Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

Liderim lidersin liderler

Edu Plus tarafından 28 Nisan’da gerçekleştirilen oldukça başarılı bir zirveye katıldım, II. Liderlik Zirvesi.

Günümüzde son derece popüler liderlik terimi. Peki nedir bu liderlik denilen şey? Pek çok insanın kafasında da aynı soru olmalı ki böyle zirveler yapılıyor Türkiye’de ve sayıları da gittikçe artıyor.

Toplantı, bir otelin en büyük salonunda yapılacaktı. Konuşmacı olarak Türkiye’nin ünlü iş adamları ve kadınları sabahın erken saatlerinde yerlerini almışlardı ve salonu dolduran yüzlerce insan da liderlik üzerine Türkiye’nin iş adamları ve kadınlarını dinlemeye gelmişti. Kaç kişinin verilen molalarda son teknoloji cep telefonları ile hemen aramaya koyulduklarını görseniz şaşırırdınız ve insan bu durumda anlıyor ki lider denilen kimse herkesten fazla çalışıyor. Zira sabahın 8’inde başlayan kayıt süreci ile bir yemek iki kahve molası arayla akşam 8’e kadar yapılan toplantıdaki enerji de görülmeye değerdi. Liderler yorulmuyor da.

Lider kavramı mutlaka iş adamları ve kadınları için değil, atık bir işin başındaki herkes için kullanılıyor. Örneğin bir şirkette çalışan on sekreterden biri iseniz, bu on kişinin de bir lideri oluyor ve siz lider mi olmak istiyorsunuz yoksa lidere yardımcı mı karar verip buna göre davranıyorsunuz ve işte bu aşamada bir lider olarak davranacaksanız çok özel ve farklı bir insan olmanız ve sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

Konuşmacılar arasında hayranlıkla dinlediğim Ömer Sabancı, Ümit Boyner, Leyla Alaton, Kemal Şahin, Zeynel Abidin Erdem ve Nasuh Mahruki dinleyenlere liderlikle ilgili pek çok şey anlattı. Hatta Sayın Güneri Civaoğlu’nun yönettiği ‘İş hayatında kadın liderlerin rolü’ başlıklı forumda oldukça enteresan anlar yaşandı. Örneğin günümüz güçlü ve lider kadınını eşlerinin nasıl karşıladığı, evlerinde ne gibi sorunlarla karşılaşıldığı gibi konulardan bahsedildi. Konuşmacılardan biri olan ve Zorlu grubu varislerinden, akıllı bir iş kadını sevgili Şule Zorlu’nun söylediği bir şey oldukça ilgimi çekti, ‘artık adam gibi adam sözü sadece erkekleri kapsamıyor, iş adamlığının da adam gibi adam olmanın da cinsiyeti yok. Tek bir tip insan var. Adam gibi adam ve iş adamı denildiğinde, mutlaka maskülen bir görünümü yada edası olması gerekmiyor’. Şule Zorlu’ya kesinlikle katılıyorum. Zamanımız adam gibi adam olan kadınlarla dolu.

Aldığım bazı notları paylaşmak istiyorum sizlerle ve umarım hayatta fark yaratan liderler yetiştirmeye devam eder, bu gibi toplantıları sıkça yaparız ve daha çok öğrenir daha da çok bilgileniriz.

- Lider, kendini seçen insanlara karşı sorumludur, onların sevgi ve saygılarını kazanmalıdır,
- Lider nüktedan olur, insanların hayatlarında küçük hatırlanacak enstantaneler yaratır,
- Liderin, ikna gücü, karizması olur ve sevecen olur
- Liderin diğerlerini çok heyecanlandıran, sürükleyici bir vizyonu olmalıdır,
- Lider konuşmaları ile insanların duygularına hitap eder,
- Son derece iyi odaklanır,
- Lider, lider olma potansiyeli ile doğmuştur, bazı özelliklerini sonradan geliştirebilir,
- Bir tek insan bir aileyi
bir tek insan bir şirketi
bir tek insan bir ulusu
bir tek insan tüm dünyayı değiştirebilir
Dünya bunun örnekleri ile doludur,
- Büyük liderler emretmez ilham verir,
- Yöneticilik size üstleriniz tarafından verilir, oysa liderlik size astlarınız tarafından verilir.
- Liderlik hizmettir, lider altlarına ve takipçilerine hizmet eder,
- Lider kendini görevine adar ve bu uğurda hiç yorulmadan devam eder,
- En çok bildiğim şey ne kadar az şey bildiğimdir, Lider hep öğrenendir,

Hep öğrenmek umudu ile,
Sevgilerimle

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..