Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '10

 
Kategori
Futbol
 

LigTV maç özetleri ne kadar doğru ...?

LigTV maç özetleri ne kadar doğru ...?
 

Her hafta süper lig maçlarından sonra bütün tv'ler de onlarca futbol programında, onlarca futbol yorumcusu 3 büyüklerin, özellikle de Fenerbahçe ve Galatasaray'ın maçlarını saatlerce yorumlamaktadır.

Üç büyüklerin ağırlıklı olarak yer aldığı programlarda, çok az Trabzonspor ve garnitür olarak da o sezon başarılı performans gösteren bir iki takım konuşulur. Geçtiğimiz son iki sezonda Sivasspor'un konuşulduğu gibi bu sezon da Bursaspor'dan konuşulmaktadır.

Bütün bu tartışmalarda doğal olarak tabii ki LigTV maç özetleri referans olarak alınmaktadadır. Yine doğal olarak sadece ve sadece, LigTV'nin hazırladığı maç özetleri içinde yer alan pozisyonlar, yine LigTV nin verdiği açılara, çektiği çizgilere göre tartışılır.

Bu durum LigTV canlı yayınlarının ve sonradan hazırladığı maç özetlerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Çünkü, LigTV yayınlarına göre yapılan medyadaki tüm yorumlar bütün takım taraftarlarını etkilemektedir. Kamuoyunda, federasyon, hakemler, takımlar, yöneticiler ve futbolcular hakkında kamuoyunda ön yargılar oluşturmaktadır.

Yine bu mekanizma içinde, öne çıkan futbol programları, öne çıkan futbol yorumcuları vardır. Şansal Büyüka, Serhat Ulueren, Melih Şendil gibi moderatörler ile Rıdvan Dilmen, Erman Toroğlu, Hınçal Uluç, Ahmet Çakar, Sinan Engin, Serdar Ali Çelikler, Cem Şengül en göze batan yorumculardır. Aslında, daha bir sürü başka program ve değerli yorumcu tabii ki var. Ancak, yorumcular da, her zaman objektif ve adeletli olmak en önde gelen özellikler olması gerekirken maalesef, agresif bir şekilde keskinlik, sivri dil, ya tutarsa tarzı absürd bakış açısı aranan ve beklenen özellikler olmuştur.Maç özetlerinin yoruma açık olması, bu tür yorumcuların işini kolaylaştırmaktadır.

Bütün bunların odağında mihenk taşı durumunda olan LigTV canlı yayın ve maç özetleri, tarafsız, adeletli ve objektif yapılmakta mıdır ? Bu soruya bütün taraftarlardan gönül rahatlığı ile evet cevabı alabilirmisiniz ? Tabii ki hayır...

Örnek vermek gerekirse, özellikle üç büyüklerin kendi saha maçları çok sayıda kamera ile çekilmektedir. Öyle değişik açı ve yer kameraları vardır ki, özellikle saha içinde her yerinde en küçük bir yüz mimiği bile ''istenirse'' ekranlara yansıtılabilmektedir.

Ama, burada kilit soru şudur, hangi hareket veya pozisyon yayına verilir, verilecektir, hangileri ise verilmez, verilmeyecektir ???

İşte, tüm sistemin odak noktası budur. Naklen yayın arabası içindeki ekip...

Şimdi bazı maçlara geri dönelim, bazı örnekler verelim ve şu sorulara cevap arayalım.

- İlk yarıda ki FB-GS maçında, Keita'ya atılan pet su bardağı, Keita'nın gözüne gelmişmidir ? Pet su bardağı hangi tribünden atılmıştır ?

- BJK-GS maçının son dakikalrında Keita'nın İbrahim Üzülmez'e yan hakemin hemen önünde, kasıtlı olarak vurduğu kırmızı kartlık dirsek niçin basitçe geçiştirilmiştir ?

- FB-Bursaspor maçında ilk yarıda Volkan Şen'in Alex'e uçarak attığı dirsek niçin daha yakın ve net açılardan verilmemiştir ? Kırmızı kartlık bu pozisyonda, hakemin faul dahi çalmamış olduğu unutulmamalıdır...

- Son GS-FB maçında, ceza sahası içinde Guiza'nın göğüs ile aldığı top ta el var mı, yok mu tartışmasına son vermek yerine, niçin uzak ve ters açılar kullanılmıştır, niçin pozisyonu netleştirecek açılar verilmemiştir ?

- Yine GS-FB maçında Guiza'nın ofsayt olmayan pozisyonun devamında attığı gol niçin özetlere konulmamış ve basit sıradan bir ofsayt hatası durumuna indirgenmiştir ?

- FB-Kayseri maçında ilk dakikada Mehmet Topuz'a yapılan hareket görüntülerden net anlaşılamamaktadır. Anadolu'daki maçlarda bile kale arkasından görüntü verilebilirken, niçin Saraçoğlu'nda kale arkası kamerasından bu pozisyonun net açısı, görüntüsü verilmemiştir ?

- Geçen hafta oynanan FB-Kayseri maçında, maçın sonlarında kale arkası tribününde pankart nedeniyle çıkan kavga, kavgaya karışan herkesin yüzü net görülecek şekilde zoom yapılarak ekranlara dakikalarca getirilmesine rağmen, Sivas-GS maçında Barış'ın tekmesi sonucunda futbolcuların birbirine girmesi ile ortalık karışırken, LigTV kameraları niçin yakın çekim detay vermeden, en uzak çekimle olayları ekranlara getirmekten kaçınmıştır ? FB-GS maç öncesinde yaşanan benzer kargaşada verilen yakın çekim, detay görüntülerden Bilica'ya ceza verilmiştir..!

- Niçin Emre'nin yaptığı tüm hareketler, yüz mimiklerine kadar yakın çekim ve her açıdan detaylı gösterilirken, Emre'ye yapılan kartlık fauller detaylı ve tekrar gösterilmemektedir ?

- Niçin kritik pozisyon tekrarları bazı maçlarda, bazı durumlarda, bazen hemen verilebilirken, bazı durumlarda 5-10 dakika sonra verilmektedir ???

Bu soruları, her takım adına çoğaltmak mümkün. Bütün bu sorularda bir ''standart olamama'' veya bir ''çifte standart'' sorunu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, inanıyorum ki, bu nedenle her takım taraftarı öyle veya böyle bir şekilde kendi takımlarına haksızlık yapıldığını düşünmektedir...

İşte Lig TV canlı yayın ve maç özetleri, futbol kamuoyunda adalet, tarafsızlık, objektiflik duygularını doğru, gerçekçi ve ön yargısız oluşturma adına son derece önemlidir. Futbol takımlarına ve camialarına ''sempati'' veya ''antipati'' duyulmasını sağlamakta ve ''fanatik'' taraftar kavramını güçlendirmektedir.

LigTV maç özetleri, ayrıca hakemler üzerinde dolaylı yoldan baskı unsuru olmaktadır. Hakemler hangi durumlar da, hangi takım maçların da, hangi hatalarının pas geçildiğini, doğru karar verseler bile hangi pozisyonlarda üstlerine gelindiğini, dakikalarca eleştirildiklerini, yerin dibine sokulduklarını çok iyi biliyorlar artık...

Bir maçta yan hakemin ofsyat kararı verdikten sonra ''Allahım, inşallah doğru karar vermişimdir...'' demesi, tüm hakemlerin maçlara ne kadar baskı altında çıktıklarını açıkca göstermektedir.

Naklen yayın ihalesini yeniden alan LigTV çok yüksek bir bedel ödemiştir. Bu bedel marka değeri ve adalet kavramlarını yeniden futbol gündemine girmesine neden olmuştur. Ligtv CEO'sunun yayından sonraki ilk demeçlerinde, artık daha farklı bir döneme başlandığının ilk ipuçlarını vermiştir. Türk futbolunun daha hızlı oynanması ve kasıtlı faullerin sona erdirilmesi ve kalitenin artması gerektiğini belirtmiştir.

LigTV'nin, futbol kamuoyunda, adelet duygularını olumsuz etkileyen Erman Toroğlu ile yollarını ayırması, naklen yayınlarda iki spikere dönmesi ve yayın kalitesine gösterilen özen, yeni dönem için olumlu adımlar olmuştur.

Umuyorum ki, LigTV naklen yayın arabası içinde de bir reform yaparak, kritik pozisyonları tekrar verme sürelerinde , maç içinde yaşanan pozisyonların uzak/yakın çekim ve açı konularında, yıllardır süren, en basit deyimle ''standartlaşamama'' sorununa son verir...

Özellikle, son derece önemli olan maç özetleri de, her türlü yanlış anlamaya, yorum yapmaya fırsat vermeyecek şekilde hazırlanır ki, hakemler ön yargısız ve tarafsız bir şekilde maç yönetir, taraftarlar gönül rahatlığı ile maç seyreder, artık sadece ve sadece, futbol ve kalite konuşulan bir ortam oluşmasına katkıda bulunur.

Umuyoruz, bekliyoruz.................

Şevket Onat

09.04.2010

 
Toplam blog
: 56
: 1798
Kayıt tarihi
: 23.02.10
 
 

ODTÜ mezunuyum. Uzun yıllar, çeşitli bankalarda bilgi işlem ve kredi kartları  merkezlerinde yöne..