Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

24 Haziran '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Likopen içeren meyve; karpuz

Likopen içeren meyve; karpuz
 

Doyurucu,Ödem attırıcı,Kilo verdirici Özellikteki Meyve


Kırmızı renkte bir pigment olan likopen, domates, karpuza ve kırmızı greyfurt’a rengini verir. Kuvvetli bir antioksidandır. Türkiye’de yapılan bir bilimsel çalışmada Prof. Durak ve arkadaşları, domates suyunun prostat kanserli hastaların prostatlarında Adenazin Deaminaz adlı bir enzimin  çalışmasını önleyerek faydalı olduğunu kanıtlamışlar. Yağların bağırsaklardan emilim için ihtiyacımız olan likopen’e domates, kırmızı greyfurt, böğürtlen, karpuz yiyerek karşılayabiliriz.

Likopen aşısından önemli olan yiyeceklerden biri olan karpuzun faydalarından bahsetmek istiyorum:

Dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden biri olan olmasını içerdiği 3 olguya borçludur.

Birincisi:  su içeriği fazla olması , ikincisi : likopen açısından zenginidir, üçüncüsü  ise A vitamini ve pek çok bilinmeyen beta kriptokzatin karotenoidi de dahil olmaz üzere karotenoidi ( yağda eriyen fitokimyasal grubu olan boya maddeleri pigment) yüksektir.

Pennsylvania State Üniversite’sinde iştah , doyma ve kilo verme üzerinde araştırma yapan Dr. Barbara Rolls’un bulgularında yüksek hacimli besinler çok az bir kalori karşılığında çok yer kaplayan besinler olarak tanımlanmaktadır. Kilo vermek isteyen insanların en iyi besin kaynağı ve yardımcı yiyeceklerdir. 

Karpuzun %92’si  sudur. Rolls besinlerde alınan suyun çok tatmin edici ve doyurucu olduğunu keşfetmiştir.  Su besin ya da içeceğin içeriğinde ise sonradan takviye edilmeme koşuluyla kişiye doygunluk hissi verir ve bunun sonucu az yemek yenmesini sağlar. Bu şekilde bile bakıldığında karpuz harika bir yiyecektir. Karpuzun içerdiği su nedeni ile emilimi yavaşlatır ve besin midede daha uzun süre kalır.

Bununla da kalmayıp karpuz içerdiği likopen sayesinde prostat kanseri riskini de düşürdüğü yapılan araştırmalarda gözlenmiştir.

 Wayne State üniversitesi, Karmanas Kanser Enstitüsün de yürütülen bir araştırmada prostat kanseri ameliyatı olacak erkeklere ameliyat öncesinde üç hafta boyunca 30 mg. Likopen verilmiştir. Likopen takviyesi olan erkekler likopen almayan kişilere göre daha düşük prostata özel antijen (PSA) seviyesiyle daha az sayıda atak tümöre maruz kalmıştır. Ayrıca tümörleri de daha küçüktür. Diğer araştırmalarda da domates ve domates ürününü çok tüketen insanların prostat kanserine daha az yakalandığını göstermiştir. Bu durumda büyük oranda domatesin içerdiği likopene yorulmuştur.

( Johnny Bowden Dünyadaki en sağlıklı 150 besin Sy 142 )  okuduğum birçok kitaplarda araştırmalarım sonucu A vitamini açısından zengin içerik ile donanmış karpuzun gönül rahatlığı ile tüketilmesi ve ödem atmada, kilo vermede, cildin nem seviyesinin takviyesinde önemli etkileri olduğu söylenebilir.  

 

 

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..