Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '13

 
Kategori
İnançlar
 

Light Müslümanlar

Light Müslümanlar
 

Kabe


Light Müslüman diye bir şey var mıdır? Haşa yoktur. Yoktur ama, biz olsaydı nasıl olurdu, tarif etmeye çalışalım. Malüm, iyi bir tarif ağyarını mani, etrafını cami olur. Bizimki öyle olmayacak, kötü bir tarif olacak. Laf ola beri gele cinsinden. Olsun, boşver.

Mesela, mesela ! “Allah var mıdır veya Allah’ın varlığına inanıyor musun” sorusuna şöyle bir 15 -20 saniye düşündükten sonra büyük bir hikmet yumurtluyormuş gibi; “bir güç var”, “bir gücün olduğuna inanıyorum, ama” dedikten sonra bir 15-20 saniye daha düşünen tipler vardır. Bunların esas demek istedikleri şudur. Evet Allah var ama din kitaplarında anlatılanlar gibi veya din adamlarının anlattığı gibi değil, ileride bir gün ilim adamlarının anlatacakları gibi bir Allah var.

Mesela mesela! Kuran’ın vahiy yoluyla geldiğine inanıyor musunuz diye sorulduğunda! “Bence Peygamber (bazıları sadece Muhammed der) çok akıllı bir adammış, büyük bir devrimciymiş, insanların o zamanki durumunu görmüş, toplumda o zamanki yanlış davranışları, düzensizlikleri, densizlikleri, kötü adetleri, gelenekleri görmüş ve düzeltmeye çalışmış” diye cevap verirler. Daha bilimsel bazıları ise şöyle cevap verir, “belki peygamber o anda transa geçiyordu ve şuur altından gelen düşünceleri vahiymiş gibi algılıyordu veya onları vahiy zannediyordu” derler.

Light müslümanların müslümanlığının önemli bir bölümü nufus cüzdanlarında müslüman yazılmış olmaktan gelir. Yoksa çoğunun namazla, niyazla, Cuma’yla ilgisi yoktur, hatta gidenleri istihza ile anarlar. Çok meşhur bir gazetemizin çok meşhur bir yazarının seneler evvel bir yazısını okumuştum. Yazının başlığı, “En Vahimi” idi. Yazar, köşe yazısında dindarların sayısında ki artıştan bahsediyor ve yazısını şöyle bitiriyordu, “fakat bunlardan en vahimi nedir biliyormusunuz? Bunlardan en vahimi Cuma namazına gidenlerin sayısında büyük bir artış var” diye bitiriyordu. Bu gibi entel kişilerden bazıları nerden öğrendilerse öğrenmişler, bazen “elhamdülillah biz de müslümanız” derler. Bazıları da çok şaşıracaksınız ama ara sıra ramazanda oruç  tutarlar fakat genellikle bu biraz kilo vermek biraz da bazılarının şuuraltında az da olsa bulunan “ulan ne olur ne olmaz” endişesinden kaynaklanıyor olabilir.

Yine bu light müslümanlara cennet cehenneme inanıyor musunuz diye sorarsanız, çoğu, “ben cennetin de, cehennemin de bu dünyada olduğuna inanıyorum” derler. Peki öldükten sonra tekrar dirileceğimize inanıyor musunuz diye sorarsanız, çoğu dürüstçe ve mertçe inanmadıklarını söyler.

Yine bunların bir kısmının kendilerine göre zayıf inançlı (light inançlı) olmalarının gerekçeleri vardır. Mesela daha çok küçükken, bir kaç günlükken, birkaç aylıkken, birkaç yaşındayken ölen küçük bebeklerin ölümünden Allah’ın adil olmadığı gibi bir sonuç çıkarırlar, ve “o masum çocukların ne günahı vardı” derler.

Yine bazılarının yasaklarla sorunları vardır. Açık kıyafetlerin, içkinin, hatta nikahsız ilişkilerin yasaklanmış olmasından şikayet eder  ve “benim vucudumun biyolojik ve tabii ihtiyaçlarını yasaklayan bir dine nasıl inanayım diye açıkça hoşnutsuzluklarını dile getirirler.

Sanıyorum zülf-ü yare dokunmaya başladık. En iyisi mi burda keselim. Kalın sağlıcakla..

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..