomisi içinde çözülmesi beklentisinin götüreceği buhran artık anlaşılmış oldu. ABD’de geçen yıl başlayan piyasa krizine rağmen, hükümetin piyasa koşullarına etkili müdahalede bulunmamasının sebebi piyasanın kendi dengesini kendi oluşturacağı anlayışı idi.

Fakat finans kurumlarında bir biri ardına başlayan iflaslar baş gösterince, devletin kamulaştırma politikaları uygulanmaya başlatılması kaçınılmaz oldu. Adam Smith’in haklı olduğu düşüncesi yön değiştirdi ve küresel ekonomide devlet denetimi ve müdahaleciliğine burun kıvıranların Keynes ekonomi düşüncesine saygı gösterilmesi gerekildiğini hatırlattı.

Türkiye’de 2001 krizinden sonra finans sektörüne el konulduktan sonra tekrar özelleştirilmeye ağırlık verilmişti. Denetim ve müdahaleci eksikliklerin giderilmesi sayesinde kontrol mekanizmasının oluşturulması, finans piyasalarındaki boşluğu doldurarak ‘Bırakınız Yapsınlar’ anlayışını kontrol altına almış oldu.

Kamu otoritesinin mali piyasalardaki düzenleyici ve denetleyici varlığı, olumlu ya da olumsuz olarak piyasa oyuncularına farklı etkide bulunmuş olabilir. Bununla birlikte önceki başıboşluğun önüne geçilmiş olduğu bir gerçektir.

 
Toplam blog
: 31
: 971
Kayıt tarihi
: 14.04.08
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Bir kamu kurumunda mali işl..