Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '11

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Liderlik becerileri

Günümüzde herhangi bir sektörde başarılı olabilmek için liderlik becerilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Daha iyi bir konuma gelebilmek için sadece işyeri sahibinin değil, aynı zamanda işletme müdürünün ve hatta çalışanın dahi doğru liderlik becerilerine sahip olması gerekmektedir. Liderlik Becerileri, hedeflerimize ulaşmamız için çok önemli bir yere sahiptir. İş dünyasında başarılı olmanın en önemli öğesi tartışmasız eşşiz liderlik becerilerine sahip olmaktır.

Aşağıda yer alan 9 madde, iş dünyasında iyi bir lider olmanın şartlarını özetlemektedir.

1. Örnek olun: İlgisiz bir lider olamazsınız, her zaman yaptığınız işin başında olmalı, daima takip etmelisiniz. İyi bir lider olmanın en önemli unsurlarından bir tanesi başkalarına örnek olmaktır. Çalışanlarınızın anlamadığı yerlerde yardım elinizi uzatın ve çalışanlarınızdan ne istediğinizi onlara açık bir şekilde gösterin.

2. Tutku: Tutkusuz bir lider gerçek lider değildir. Tutkusuz bir 'lider' sadece işleri takip eden sıradan bir kişidir. Fark yaratamaz. Tutku çok önemlidir enerjinin gerçek kaynağıdır. İçinizde bulunan tutku sayesinde çalışanlarınızın isteğini arttırabilirsiniz. Bu, daima güleryüzlü olun anlamına gelmiyor, yaptığınız işlere ve şirketinize inanmanız gerektiği anlamına gelmektedir.

3. Düzenli olun: Düzensiz bir lider yol gösteremez, öncü olamaz. Düzensizlik, beraberinde sadece daha fazla düzensizlik getirir. Lider olarak siz yorgunsanız, takımınız da yorgun ve bitkin olacaktır. Düzenli olduğunuz zaman çok daha fazla verimli olacak böylelikle çalışanlarınız da verimli bir hale gelecektir.

4. Yetkilendirin: Her şeyi tek başınıza yapamazsınız. İyi bir lider etkili bir şekilde çalışanlarına yetki vermeyi becerebilmelidir. Başarılı bir şekilde yetki vermek, verdiğiniz işin çalışanınız tarafından gerçek bir şekilde sahiplenilmesidir. Çalışanlarınız işe sahipmiş gibi hissetmemeli, gerçekten işin sahibi olmalı.

5. Sorumluluk alın: İşlerinizin sorumluluğunu takımınıza emanet etmenize rağmen daima iyi bir lider olarak sizin de daima sorumluluk almanız gerekmektedir. İyi ve kötü zamanlarda takımınız size güvenmeli, daima yanlarında olacağınızı onlara hissettirmelisiniz. Bu durum insanların hatalarını görmemezlikten gelmeniz anlamına gelmemektedir. İşin genelinde sorumluluk almanız demektir.

6. İletişim kurun: Evet, iyi bir lider olmak için iyi iletişim becerileri sahip olmanın vazgeçilmez bir özellik olduğunu herkes biliyordur. Ancak çoğu insanın unuttuğu belirli iletişim noktaları bulunmaktadır. Örneğin, çalışanlarınızın yaptığı küçük işlerin süreç bitiminde işin tamamına nasıl bir etkisi olduğunu belirtmeniz çok önemlidir.

İletişim başarısı, liderlerin unuttuğu bir beceridir. Çalışanların övgüye ihtiyacı vardır. Başarılı bir iş yapıp yapmadıklarını bilmek isterler. Onlara bunu belirtmeniz gerekir.

7. Cesur ve Dürüst olun: Korkak liderler zor durumlarla yüzleşmekten korkarlar ve kaçarlar. Belki de bu durum takımınızla yaptığınız altı aylık bir çalışmayı yerle bir edebilir. Peki şimdi ne olacak? Ya da yaptıkları hatalardan dolayı çalışanınızla konuşmanız gerekiyor. Sorunları görmezden mi geleceksiniz? Belki de ürününüzü yeni bir pazara götürmeniz gerekecek. Risk alamayacak mısınız?

Liderler cesurdur.

Ve dürüsttürler. Her şeyi olduğu gibi aktarın. Kötü bir durum varsa saklamayın. Perde çekmeyin. Dengeli ve dürüst bir şekilde takımınıza her şeyi anlatmanız gerekir.

8. İyi bir dinleyici olun: İyi bir iletişim kurmak için iyi bir dinleyici olmak gerekir. Yapmak istediğiniz sadece konuşmak ise siz lider değilsiniz. İnsanları motive etmek, onları dinlemektir, onlara soru sormaktır ve sıkıntılarını anlamaktır. Daha fazla dinlediğiniz taktirde, daha verimli bir şekilde cevap verebilir varmak istediğiniz noktaya çok daha hızlı bir şekilde ulaşırsınız.

9. Çalıştığınız kişileri iyi tanıyın: Beraber çalıştığınız kişileri iyi tanımalısınız. Çok iyi arkadaşlıktan veya iş dışında beraber vakit geçirmekten bahsetmiyorum ancak iş hayatındaki özelliklerini bilmeniz gerekir. Özel hayatlarına ilişkin birkaç konu bilmelisiniz, çünkü iş dünyasının dışında yaşadıkları hayat da önemlidir. İnsanların özel hayatlarında yaşadıkları kişilerin başarısına doğrudan etki etmektedir. Doğum günleri, evlilik, çocuk gibi basit konuları takip edin. İş arkadaşlarınızı ne kadar tanırsanız o kadar ortak noktanız olur ve böylece daha çok iletişim kurabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 90
: 2169
Kayıt tarihi
: 25.08.11
 
 

Eğitimci, İnsan Kaynakları Uzmanı ve İmaj Danışmanıdır ..