Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '16

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Liken Pilanopilaris nedir, saç kaybında saç ekimi yapılabilir mi?

Liken Pilanopilaris nedir, saç kaybında saç ekimi yapılabilir mi?
 

parçalı/yama şeklinde dökülme


30 yaşlarında bir erkek hastanın fotoğrafını görmektesiniz. Son 10 yıldır fotoğrafta da görüldüğü gibi parçalı/yama tarzında saç dökülmesinden şikayetçi. Başlangıçta kafa derisi kaşıntılı ve saçlardaki dökülmeler bozuk para gibi kafanın her tarafında görülmekte. Birkaç ay içinde bu lezyonlar yavaşça büyüyerek geniş alanları kaplamaya başlamış. Deri rengi gittikçe koyulaşmış ve ciltte görülen gözenekler silinerek yok olmuş ve cilt parlak pürüzsüz bir hal almış (adeta kağıt gibi). Yıllar içinde tedavi için hiçbir ilaç krem vs kullanılmamış. Şu anda saçlı deride geniş bir saç kaybı ve kaşıntılı bir klinik durumla karşı karşıya kalan bir hasta karşımızda durmakta. Toplumda hiç de azımsanmayacak oranda bu tür tablolar ve klinik durumlarla karşılaşmak olası.

Bu durumda, hikaye ve klinik gözlemlerimize dayanarak hastanın liken pilanoplaris olduğunu söyleyebiliriz. Bu, saçlı deriyi tutan bir enflamatuar deri hastalığıdır. Nedeni ve tedavisi çok iyi bilinmemekle birlikte “liken” dediğimiz bir tür mantar hastalığı nedenniyle saçlı derimizde bulunan saç kılı köklerine kendi bağışıklık sistemimizin saldırdığı ve saç köklerini yok ettiği düşünülmekte.

 Bu şikayetleri olan kişilerde saç ekimi yapılamıyor çünkü ekilen saçlara da dökülüyor. Yani otoimmun atak ekilen saçlarda da kendini gösteriyor ve tekrar saç kaybı yaşanıyor.

Kesin tanı için dermatoloji uzmanlarından yardım alınabilir. Deri biopsisi hastanın kesin teşhisini koymada çok önemli. Bunun dışında hepatit B ve C, kan testlerine (tam kan sayımı, TSH, ferritin, ESR, AST, ALT, AST gibi karaciğer fonksiyon testleri ve kolesterol) bakılmalı. Gerekli durumlarda ANA (anti nükleer antikor) testi istenebilir.

Liken pilanoplaristedavisinde topikal uygulanan steroidler, deri içine steroid enjeksiyonları kullanılabilir.Ayrıca oral yolla verilen doksisiklin ve hidroksiklorokin, metotreksat, siklosporin gibi çok güçlü ve dikkatli kullanılması gereken ilaçlar da tedavide yer almakta. Bu yüzden girişteki hikayemizdeki gibi parçalı ve deride kaşıntılı saç dökülmeleri şikayetiniz varsa saç ekimi düşünmeden önce mutlaka bir doktora gitmenizde fayda var.

 
Toplam blog
: 58
: 211
Kayıt tarihi
: 22.11.15
 
 

1994 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 7.'likle mezun oldum. 2002 yılında Akdeniz Ü..