Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Libya’ya Müdahale, Gazete Başlıklarına Nasıl Yansıdı?

Libya’ya Müdahale, Gazete Başlıklarına Nasıl Yansıdı?
 


Beklenen sonunda oldu.

BM’nin Libya’ya müdahale kararı dün gece Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin düğmeye basmasıyla başladı.

Yıllardır, “dostluk mesajları”yla Kaddafi’nin gözü boyayanlar, fırsatı yakalayınca,Libya’yı ele geçirme planını uygulamaya koydular. Emperyalistlerin görünen yüzü ile görünmeyen yüzü arasındaki o fark, bir kez daha ortaya çıktı.

Ülkeler arasındaki ilişki, çıkar ilişkisidir.

Emperyalist güçlerini gözünün petrol kaynaklarından olduğunu bilmeyen yok.

Bütün savaşların, saldırıların amacı, bu kaynakları şöyle ya da böyle ele geçirmek. Onun için saldırı/ müdahale gerekçesi içinde “özgürlük”, “demokrasi götürmek” birer kılıftır.

Libya’ya da bu açından bakmak gerekiyor.

Libya petrolü, el değiştiriyor.

Libya’ya müdahale/ saldırı gazete başlıklarında nasıl yer buldu?

İşte, sorunun yanıtı:

Libya'ya sadırıyı Akşam (Halk başlattı MB bitiriyor), Haber Türk (Koalisyon bomba yağdırdı), Milli Gazete (Libya alev alev), Sözcü (Savaş) başlık üstünden, Vatan ise (Kaddafi için yolu sonu) ilk saydan verdi.

Libya'ya saldırıyı "başlık"tan veren gazeteler,

Ülkesini yaktı (Bugün)

(Kaddafi ‘ateşkes’ten vazgeçip halkını yine bombalayınca uluslararası askeri güç hareketi başladı. Fransa savaş uçakları Kaddafi birliklerini bombaladı. Ardından füzeler devreye girdi. Diktatör ülkesini ateşe attı)

Libya ateş altında (Cumhuriyet)

(Batı koalisyonu Libya halkını “Kaddafi’den korumak” iddiasıyla operasyon başlattı. Amerika Ortadoğu ve Avrupa’dan 22 liderin Paris’teki zirvesinin ardından Fransız uçakları Kaddafi güçlerine ait askeri araçları vurdu. Öncelikle Libya’nın hava savunma sistemi hedef alındı. ABD?ve İngiliz donanması 110 Tomahawk füzesi fırlattı. Pentagon 20 hedefin vurulduğunu açıkladı.)?

Savaş (Güneş)

(BM’nin ‘askeri müdahale’ tehddidine meydan okuyan deli Kaddafi’nin başına denizden ve havadan bomba yağdı)

Vurdular (Hürriyet)

(Paris’te toplanan ABD, İngiltere, Fransa liderliğindeki ‘müttefik’ ülkeler, BM kararını askeri operasyona dönüştürdü. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin tepesine bomba ve Tomahawk füzesi yağdırdı)

Akdeniz'de savaş başladı (Milliyet)

(Uluslararası camia defalarca uyardı ama Kaddafi dinlemedi. “Gerekirse kimseye acımam” diyerek tehdit savurarak halkını bombalamayı sürdürünce düğmeye basıldı. Fransa jetleri bomba, ABD gemileri ise füze yağdırdı)

Ülkesini ateşe atıyor (Ortadoğu)

(BM’nin Libya’ya uluslararası müdahalenin yolunu açmasının ardından ateşkes ilan eden Kaddafi yönetimi yeniden harekete geçti. Kaddafi güçleri, dün sabah muhaliflerin elindeki Bingazi’ye girerek şehri havadan ve karadan bombaladı)

Savaş (Posta)

(Özgürlük içim ayaklanan halkına bomba yağdıran Libya’nın 42 yıllık diktatör Kaddafi’ye karşı uluslararası güç harekete geçti. Kaddafi’nin bir dönem yakın dostu olan Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin emriyle Fransız jetleri Libya’yı bombaladı. Harekete İngiliz ve Kanada savaş uçakları da katıldı. Amerikan savaş gemileri dün gece Libya’ya 110 füze fırlattı)

Kaddafi ateş altında (Radikal)

(Müttefikler Libya’yı vurmaya başladı. Fransa ve ABD liderliğindeki harekâtın adı ‘Odysseus Şafağı’. Hedef, Kaddafi’nin hava gücünü felç etmek)

Füze yağmuru (Sabah)

(Tank ve toplarla Bingazi’ye saldıran Kaddafi’ye, çokuluslu güçler “Şafak Operasyonu” düzenledi. Fransa havadan, ABD ve İngiltere denizden vurdu)

Libya’ya füze yağdırdılar (Star)

(ABD ve İngiltere savaş gemilerinden, Fransa da havadan Libya’ya füze yağdırdı. ‘Şafak Yolculuğu’ adı verilen harekatın lideri ABD, 112 Tomahawk füzesi fırlattı. Harekata Arap Birliği de dahil 9 ülke katıldı)

Libya yanıyor (Takvim)

(Kaddafi, Bingazi’ye yönelince Batı harekete geçti. Fransız ve Kanada uçakları, Libya zırhlı birliklerini vurmaya başladı)

Kaddafi zorbası bombalanıyor
(Taraf)

(BM kararını hiçe sayıp Bingazi’de halkını katletmeyi sürdüren Kaddafi için dünya harekete geçti. Müdahale kararı sonrası ilk bombardımanı Fransız uçakları yaptı)

Kopya gibi savaş (Türkiye)

(Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararından sonra Fransız uçakları Kaddafi’nin Libya’sına bomba yağdırdı. Bu saldırı 2003 Irak operasyonunu hatırlattı. Çünkü vurulan hedef ve saldırı tarihi aynıydı)

Petrol için müslüman kanı! (Yeniçağ)

(BM kararıyla harekete geçen emperyalistler ganimeti aralarında paylaşacaklar)

Körfez gibi (Yeni Şafak)

(Dünyanın “halkın tercihiyle bir lider seç ve çekil’ çağrısına kulak tıkayan Kaddafi’nin inadı Libya’yı felakete sürükledi. BM kararının mürekkebi kurumdan, önce havdan ve denizden ateş kustu. “Özgürleştirme operasyonu” ilk gün onlarca cana mal oldu)

Libya’ya füze yağdı (Zaman)

(Paris’te dün 22 ülkenin katıldığı zirveden Libya’ya askeri müdahale kararı çıktı. 20 uçağın katıldığı ilk harekâtta Bingazi’de Kaddafi güçlerinin 4 tankı vuruldu.ABD savaş gemilerden atılan Tomahawk füzeleriyle de hava savunma sistemleri hedef alındı. Libyalı muhalifler, saldırıdan memnuniyet duyduklarını açıkladı)

TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..