- Kategori
- Yemek - Mutfak
Lokma tatlısı
Ağızda dağılan, çıtır çıtır lokma tatlısını evde yapmak hiç de zor değil, üstelik çok ekonomik bir tatlı yeter ki evde mayalı hamur ve şekeriniz olsun. Lokmacılar ve evde lokma yapan hanımlar, lokmaları kızartırken genelde ayçiçek yağı kullanırlar.
Malzemeler:
3 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
Yarım paket yaş maya
Ilık su
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3,5 su bardağı toz şeker
Yarım limon suyu
Ay çiçek yağı
Yapılışı:
Önce şerbeti yapılır ve soğutulur. Şerbet için şeker ile su karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayan şerbete yarım limon suyu sıkılır ve 5 dakika daha kaynatılan şerbet soğumaya bırakılır.
Hamuru için çukur bir kabın içinde yarım paket yaş maya 1 su bardağı ılık suda eritilir. Mayalı suya şeker, tuz, yumurta ilave edilir ve kabın ağzı kapatılarak karışım 15 dakika mayalandırılır.
Mayalanmış karışıma 3 su bardağı un ilave edilir, un ılık suyla kek hamurundan daha koyu bir kıvam alana kadar tahta kaşıkla karıştırılır. (Koyu kıvamlı akan ama katı olmayan bir hamur olacak)
Hamur 1 saat dinlendirilir ve tahta bir kaşıkla alt üst edilip karıştırılır. Mayalanmış hamurdan tatlı kaşığı ile minik parçalar kopararak kızgın yağa atarız, arkalı önlü kızaran hamurları kevgirle alırız.
Kızarmış hamurları soğuk şerbetin içine atarız ve hamurları şerbetin içinde karıştırırız ve beş dakika bekletiriz.
Arzu edenler için lokmaların üzerine hafif tarçın serperek servis yaparız.
Afiyet olsun.