Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '15

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Likya Turu-1

Likya Turu-1
 

Kaunos Kaya Mezarları


Uzun süren araştırmalar sonrasında nihayetinde karar verebildim. 1 ay öncesinden Jolly turun Cevahir şubesine giderek Likya turunu satın aldım, annemle ikimiz gidecektik. İlk defa turla gidecek olduğumdan biraz endişelerim vardı, sağolsun şubedeki Zeynep Hanım çok ilgilendi. Gidecek olanlara belki fikir verir düşüncesiyle yazmaya karar verdim. Ve gel gelelim neler yaşandı bu turda..

Rehber önemli bu hususta.. Rehberimiz Ferdin Ercan entellektüel kişiliğiyle ve enerjisiyle tur boyunca güzel bir zaman geçirmemizi sağladı.

Programımızda birinci gün; Dalyan Tekne Turu (kanal teknesi), Kaunos Kaya Mezarları(panoramik), İztuzu Plajı (caretta caretta beach) yüzme molası, Katrancı Koyu fotoğraf molası ve Fethiye otele yerleşme diye yazıyordu.

Dalyan tekne turu gerçekleşirken rehber size tarihsel aktarımlarda bulunacak. Zaten tekne turunun gerçekleşeceği yere gidene kadar Likya ile ilgili bilgiler verilecek. Likya; Anadolu'nun Teke Yarımadası'nı kapsayan antik bir bölgedir. (Teke Yarımadası, Türkiye'nin güney batısında Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Akdeniz'e doğru uzanan yarımadadır.) Likya, aynı zamanda bu bölgedeki antik kentlerin oluşturduğu bir federasyon ve daha sonra da Roma İmparatorluğu’nun bir eyaletidir. "Işık Ülkesi" anlamına da gelmektedir. Likyalıların hiç kimseye benzemeyen bir töreleri vardır. O da babaları yerine analarının adını kullanmalarıdır. Bir Likyalı’ya kim olduğunu sorun, size adını annesinin, anneannesinin, büyük anneannesinin ve daha büyük anneannesinin ismini söyleyerek cevap verir. Hür bir kadının bir köleden çocuğu olursa yasal sayılır. Buna karşılık, toplum içinde ne kadar önemli bir yeri olursa olsun, hür bir erkekle bir yabancı kadının veya metresinin çocuğuna vatandaşlık hakkı tanınmaz.

Kaunos, ilk kez İngiliz Rd. Hoskyn tarafından keşfedilmiştir. Hoskyn 1840 yılında yaptığı ziyareti sırasında bulduğu yazılı bir bloğun üzerindeki "Kaunos halkı ve meclisi" yazısından bu yörenin Kaunos kenti olduğu sonucuna varmıştır.Manzaraya doğru konumlanan mezarlık alanı içinde farklı tipte mezarlar göze çarpıyor. Dalyan ve yakın çevresinde kayalara oyulmuş onlarca kral mezarı bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekici olanları ise krallar ve soylulara ait anıtsal kaya mezarları. Yüksek kayalara oyulan kaya mezarları bugün Dalyan’ın simgesi haline gelmiş. Mezarların, Likya tipi kaya mezarları olmasının sebebi bölgenin Karya-Likya sınırına yakınlığı. Anadolu dışında bu tipte kaya mezarlarına hiçbir yerde rastlanmamış. Kaunos Kaya Mezarları gerçekten büyüleyici bir görüntüye sahip. Kaya mezarları, statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar. O dönemde böyle bir eser hangi tekniklerle, ne kadar sürede, kaç kişinin emeği ile gerçekleşti diye soramadan edemedim. Siz de gördüğünüzde hak vereceksiniz. Ayrıca buraya girişler müze kartı ile gerçekleşmektedir.  

Daha sonra İztuzu Plajı’nda yüzme molası verilecek hatırladığım kadarıyla 45 dakikalık bir mola olması lazım. Deniz baya dalgalıydı, keyifle yüzdüğüm söylenemez. Ardından otele doğru giderken Katrancı koyunda mola veriyoruz, burası gerçekten harika bir görüntüye sahip. 10-15 dakikalık bir fotoğraf molasının ardından yola devam ettik ve otele yerleştik. Ben otelimden de son derece memnun ayrıldım. Nevada Hotel’in çalışanları son derece güleryüzlü ve hoş sohbetlerdi. İlgilerinden dolayı onlara da teşekkür ederim. İkinci günüme diğer yazıda ulaşabilirsiniz.

Sevgiler

  

 

 
Toplam blog
: 40
: 372
Kayıt tarihi
: 09.09.14
 
 

Balıkesirliyim. Kocaeli Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde lisansımı, Marmara Üni..