Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '16

 
Kategori
Eğitim
 

Liselerde yeni dönem sonuçları ibret verici olacak!

Liselerde yeni dönem sonuçları ibret verici olacak!
 

Kaynak: Milliyet Gazetesi


Eğitim yılının son ve en zorlu haftaları. Devlet okullarında kayıtlı pek çok genç için bir anlamda ölüm kalım günleri.

 

Parayı bastırıp özel okullara giden öğrencilerden sınıfta kalan olacak mı, olacaksa ne oranda olacak, bilmiyorum. Bildiğim şey devlet okullarına devam edenlerden sınıfta kalanların olacağıdır.

 

Özel okullar asgari ücretle ya da onun biraz üzerinde ücretlerle çalıştırdıkları öğretmenleri yıl boyunca ciddi anlamda yönlendirerek, zorlayarak öğrencileri sınıf geçer hale getirmeleri için, hatta sınıflarını iyi notlarla geçer hale getirmeleri için ellerinden geleni yaptılar. Doğal olarak meyvelerini de toplayacaklar.

 

Devlet okullarına gidenlerden dersleri kötü olanlar, hele hele ortaokul havasından kurtulamadıkları için biraz da haylazlık yapıp öğretmenlerini üzmüş olanlar sınıfta kalarak ya gelecek yıl da başarısız duruma düşüp atılacak, ya da liseyi beş yıl okuyacaklar.

 

Notların henüz tam anlamıyla netleşmediği bu gün itibariyle (27.05.2016) kırık notları çok olan öğrencilerin son umutları olan telafi sınavlarına başvurmaları gerekiyor.

 

Ne var ki, okul yönetimlerince dillendirilen bir gerçek süreci ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor.

 

“Milli Eğitim yer ve bölüm değişikliklerini gerçekleştirebilmek için lise 1. sınıf sonuçlarını geçen yıl yapmış olduğu gibi erken istiyor. Telafi sınavları için en fazla hafta başında iki gün vakit var.”

 

Yani eğitim öğretim devam ediyor ama yukarıdaki işler görülebilsin diye telafi sınavlarına vakit yok. Süreç devam ediyor gözükecek ama gerçekte bitirilmiş ve sonuçlar yukarıya iletilmiş olacak.

 

Eğer yanlış anlamadıysak bize ifade edilen bu.

 

Bir başka deyişle, bu telafi süreci lise 1. sınıflar için işe yaramayacak ve o sınıflardaki durumu kritik öğrenciler sınıf tekrarı yapmak durumunda kalıp liseyi beş yıla çıkarmış olacaklar.

 

Lisenin beş yıl okunmasının öğrenciye, ülkeye ne katkısı olur onu ben bilemem. Büyüklerimiz bilir.

 

Şimdi merak ettiğim şey paralı temel liselerde okuyan öğrencilerin yüzde kaçının devlet okullarındakiler gibi tam da bu süreçte kuyruğu kapı arasına sıkıştırdığıdır.

 

Merak ettiğim bir başka şey de yetkili ve ilgililerimizin paralı temel lise uygulamalarının bu ilk yılında devlet okullarındaki durumu kritik lise 1. sınıf öğrencileri için bir çözüm üretip üretmeyeceğidir.

 

Karanlığa küfredeceğine bir mum yak anlayışıyla süreci ve sonuçlarını merakla izliyor, resmi ve özel liselerdeki eğitimde fırsat eşitliğinin ne derece sağlıklı işleyebileceğini öğrenmek için sonuçları göreceğimiz günleri bekliyoruz.

27.05.2015

06.10

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..