Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Libya ne olur?

Libya ne olur?
 

Libya Ne Olur ?


Saldırılar başladı. BM, aldığı kara uyarınca bu akşam üzeri 18.45 te ilk bombalarını bıraktı ve operasyon sürecek gibi duruyor. Açıklamalara bakıyoruz, " Arap halkına dokunulmayacak" " Sivil toplumu korumak istiyoruz" şeklinde açıklamalar var. Ne kadar samimi ? Bence hiç ama hiç samimi değil. Kendilerinin bile inandığını sanmıyorum bu açıklamalara. 

Herkesin bildiği gibi asıl amaç petrol. Peki bu amaca ulaşmak için ne kadar risk alabilirler? Bu amaca ulaşmak için Albay Kaddafi'nin mutlaka gitmesi gerekir mi? 

ABD bu amaca ulaşmak için epey bir risk alır diye düşünüyorum. Irak'a getirdikleri özgürlükten sonra petrolden kazandıkları tatlı para, ABD nin alabileceği risklerin çok ileri boyutlara ulaşmasını sağlamıştır. 

Düşünün ki, amaçlarına ulaşamadılar, büyük bir direniş oldu ve istedikleri operasyonu gerçekleştiremediler ve neticelendiremediler. Nereye gider bu olay? Şahsi kanaatim şudur ki, eğer istenilen gerçekleştirilemesse bu işin sonunda nükleer bir saldırı olabilir. "Hadi canım" diyenler olacaktır. Bu iş çok güzel bir şekilde Albay Kaddafi'nin sırtına yıkılır ve " biz denedik ama adam deli, kendi halkına kıydı. Haklıydık" şeklinde yorumlarla dünya bir güzel kandırılır. 

Bu en kötü senaryoydu. Bu saldırılar belki sadece Albay Kaddafi'nin gözünü korkutup ABD ne derse onu yapması konusunda bir gözdağı olarak kalabilir. Çünkü açıklamalardan anladığım "Albay Kaddafi saldırıları durdurursa biz de bunu değerlendiririz" şeklinde. Gerçi Albay Kaddafi saldırıları durdurduğunu açıkladı, samimi bulunmadı, bir gözdağının bu samimiyeti arttırabileceği konusunda hemfikir olanlar saldırılarına başladılar. 

Albay Kaddafi'yi hafife almamak gerek. 50.000 civarında askeri, 200 savaş uçarı var. Eğer Saddam Hüseyin gibi kendi etrafındaki adamları Albay Kaddafi'ye ihanet etmezlerse, o bölgede savaş epey uzun süreli olabilir ve en başta dediğim kötü senaryoya kadar giden bir yolculuk başlamış olur. 

Yanılmayı düşündüğüm fikirler üretiyorum, umarım yanılıyorumdur. 

Saygıyla kalın. 

 
Toplam blog
: 28
: 444
Kayıt tarihi
: 23.04.10
 
 

Merhabalar, Balıkesir de ikamet ediyorum. 30 yaşındayım. Muhasebe işi ile ilgileniyorum. Genel olara..