Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '12

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Lobiyanın harçısı

Lobiyanın  harçısı
 

Yaşama sarılış


İkizdere vadisini bilenler veya orada yaşayanlar lobiya ve harçıyı iyi bilirler. Ancak bilmeyenler için Lobiyanın Fasülye, harçının ise fasulyenin büyümesi esnasında sarıldığı, ondan güç aldığı ve yaşamasını devam ettirdiği yaşam alanı, fasulyenin habitatı, fasulyenin yegane destekçisi, genç ağaçlardan temin edilen fasulye sırığı olduğunu söylemek gerekir.

İkizdere vadisinde yaşayan insanların doğa ile ilişkisi sevgi ve faydacılık üzerine kurulmuştur. Toprak ananın bereketinin artışı ise insanlarımızın özellikle kadınlarımızın çabalarının sonucu olmuştur. Şimdilerde televizyonlarda izlenilen survivar yarışmalarına taş çıkartacak düzeyde hayatta kalma mücadelesi veren insanların yaşadığı İkizdere vadisinin onurlu insanları doğanın, iklim koşullarının kahramanları idi. Doğanın ve vadinin başarılı ve mücadeleci kadınlarının sorumluluklarından biri de ektiği lobiyanın sarılacağı, üzerinde büyüyeceği, bir yaşam sürdüreceği lobiya sırıklarını yani harçıları temin etmekti.

Birey olarak yaşamımızı devam ettirirken, sıkıca sarıldığımız bizi yaşama tutan, okulumuz, işimiz, kışlamız, evimiz,  köyümüz, kasabamız, kentimiz gibi harçı gibi yaşama bağlayan değerlerimiz vardır. Eşine sarılan kadınlar, sevgilisine sarılan genç kızlar, annesine, babasına sarılan çocuklar, öğretmenine sarılan öğrenciler, iş arkadaşına sarılan çalışanlar, arkadaşına sarılan yarenler, abilerine, ablalarına sarılan kardeşlerin hissettiği yaşama içgüdüsünün varlığı ve güven duygusudur.
Güven, tüm canlıların sığındığı en büyük limanın adıdır. Güven canlıların gelişimini sağladığı gibi yarın kaygısının, korkuların tek ilacıdır. Lobiya büyürken gelişirken harçıya sarılırken güven duyuyor. En güvenli harçı olabilmek çok önemli aslında neden bunu ormandaki genç ağaçları, fidanları kesmeden başarmaya çalışmıyoruz?

Onlarca yıl önce vadide yaşayan kadınlar bir sonraki güne ait iş programını akşamdan hazırlar, sabahleyin erken saatlerde buluşacağı zamanı ve kızıl ağaç, fındık ağacı, gürgen ağacından yapılacak olan harçılar için hangi ormana gidileceği konuşulurdu. Kuşluk vakti eve gelinmek zorundaydı; çünkü, evin erkeği, çocukları, yaşlılar ve hayvanlar beslenecekti…Vadideki kadınlar yaşadıkları bu yaşamın kendileri için bir kader olduğuna inanmış, fazlaca sorgulamadan, dünyanın en güzel yerinde mutluluk içinde yaşıyorlardı. Bu düşünce biçimi suç teşkil etmiyordu tabii ki.

Hazin olan ise ağaç kesilerek elde edilen harçılar lobiyanın tarladan toplanmasından sonra, birkaç sezon daha kullanılarak tekrar doğaya çürümüş halde terkedilirdi. Vadide lobiyaya birkaç sezon destek veren harçılar için nice genç ağaçların kesilerek küçük çaplı ormanların yok edildiği hesabi yapılmadı hiçbir zaman. Çünkü; Mühendislik normları ve rasyonel akıl vadiden ve ülkeden uzaklaştırılmıştı.

Aslında lobiyanın harçısı gibi desteği gözlemliyorum uzun zamandır ülkemde. Cumhuriyet dönemi boyunca elde edilen tüm değerleri satarak birkaç dönemlik iktidar, ülkenin insanları için harçı olmak kesilen ağaçlar nedeni ile ormanın yok olmasına benzemektedir. Bu nedenle Ülkemizin oksijen oranı azalmış, nefes almak zorlaşmıştır.

Ülke insanı da vadide yaşayan kadınlar gibi, kendisine dikte ettirilen bu yaşamın kader olduğu, fakirliğinde benzer bir tariften geldiğine inanmaktadır. Sermaye ve İşbirlikçileri lobiyayı, harçıyı, ormanı kendi çıkarları doğrultusunda örgütleyerek insanımızı sanal bir mutluluğa sürüklemiştir. Bu geçici sanal haz ise önümüzde oluşacak çok daha derin hayal kırıklıkların habercisi gibidir.

Harçı; doğal koşulların, nemin, yağmurun, güneşin etkileri ile çürüyerek yok olmakta, tekrar doğaya karışmakta, lobiyanın sarılacağı yeni yaşam destekleri için, vadideki kadın ormanın genç ağaçlarını kesmeye yönelmektedir.

Yeniden iktidar olmak isteyenlerin ise nereye sarılacağı, nereden yaşam desteği alacağı, çoğunlukla tüketimi körüklediği, üretimsizliğin karşısına ne koyacağı bir merak konusu olup, keza harçı olmak için kesilecek ormanlar da yok olmuştur artık.

Hayatın anlamı içinde ömür boyu sarılabileceğiniz, sizinle birlikte ölene dek yaşayacak ormandaki genç ağaçları kesmeden temin edilecek canlı cap canlı harçılara sahip olmanız ve mutlu olmanız dileğimdir.
Edirne/Enezden Sevgiler…

Nizamettin BİBER
Uzman İnşaat Mühendisi  

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..