Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '07

 
Kategori
Futbol
 

Ligde şampiyonluk ve ilk 3 için averaj hesapları

Ligde şampiyonluk ve ilk 3 için averaj hesapları
 

Futbol ligimizde son 3 hafta geldi, kupada da bu hafta final oynanıyor. Ligde ve kupada olasılık hesaplarını daha önce yayınlanmıştım (1).

Ligde son 3 haftaya girerken Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın şampiyonluk şansları sürüyor. Ligdeki ilk üçün belirlenmesi için değişik olasılıklar bulunuyor.

1. Her takımın ligdeki puanı farklı olur ve puan sıralamasına göre ilk 3 belli olur.

2. 1. ve 2. takımlar veya 2. ve 3. takımlar ligde aynı puana sahip olur, bu durumlarda sıralama ikili averajlara göre belli olur.

3. 1., 2. ve 3. takımlar ligde aynı puana sahip olur, bu durumda sıralama üçlü averaja göre belli olur.

Takımların ligdeki puan eşitliği durumunda uygulanacak kurallar Türkiye Futbol Federasyonunun web sayfasındaki statüde çok açık şekilde yazılmış (EK-3).

Puan eşitliği durumunda averaj hesapları için gerekli veriyi EK-1 ve EK-2’de bulabilirsiniz.

İKİLİ AVERAJ

Fenerbahçe-Beşiktaş: İlk maç 0-0 sonuçlandı, ikinci maçı Fenerbahçe 1-0 kazandı. İki takımın ligdeki puanı eşit olursa, Fenerbahçe ikili puan avantajıyla önde olacak.

Fenerbahçe-Galatasaray: İlk maçı 2-1 Fenerbahçe kazandı. Galatasaray 2 hafta sonraki maçı en az 2 farklı kazanırsa öne geçer, 1 farklı kazanırsa eşitlik olur, diğer tüm durumlarda Fenerbahçe önde olur.

Beşiktaş-Galatasaray: İlk maçı Galatasaray 1-0 kazandı, ikinci maçı Beşiktaş 2-1 kazandı. Bu durumda eşitlik var. Lig statüsünün 7. maddesinde “Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik var ise, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.” deniliyor. Bu durumda iki takımın ikili gol averajı eşitliği olduğu için, ligdeki puanları eşit olursa ligdeki genel gol averajına bakılacak.

Şu anda iki takımın ligdeki gol durumları şöyle:
Beşiktaş A:41 – Y:25 = +16
Galatasaray A:55 – Y:31 = +24

İkili averajda eşitlik olduğu için, önümüzdeki maçlarda Beşiktaş’ın öne geçmek için Galatasaray’a göre +8 gol averajı yapması gerekiyor.

ÜÇLÜ AVERAJ

Üç takımın puanlarının eşit olması durumunda Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın kendi aralarında yaptıkları maçlarda aldıkları sonuçlara bakılacak

Üçlü Puan Durumu:

Fenerbahçe: 3 maçta 7 puan
Beşiktaş: 4 maçta 4 puan
Galatasaray: 3 maçta 3 puan

Galatasaray-Fenerbahçe maçını Galatasaray kazansa bile 3 takımın puanlarının eşit olması durumunda Fenerbahçe şampiyon olur. Galatasaray bu maçı kazanırsa ve üç takımın ligdeki puanı eşit olursa Galatasaray 2. ve Beşiktaş 3. olur.

Galatasaray-Fenerbahçe maçı berabere biterse ve üç takımın puanları eşit olursa, Beşiktaş ve Galatasaray’ın yerlerini üçlü gol averajına göre belirlenir.

Fenerbahçe: 3 maçta A:3 - Y:1 = +2
Beşiktaş: 4 maçta A:2 - Y:3 = -1
Galatasaray: 3 maçta A:4 - Y:4 = 0

Her türlü beraberlik durumunda Galatasaray’ın “0” üçlü gol averajı olacak ve üçlü gol averajı “-1” olan Beşiktaş’ın önünde yeralacak.

Galatasaray-Fenerbahçe maçını Fenerbahçe kazanırsa üç takımın ligde eşit puana sahip olma olasılığı olmaz.

SONUÇ

Üç takımın da şampiyonluk şansı bulunmaktadır. Üç takımın 6 değişik şekilde sıralanma olasılığı vardır.

EK-1

TAKIMLARIN KENDİ ARALARINDAKİ MAÇLAR

6. Hafta: Galatasaray - Beşiktaş 1 – 0
14. Hafta: Fenerbahçe - Beşiktaş 0 – 0
16. Hafta: Fenerbahçe - Galatasaray 2 – 1
23. Hafta: Beşiktaş - Galatasaray 2 – 1
31. Hafta: Beşiktaş - Fenerbahçe 0-1
33. Hafta: Galatasaray - Fenerbahçe ?-?

EK-2

TAKIMLARIN KALAN MAÇLARI

Fenerbahçe
• Fenerbahçe - Trabzon
• Galatasaray - Fenerbahçe
• Fenerbahçe - Ankaragücü

Beşiktaş
• Bursa - Beşiktaş
• Beşiktaş - Ankaraspor
• Kayseri - Beşiktaş

Galatasaray
• Galatasaray - Antalya
• Sivas - Galatasaray
• Galatasaray - Fenerbahçe
• Bursa - Galatasaray

EK-3

2006 – 2007 SEZONU - TÜRKİYE PROFESYONEL LİG MÜSABAKALARI STATÜSÜ (2)

MADDE 7- PUAN USULÜ VE AVERAJ:

Türkiye Profesyonel Lig müsabakalarında kazanan takıma 3 (üç), berabere kalan takıma 1 (bir), kaybeden takıma 0 (sıfır) puan verilir.

Puan usulü ile yapılan müsabakalar sonunda en fazla puanı kazanan takım birinci, ondan sonra gelen ikinci ve ................ olarak sıralanır. 2006 – 2007 Sezonunda aynı puana sahip ilgili takımlar arasında aşağıda belirtilen esaslar uygulanır.

a) Öncelikle aynı puana sahip ilgili takımların kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne,

b) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa kendi aralarındaki müsabakalardaki gol averajına, (Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik var ise, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.) Futbol Müsabaka Talimatı’nın 10.maddesinin son paragrafı hükmünce; Lig B kategorisinde klasman gruplarında sezon sonundaki puan cetvelinde takımların kendi aralarında oynamış oldukları 4 maça birden bakılır.

c) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, Genel puantajdaki gol averajına bakılır. Takımlar arasındaki gol averajı da eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır.

d) Bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.

e) Bütün bu şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak tek maçlı eleme usulü müsabakaları neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.

Merak edenler için blognot: Bu blogu yazan kırk yıllık Fenerbahçelidir.

(1) Türkiye Ligi ve kupasında olasılık hesapları: (http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=39046)

(2) 2006 – 2007 Sezonu - Türkiye Profesyonel Lig Müsabakaları Statüsü (http://bim.tff.org/talimatlar/0607profligstatu.doc)

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..