Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '11

 
Kategori
Deneme
 

Lilith misin Havva mı?

Lilith misin Havva mı?
 

Lilith


“Sen de ben de topraktan yaratıldık, senin benden üstün bir yanın yok. İlişkimiz ya bu anlayışa göre devam eder ya da ben çeker giderim” dedi Lilith. Adem ciddiye almadı bu tehdidi. “Sen toprak gibisin altta olacaksın, ben gök gibiyim üstte olacağım” dedi.

Lilith bazen üstte olmak istiyordu. Eşitlerin ilişkisiyse bu olan, isteğinin ret edilmesini hatta sorgulanmasını kabul edemiyordu. Tanrının onları yaratırken belirlediği ölçülerin diğerinin lehine değişmesini kabullenemezdi. Eşitlik isteğinin sorgulanması bile gücün taraflılığını gösteriyordu ki, Tanrı yarattıkları arasında ayrım yapmamalıydı. İsyan etti Lilith, Tanrının gizli adını dile getirdi, sahip olduğu olanakları bırakıp kendi yazgısını belirleyeceği çizginin ötesine geçti. Şeytanların şahıyla karşılaştı orada ve birlikte oldu.

Uzun bir süre yalnızlık çektikten sonra sıkılan Adem Tanrı'dan yalnızlığına çözüm bulmasını istedi. Tanrı üç meleğini gönderdi Lilith’e; geri dönmesini aksi halde her gün yüz çocuğunun öleceğini söylemelerini istedi. Lilith boyun eğmedi bu tehdide, kabul etmedi geri dönmeyi. Tanrı da Adem için onun kaburgasından Havva’yı yarattı eş olarak. Havva Adem’den bir parça olduğu için artık karşı gelmesi söz konusu bile olmazdı Adem’e.

Tanrının tehdidi yerine geldi Lilith için. Evlat acısıyla içi yanan Lilith yemin etti erkeğin düşmanı olmaya. Bilgi ağacının meyvesini tattırdı önce Havva’ya, o da Adem’e.  Havva bildi kendisini, iyiyi- kötüyü ve Adem’i. Bu kez tanrı kovdu Ademle Havva’yı yeryüzüne. “Madem bildiniz artık iyiyi kötüyü, bundan böyle yazgınızı kendi ellerinize teslim ediyorum. Bilin geçmişinizi yapın geleceğinizi” dedi.

Asla affetmedi Lilith Adem’i, özgürlüğünün bedelini ağır bir acı olarak ödettiği için Tanrı vasıtası ile. Hiçbir zaman bırakmadı yakasını bu yüzden. Bazen Havva kılığına büründü gizliden, bazen de Lilith olarak göründü alenen. Adem asla bilemedi hangisiyle beraber

 
Toplam blog
: 58
: 536
Kayıt tarihi
: 14.09.11
 
 

"Uzun ince bir yoldayım" diye tarif etmiş hayatını Ozan Aşık Veysel. Yazdığı bu sözlerinde beni e..