Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Lizbon gezi rehberi

Lizbon gezi rehberi
 

Belem Kalesi


 

Lizbon kaşiflerin diyarı Portekiz’in başkenti  ve Avrupa’nın en batısında bir şehir. Portekiz’in nüfusu yaklaşık 10.5 milyon bunun 500.000’i Lizbon’da yaşıyor. Lizbon tepelerin üzerine kurulmuş. Arnavut kaldırımlı yolları ve tramvayları ile tarihi dokusunu koruyan bu şehre birçok noktadan tepeden bakabilirsiniz.

Sao Jorge Kalesi:

Sao Jorge Kalesi şehri tepeden seyredebileceğiniz en güzel yerlerden birisi. 12. yy da araplardan ele geçirilen kale, şehrin önemli bir turistik değeri. Kalenin gözler önüne serdiği muhteşem Lizbon manzarası sanatçıları da çok etkilemiş.  

Kaşifler Anıtı:

Lizbon bir kaşifler şehri, Vasco de Gama , Macellan ve daha bir çok ünlü kaşif bu şehirden çıkmış. 15. ve 16. yüzyıllarda yapılan keşifler Avrupa medeniyetini müthiş zenginleştirmiş, doğu medeniyetlerinin zenginliği anlaşılmış ve denizcilikte gelişmeler sağlanmış. Bunda Portekizli ünlü kaşiflerin ve onların destekçisi Prens Henry’nin büyük katkısı var. Sahilde bulunan Kaşifler anıtında en önde Prens Henry ve arkasında Vasco de Gama, Macellan ve diğer kaşifler sıralanmış.

Belem Kulesi:

Belem Kulesi Lizbon’un çok önemli bir sembolü ve aynı zamanda kentin denizci kimliğinin göstergesi. Unesco Kültür Mirası ve Portekiz’in 7 Harikası listelerinde yer alıyor. Lizbon’u korumak için 1519 yılında yapılmış olan 30m yüksekliğindeki bu kale, 1755 yılındaki büyük depremden hasar almadan kurtulmuş. Eskiden keşfe çıkan denizciler buradan izlenebiliyormuş. Şimdi ise Lizbonlular ve turistler için cazibe merkezine dönüşmüş. Bu bölgeye geldiğinizde bir de uçak göreceksiniz. Gago Coutinho ve Sacadura CabralLizbon’dan Rio de janeiro’ya ilk okyanus aşırı uçak yolculuğunu 1922 yılında yapmışlar. Uçak anıtı onların anısına yapılmış.

25 Nisan Köprüsü

Belem Kulesi ve Kaşifler anıtının hemen arkasında çok güzel bir köprü göreceksiniz. Köprünün adı 25 Nisan 1974 yılında gerçekleşen Karanfil Devriminden alıyor. Bu kansız ve şiddetsiz devrimin hikayesi de çok ilginç: askerler tanklarının ve silahlarının namlularına kırımızı karanfiller takarak demokrasiye geçmişler. Köprünün altından demir yolu geçiyor ve Almada – Lizbon şehirlerini birleştiriyor.

Augusto Caddesi

Augusto Lizbon’un en popüler caddesi. Avrupanın bir çok caddesi gibi sokak performansçılarının gözdesi. Augusto caddesinde seviye farkı olan 2 semti birbirine bağlayan bir asansör göreceksiniz. 1902 yılında ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla yapılmış. Şimdi ise daha çok turistik amaçlı olarak kullanılıyor. Şehri tepeden görmek isterseniz bu asansörü kullanabilirsiniz. Lizbon yokuşlu bir şehir olduğundan pek çok noktadan şehri panoramik olarak seyredip fotoğraf çekebilirsiniz.  Bu yüksek  teraslara mirador deniyor.

Alfama Semti:

Alfama 12 yy. kalma bir semt ve Fado’nunda yurdu.Fado: Sevgililerinive Kocalarını deniz aşırı yolculuğa gönderen kadınların söylediği ağıt tarzında bir müzik türü. Alfama’da çok şeker, küçük, sevimli, süslü püslü evler hemen gözünüze çarpacaktır. Bu sıcacık bölgede keyifli bir yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin, burayı çok seveceksiniz.

Lizbon’da fayans kaplı evler dikkatinizi çekecektir. Havadaki su buharı oranı fazla olduğundan eski tip evlerin hepsi bu şekilde yapılmış. Daha sonrada şehrin karakteristiğini oluşturmuş durumda.

Belem Pastanesi:

Lizbon’da mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında 1837 kurulan Belem Pastanesi bulunuyor. Yaptıkları turta çok özel bir lezzet ve günde yaklaşık 20.000 adet satılıyormuş. Hafta sonları ise 50.000 adet satıldığı söyleniyor. Tarifi hiçbir yere yazılmıyormuş. Dünya’da bu tarifi bilen yalnızca 4-5 kişi bulunuyormuş. Hiçbir zaman hepsi bir arada aynı uçağa, aynı arabaya binmezlermiş. Aynı yemeği yemezlermiş. Gerçekten çok özel olan bu lezzet Gurmeler tarafından Dünya’da tadılması gereken 20 lezzetin arasında yer alıyor. Kapısında müthiş bir kalabalık oluyor. İçerisi ise orijinalliğini bozmamak için kurulduğu tarihteki sadeliğini koruyor , hiç bozulmamış ve bütün masalar dolu. 

Jeronimos Manastırı:

Bu manastırın özelliği Hindistan’a ulaşan ilk kaşif Vasco de Gama’nın mezarının burada bulunması.

Lizbon’da yemek olarak okyanus kıyısında bir şehir olmasından dolayı daha çok deniz ürünleri bulunuyor.

Lizbon’un karşı kıyında bulunan Christo Rei heykeli de dikkanizi çekecektir. 1959 yılında Rio de Janeiro’da bulunan Christo Redentor heykelinden esinlenilerek yapılmış. 

Fotoğraflar ve haritalar için :  www.supergezginler.com

 
Toplam blog
: 13
: 3027
Kayıt tarihi
: 26.12.12
 
 

Herkese merhaba, Gezmeyi ve yeni kültürler , yeni yerler tanımayı çok seviyorum.Bloğumda gezip gö..