Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

LİDER

LİDER
 

Lider Prometheus'tur.
"Prometheus ışığın gizini tanrıların elinden alıp insanlara vermiştir, bunu kendisini tanrılar katına yükselmek için değil, bir insan olarak insan adına ve insan uğruna yapmıştır. Uğruna bir şeyler göze alınıp yapıldığı anda, insan etik bir değere dönüşmüş evrensel bir öz kazanmış olur:"İnsanlar" dan "İnsan"a geçilmiştir.(Siyaset Ötesi Toplum/Kadir Cengızbay)

Hayatın öğrenen organizasyonlara dönüşerek yeniden yapılandırılması sürecinde; öncelikle çalışmanın farklı niteliklerde yeniden kavramlaştırılmaya çalışıldığı gruplarda liderin nitelikleri/ustalıkları hangi yönde değişmelidir?

Yeni liderlik her tür organizasyonda tasarımcı, öğrenme kolaylaştırıcısı ve yol plancısıdır; insanların gelişmeyi değişimi anlamasını kolaylaştıran, ortak düşünsel modeller geliştirme yeteneklerini sürekli geliştirdikleri ve ortaya çıkarabilecekleri organizasyonların oluşumuna aracılık edendir; öğrenmeden sorumludur. Yaşamsal görevi bu yeni bakış acısına sahip olmak ve öğrenen organizasyonları yaşama kavuşturmaktır.

Liderin işlevi, öğrenen organizasyon disiplinlerinin yeni bir şey yaratmanın araçları haline getirilmesidir, aksi halde öğrenen organizasyon disiplinleri bir dizi araç ve teknik olarak sadece sorun çözme araçları olarak kalacaklardır.

Tasarım, organizasyonun politikası, stratejisi ve sistemlerinin tasarlaması 5 disiplinin bütünlük içinde gerçekleştirilme yeteneğini gerektirir.
"Ortak görüşü erken oluşturmak önemlidir, çünkü uzun dönemli bir oryantasyon ve öğrenme için bir zorunluluğa yol açar.
Düşünme sistemi de başlangıçta önemlidir, var olan gerçekliğe ilişkin öngörülerin yanı sıra ilerlenen geleceğin resmine de gereksinim vardır.
Zihni modellerin anlaşılması ve temelde yatan varsayımların açığa çıkarılması da önemlidir. Düşünme sistemi ile zihni modeller arasındaki ilişkiyi iyi görmek gerekir.
Kişisel uzmanlık/ustalık hayatın her alanında nitelik için zorunludur.
Sistemli düşünme, global düşünme ve organizasyon çapında öğrenme süreçlerinde işletiliyor olmalıdır.

İnsanlar ihtiyaç duyduklarını öğrenirler, başkasının öğrenmelerini gerektiğini düşündüklerini değil.

Lider öğrenme sürecini tasarlamak, kişilerin karşılaştıkları sorunları nitelik geliştirici yönde çözebilmeleri ve öğrenme disiplinlerinde ustalaşmaları için aracılık etmelidir. Bu yeni durum karar alma ve sorun çözme yeteneği gibi geleneksel durumdan farklıdır, geleneksel ezber yöneticilik kalıplarından tamamen vazgeçmeye gönüllü olmak anlamına gelir.

Lider yapılanın niçin yapılıyor olduğunu, yapılanın neden dönüşmek zorunda olduğunu ve bu sürekli evrimin daha geniş bir bütünün sürekli parçası olduğunu görebilmelidir.

Herkesin amacı hem kişisel hem evrenseldir, öğrenme kişisel ve toplumsaldır. Her organizasyon topluma öğrenme ve değiştirmeyi getirmek için bir araçtır. Yeni lider bu görüşün idare memurudur, kolaylaştırıcısıdır.

Öğrenme örgütlenmeleri/öğrenen organizasyonlar her alanda değişimi gerçekleştirecektir.
İnsanın sahip olduğu en büyük güç öğrenmedir, bu yönde birlikte organize olmak insanın doğasına uygun olan, doğal olana dönüş için zorunlu olandır. Değişimin, nitelikli yaşamın anahtarı da buradadır.

Doğal düzen içindeki yerimizi fark etmek ve yeniden gerçekleştirmek öğrenen bir dünyaya dönüşmek çabasından geçmektedir. Benmerkezciliğin, hırsın ve miyopluğun pençesinde kıvranan ilişkiler ve toplum ancak bu farkındalıkla kurtulabilir.

Bütün ilişkilerde hayatın tamamen yönlendirilmiş olduğu çalışma ilişkilerinde, öncelikle esas olan organizasyonların bu farkındalığa kavuşmasıdır. Tüm referans noktaları şeylerin geçmişte nasıl olduklarına ilişkindir. Değişim, ezber bozmak öncelikle bu noktaları terk etmektir.

Şu güveni verebilmektir liderlik, “gerçekten arzuladığımız sonuçları yaratmak için öğrenmemiz gereken her şeyi öğrenebiliriz”.


Bir toplum grubunu organize etmenin zorunlu koşulu, insanın kişisel disiplini, kendi ruhunu eğitmiş olmasıdır, kendine bakmasıdır.
Kendine bakmak, hakikat ile karşılaşmak ona dönme çabası içindir."Hakikat arayışının nitelendirmediği bir yaşam biçimi düşük bir yaşam biçimidir." Düşünsel düşüklerin tahakkümüne son vermek öğrenen organizasyonların başarılmasıyla gerçekleşebilir.

Kişisel ustalık hakikate açık yaşama becerisi gerektirir. Lider kendi kendini hakikate hazırlayacak sabır özen ve disiplin/öğrenme yolu içinde olmalıdır.

Lider karşısındakileri akıllarının eşiğine götüren yolu gösterir. Liderlik ise değişimi hayatın yeniden uyuma yönelik organizasyonu meselesine bağlamaktır.

Yeni bir şeyler oluyor ve bu her şeyle "bütünle" ilgili..

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..