Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '07

 
Kategori
Futbol
 

Liverpool

Liverpool İngiltere'nin Kuzeybatısında nüfusu beş yüz binin üzerinde olan bir "kasaba". Bu kasabanın tarihte oynadığı rol çok büyük. Sekizinci asırda Normanların bölgeye yerleşmesiyle kurulan kasaba, 18-19. yüzyıllarda Amerika ve Avusturalya'ya yapılan göç merkezlerinden biri. Gemiler bu ülkelere bir yandan yeni hayatlarına yelken açan vahşi batılıları taşırken, diğer yandan bu gemilerin alt katlarında Afrika'dan getirilen köleler de taşınıyordu. Günümüzde "Albert Dock"da bu kölelerin durumunu anlatan bir müze de bulunuyor.

Yeryüzünde işçilerin modern anlamda eyleme kalkıştıkları merkezlerden biridir Liverpool.

Liverpool deyince akla gelen en önemli iki şey şüphesiz Beatles ve "Asla yalnız Yürümeyecek" Kırmızılardır. (Liverpool Futbol takımı.)

1950'li yılların sonlarında Matthew sokağında kurulan Beatles on yıldan fazla bir süre dünyayı sallayacaktır. 70'li yılların başında grup dağıldığında dünyaya Liverpool'un adını duyurmaya devam edecek Futbol takımı ortaya çıkar.

Beatles'ın Amerika Birleşik Devletlerinde öldürülen üyesi John Lennon grubun dünyada en çok tanınanıdır. Bu tanınması karısı Y. Ono ile yaptığı barış eylemleriyle olur.

Grubun dağılmasıyla yetim kalan Liverpool şehrinin imdadına Futbol takımı yetişir. Liverpool kasabasının iki futbol takımı vardır. Sıradan halkın takımı Blues (Maviler) Everton, ve seçkinlerin takımı Reds (Kırmızılar) yani Liverpool.

Yetmişli yılların ikinci yarısı ve seksenli yılların ilk yarısında futbol dünyasını kasıp kavuran Liverpool Futbol takımı seksenli yılların ikinci yarısından itibaren 20 yıl suskun kalır. Takım 1985 yılında Heysel Faciasınını yaşamıştır. Liverpool yeniden dünya gündemine oturmak için 21. asrın başını bekleyecektir. Son üç yıldır Avrupa Futbolunun zirvelerinde dolaşan Liverpool bu yıl Şampiyonlar Liğine hiç de iyi başlamamıştı. Ta ki kabak bizim başımıza patlayana kadar. Bir Liverpoollunun grurunu kırmak isterseniz futbol takımlarını yenmeniz yeter de artar bile.
Takımlarının galip gelmesi de gerçekten gururlarını okşar, onları şımartır.

En son maça kadar takımlarımız Liverpool karşısında gerçekten iyi sınavlar vermişti. Bu kez onları şımarttık. Beşiktaşlılar bir Liverpoollu ile karşılaşırsanız bu konuyu açmayınız. Zira onlar nasıl olsa açacaktır.

 
Toplam blog
: 5
: 431
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

Hayatı "iğneyi kendine çuvaldızı başkasına" atasözünün anlamıyla yaşamaya çalışan bir akademisyenim...