Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '11

 
Kategori
Psikoloji
 

Libidonun dümura uğraması

Bir arkadaşım vardı. Çevresindeki insanlara inanılmaz zararlar verirdi ama bunun bilincine hiç varamazdı. Bu arkadaş, 25 yıl kadar önce bir dişçiye gitmiş. Dişçinin teşhisi şu olmuş:

“Senin libidon dümura uğramış.”

Bir dişçinin bile bu teşhisi koyabilmesi için, bir o insanın durumunun gerçekten açıkseçik olarak görünür durumda olması, iki dişçinin daha önce benzeri vakalarla karşılaşmış olması gerekir.

Bu anekdot, yıllardır yazılmayı bekliyordu, şimdi kısmetmiş.

Libido dümuru konusu, benim ‘Fassbinder denklemleri’ ve ‘sentimental faşizm’ dediğim alanlara giriyor.

Faşizmin bireyden ve aileden başladığını biliyoruz ama genelgeçer ve basmakalıp önesürümlerden kaçınmak gerek. O nedenle, biraz dolayımlı ve ezber bozan bir açımlama deneyeceğiz.

Türkiye 1960-2010’daki 3 askeri darbe ve 3 liberalizm dalgası, halkın / kitlenin libidosunu gerçekten dümura uğrattı. (Pavlov’un etkin koşullandırma sıralamasında, ‘çok sopa ve çok havuç’ların (sıralarına bağlı olarak da) nasıl sonuç verdiği listesi yok ama olması gerekirdi.) Ondan önce de, ondan önceki feodal kültürel momentte de halkın / kitlenin libidosu dümura uğramış durumdaydı. (Bunun temel nedeni uzun süreli evrimsizlikti.) Dolayısıyla, 3 ‘dalga tepesi fazı binişik’ bir ‘eksi libido dağılımı’ sözkonusu.

İlk olarak, böyle bir halkın yaptıklarının en az yarısından asla sorumlu tutulamayacağını ama geri kalanı için de, yargı süreçsiz idama mahkum edileceğini belirtmek gerek.

Gelelim asıl sorumuza:

Libido ne işe yarar?

Standart biyografiyi sürdürmeye veya onun dışına çıkmaya yarar. Libidosuzluk ise, standart biyografiye yabancılaşmaya değil, ona karşı ayırtsızlaşmaya yarar (arkadaşın durumu öyleydi) ki Brecht’in epik yaklaşımında bilincine varamadığı buydu ve zaten kendisinin bunu yapacak tarihsel bilinci yoktu.

Ayrırtsız libidoların durumları ise, başka bir metnin konusu olacak. Ayrıca, ‘Burjuvazinin Ölümcül Ayırtsızlığı’ metninde, konunun başlangıç açılımı yazılmış durumda.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..