Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '17

 
Kategori
Siyaset
 

Lider en büyük zararı nereden görür?

Lider en büyük zararı nereden görür?
 

LİDER, EN BÜYÜK ZARARI NEREDEN GÖRÜR


Nisâ, 58’de denilir ki “Hiç kuşkusuz Allah, sorumluluğu, her işin uzmanına verilmesini isler. Ve sorumluluklarınızı yürütürken, insanlara karşı adil davranmanızı öğütler.”

Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülmecid Han'ın son nefesinde ‘Beni karılarım ve kızlarım bitirdi’ demiştir. Lidere en büyük zararı çevresi vermektedir. Lider ne kadar dürüst olursa olsun, liderin haberi olmadan eşi, dostu, akrabası, yakını liderin haberi olmadan onun üzerinden rant sağlayabilir. Bundan dolayıdır ki, makama gelen liderlerin en çok dikkat edeceği hususlardan birisi de eşini, dostunu, çevresini, akrabasını kontrol etmesidir. Akabinde, Lider uyanık olmalıdır.

 Hiçbir lider asla ve asla yetkisini çevresine, akrabasına, eşine, dostuna kullandırtma hatasına düşmemelidir. Lider ilk göreve geldiği andan itibaren eşini, dostunu, akrabasını ve ailesini makamdan uzak tutmayı başarabilirse, işte o zaman hem çevresi siyasete bulaşmamış olur. Hem de siyasetten sonra Lider makam öncesi-sonrası çevresiyle eskisi gibi yine sağlıklı ilişkilerine devam etme şansına sahip olur.

Siyaset apayrı bir güçtür. Bu güce siyaseti bilmeyen hiçbir kimse bulaştırılmamalıdır. Osmanlı Mahpeyker Valide Kösem Sultan'ın durumu da konumuza güzel bir örnektir. Valide Kösem Sultan siyaset gücünü kullana kullana, bir süre sonra kendisini bir güç olarak görmüş ve ailesinin kanının dökülmesine sebebiyet vermiştir. Akabinde Valide Kösem Sultan yüzünden Padişah oğulları sağlıklı bir şekilde devleti yönetememişlerdir.

Siyaset hiçbir zaman iki başlılığıı götürmez. Eğer lider çevresini, eşini, dostunu, akrabasını Siyasette bulaştırırsa, onlar da bu siyaset gücünü bilinçsizce kullanırlar ve liderden habersiz Devleti yönetmeye Kalkarlar. Yönetimde iseler bile belirli bir rantlar elde edebilirler . Bundan dolayıdır ki, ta başından beri dediğimiz gibi, Lider makama geldiği andan itibaren ipleri sıkı tutacak ve görevini kimseye devir etmeyecektir. Eşini, dostunu, akrabasını, çevresini siyasete bulaştırmayacak ve istişare ile kendisine yön verebileceği insanları etrafına toplayarak kendisine yeni bir istişare ekibi kurması liderin yararına olacaktır.

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..