Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

LOKMA TATLISI

LOKMA TATLISI
 

Çok eski dönemlerden beri insanların şekerli bitkilere düşkün olduğu ve onları severek tükettiği biliniyor. İspanya ve İsveç’te, üzerlerinde insanların yaban arısı kovanlarına ulaşmalarını tasvir eden ve Taş Devrine ait olduğu sanılan bazı kaya resimlerine rastlanmıştır. Yunanistan tarih kitaplarında ise yarım kilo balın irice bir koyun karşılığında alındığı belirtilmiştir ki, bu da bize o dönemde balın ne kadar ender bulunduğunu ve ne kadar pahalı olduğunu gösteriyor. İşte bu yüzden, insanlar şekerli besinlere daha kolay ve daha ucuz yoldan ulaşmak için farklı arayışlara girip şeker kamışını buldular sanırım.

Çok eski dönemlerde şeker kamışı Fırat kıyılarında yetiştirilmekteymiş, o zamanlar bu ürüne halkın büyük çoğunluğu ulaşamadığından kral yemeği olarak anılıyormuş. Diğer insanlar ancak ilaç olarak kullanabilmek için bir altın ödeyerek pancara sahip olabiliyorlarmış.

Grekler ve Romalılar şeker kamışı bitkisini biliyorlarmış ancak bunu nasıl işleyip içindeki şekeri nasıl alacakları konusunda en ufak bir bilgi sahibi olmadıklarından bu sebzeyi yemek olarak tüketiyorlarmış.

Bazı kaynaklara göre şeker pancarının asıl vatanının Pasifik Okyanusundaki Polynesia diye anılan adalar topluluğu olduğu sanılıyor. M.Ö 510 yıllarında buradan bir şekilde Doğu Hindistan’a geçmiş.

Pers Hükümdarı Hindistan’ı işgal ettiğinde arısız bal veren şeker kamışını da bulmuş oldu. Şeker kamışından şeker elde edilmesi İran’dan Arabistan’a geçmiş, Arabistan ise işgal ettiği ülkelere pancarı tanıtmış ve şeker çıkarılmasını öğreterek yayılmasını sağlamıştır. Avrupa ise şekeri ancak çok uzun yıllar sonra tanıyabilmiş. Zira Araplar Müslüman olmayan ülkelerle ticaret yapmayı yasaklamışlar ve bu yüzden Haçlı seferlerine kadar Avrupa’da şeker bilinememiş. Haçlı seferleri sonunda dönen haçlılar ülkelerine dönerken pancar bitkisinden şeker elde etme sanatını da beraberlerinde götürerek Avrupa’ya yayılmasını sağlamışlar. Ancak aradan 500 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra İngiltere ilk şeker üretimini yapabilmiş.

Şeker uzun yıllar boyunca pahalı bir besin maddesi olup ancak eczanelerden alınabilen, tatlandıran ve şifa veren bitki özelliğini korumuştur. Bu gün ise pek çok ülkede yetişen şeker kamışı sayesinde daha ucuz ve kolay yoldan elde etmekteyiz.

Şekeri bu kadar anlattıktan sonra, şimdi size şerbetli bir tatlı olan lokma tatlısını anlatmak istiyorum.

Malzemeler:

1 şişe maden suyu

1 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 yumurta

2, 5-3 su bardağı kadar un

2 çay kaşığı toz şeker

Şerbeti İçin:

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1 çay kaşığı limon suyu

Kızartmak İçin:

2-3 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Ilık olan suya toz şekeri ve mayayı koyarak hafifçe kabartın. Maden suyunu çukur bir kaba alarak yumurtayı kırıp karıştırın. Mayalı karışımı ekleyerek çırpın. Unu yavaş yavaş ilave ederek bir yandan çırpmaya devam edin. Oldukça sıvı bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Un ölçüsünü ben 3 su bardağına yakın kullandığım için yaklaşık olarak verdim. Hamuru çırpma işlemini tamamladıktan sonra üzerine değmeyecek şekilde sararak yaklaşık 45 dakika mayalanmaya bırakın. Mayalanma süreci evin ısısına göre değişeceğinden hamurunuz yaklaşık 1, 5 katı olana kadar bekletin.

Şerbeti hazırlamak için suyu ve şekeri tencereye alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kısarak 10 dakika kadar kaynatıp limonu ekleyin. Bir iki taşım daha kaynatıp şerbeti ocaktan alıp iyice soğuması için başka bir kaba boşaltın. Hamurları atacağınız şerbet iyice soğuk olmalı, bu yüzden daha önceden kaynatıp hazırlarsanız daha iyi olur.

Kızartma tavasına yağı alarak kızdırın. Bu sırada bir kâseye soğuk su koyun ve içine bir yemek kaşığı bırakın. Şerbeti yakınınıza getirin, ayrıca tatlınızı koyacağınız başka bir büyük tabağı da şerbetin yanına koyun.

Yağ iyice kızdıktan sonra suya bıraktığınız yemek kaşığının ucuyla hamurdan bir küçük parça alarak tavaya atın. Kaşığı her hamur parçasını almadan önce suya batırarak hamuru alın ve yağa bırakın. Hamurların her tarafının kızarması için kevgirle karıştırın. Kızaran hamurları süzdürerek alıp şerbete atın. Bu arada diğer partiyi kızartmak için sulu kaşığınızla hamurları alıp yağa bırakın. İkinci parti hamurlarınız kızarırken şerbete bıraktığınız hamur toplarını süzdürüp büyük bir tabağa alın.

Tüm hamurlar bitene kadar aynı işlemi uygulayıp üzerine Hindistan cevizi ya da fındık fıstık serperek servis yapın.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 26
: 2226
Kayıt tarihi
: 20.01.09
 
 

1964 doğumluyum ve Sağlık sektöründen 2005 yılında emekli oldum. Evli ve iki çocuk annesiyim. Şu an ..