Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '11

 
Kategori
Güncel
 

Libya ve Özgür Albay’ın hazin sonu…

Libya ve Özgür Albay’ın hazin sonu…
 

Afrika’da ve Ortadoğu’da bedeviler çölde göçebe yaşarlar ve hayvancılıkla geçinirler. Yaşam düzenleri ise hayli meşakkatlidir.

Bir yandan sıcaklık ve kuraklık, diğer yandan susuzluğun yol açtığı bereketsizlik, çölde hayatı çekilmez kılar...

İşte Kaddafi 1942 yılında, böyle bir ortamda Libya’nın Sirte kentinde hayata gözünü açar. Ancak çöl hayatını uzun süre yaşamaz.

Okuyarak, geleceğini inşa etmeyi tercih eder. Önce ülkesinde tarih öğrenimi görür. Sonra İngiltere’de askeri eğitim alır.

Eğitimi bitince Libya ordusunda göreve başlar. O sıralar orduda “Özgür Subaylar” adlı gizli bir oluşum vardır. Kaddafi bu oluşumun da lideri olur.

 “Özgür Subaylar” 1969 yılında Kral İdris’e baş kaldırır ve onu alaşağı ederler. Derken Kaddafi ülke yönetiminin başına geçer.

Albay Kaddafi; hem komünizme, hem de kapitalizme karşıdır. Fikirlerini, kendi hazırladığı ve adına “Yeşil Kitap” dediği bir kitapta yayınlar.

İktidarı süresince batı aleyhtarı tavırlarıyla dikkat çeken Albay, tutumu nedeniyle batılı liderlerce pek sevilmez.

Hatta Amerikan başkanlarından Ronald Reagan, saldırgan ve batı karşıtı davranışlarından ötürü, ona “Kuduz Köpek” lakabını verir.

Yönetimi süresince Libya’da baş gösteren antidemokratik uygulamalar zamanla insanları bezdirir. Ancak katı yönetim, halkın açık tavır almasını engeller.

Böylece Kral İdris’i deviren sözde halk yanlısı hareketin, aslında despot bir askeri darbe olduğu açığa çıkmıştır.

Bu düzen tam 42 yıl sürer. Libya, dünya petrolünün büyük bir bölümüne sahip olmasına rağmen, halk yoksul ve perişandır.

Derken 2011 yılı Şubat başında, ülkedeki insan hakları savunucusu Fethi Tarbel, Bingazi’de tutuklanır.

Tutuklama gerekçesiyle protestolar başlar. Kısa sürede, Kaddafi’nin “sıçanlar” dediği göstericiler Misrata kentinin kontrolünü ele geçirirler.

Akabinde 28 Şubat, 2011’de BM Güvenlik Konseyi Kaddafi ve ailesine karşı yaptırım kararını onaylar.

NATO yaptırım kararları gereği ve Libya Ulusal Geçiş Konseyi’ne yardım amaçlı, Kaddafi’ye karşı hava saldırılarına başlar.

Saldırı ve isyanlar neticesinde, kısa sürede ülkede taş, taş üstünde kalmaz. Kadafi, ailesi ve yandaşları en son sığındıkları Sirte kentinde kıstırılırlar.

Kaçabilenler kaçar. İçinde Kaddafi’nin de olduğu ailesi ve yandaşların bir kısmı, 20 Ekim 2011’de Sirte’de ölü olarak ele geçirilirler.

İşte, böylece 42 yıllık ihtişamlı bir iktidar son bulur! Ne Kaddafi’nin, ne de diğerlerinin; hiç birinin artık bir daha şatafatlı yaşamları olamayacak.

 Umarım Libya liderine ve ailesine olanlar, dünya üzerindeki diğer diktatörlere de iyi bir ders olmuştur.

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..