Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Liberalizm

Liberalizm
 

İskoçyalı Bilim Adamı Adam Smith'in 1776 yılında yayınladığı ''Ulusların Zenginliği '' adlı kitapla beraber Klasik Ekol ve Liberalizm Sisteminin Temelleri atılmıştır.

Liberalizm ,ekonomide devletin yer almaması gerektiğini savunan bir sistemdir. Liberalizmde en temel amaç Milli Gelirin artması yani Y nin artmasıdır. Liberal Ekonomide Borçlanma yoktur. Devlet Adalet,diplomasi ve iç-dış güvenlikten sorumludur yani piyasa serbesttir .Adam  Smith'e göre Görülmez El piyasadaki dengeyi sağlar.

Liberalizm'de vergi politikası tamamen Dolaylı Vergi Üzerindendir. Dolaylı vergi Harcamadan vergi alınmasıdır. Harcamadan vergi alınırsa tüketim(C) düşer böylece tasarruf (S) ve Yatırım (I) artar sonuç olarak Milli Gelir artar.  Y=C+S+I   

Adam Smith'e göre Doğrudan  yani Gelirden ve Servetten vergi alınması Milli Geliri düşürür. Bu soruna MÜŞEVVİK SORUNU denir.

Liberalizm , 1929 da oluşan Büyük Krize ekonomistlerin çözüm bulamamasından dolayı 1936 yılında JOHN MAYNARD KEYNES 'in Kapatilizm'in temellerini atmasıyla son bulmuştur. Ancak Dünyada 1970 Türkiye'de 1980 sonrası tekrar farklı boyutlarda Liberalizm Karşımıza Çıkmaktadır.

 
Toplam blog
: 6
: 164
Kayıt tarihi
: 01.02.18
 
 

Pamukkale Üniversitesinde sermaye piyasası bölümünü okuyorum. Amatör yazılar yazıyorum. ..