Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '15

 
Kategori
İnançlar
 

Lokman Suresi

Lokman Suresi
 

Mekke döneminde inmiştir. 34 âyettir. Sûre, adını 12. ve 13. âyetlerde anılan Hz. Lokmân'dan almıştır. Sûrede başlıca, Hz. Lokmân'ın oğluna öğütleri, tevhid, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve haşr konularına dikkat çekilmekte, kıyamet günü için hazırlıklı olunması öğütlenmektedir.  (http://www.kuran.gen.tr)

Lokman veya Lokman Hekim - Hakim, Kur'an'da ve halk efsanelerinde bahsi geçen, hikmet sahibi olduğuna inanılan kişi.
Lokman Hekim'in İslam'a göre peygamber olduğuna dair iddialar bulunmakla beraber İslam alimlerinin genel görüşü peygamber olmadığı yönündedir. Kur'an'da Lokman Hekim'den Lokman Suresi'nde bahsedilir. Allah tarafından Lokman'a hikmet verildiği belirtilir. Oğluna verdiği öğütler anlatılır. (https://tr.wikipedia.org/wiki/Lokman)

&&&&&&&&&&

Lokman Suresi’ndeki esas anlatı, HİKMET İLMİ’DİR.

HİKMET - HAKİMLİK: Madalyonun diğer yüzünü de görebilme. Olayların oluş sebeplerini bilme. Basiret. Sırlara vakıf olma. Farkındalık. Bilgelik. Bilinçli olma. Şeksiz şüphesiz, puslu veya bulanık olmadan net sezgi. Algıda netlik. Kavrayış üstünlüğü. Satır aralarını okuyabilme. Anlatılmak isteneni anlama. Marifet, hars, nosyon, irfan. Arif olma. Öngörü, istihbarat. Ruh bilim. Ruhunu, özünü kavrama. Hızır ilmi. Muradullah. Ledünniyat. Sebep, gerekçe, maksat, niyet, mefkûre, amaç. Niyetleri okuyabilme. Feraset. Batın ilmi. Havsala. Anlayış. Kariha. Anlak. Mantık. Zekâvet. Bilinç. Üstün akıl. Akli melekeleri ziyadesiyle kullanabilme. Sağduyu. Entelektüalizm. Duyuş. Önsezi. Sezgi. Duyarlık. Üçüncü göz. Duru görü. Tababiyet, tıp doktorluğu, hekimlik. Her hangi bir konuda uzman olmak. Hakim. Konuya hakim olmak. Bilgili, öğür, kültürlü, aydın, agâh, düşünür, kurnaz, akıllı, danışman, öğretmen, acar, bilgin, araştırmacı, ukalâ, egemen, üstün, hakan, baskın, dominant, nüfuzlu, kâhin, yüce, hükümran, güçlü, etkili, tanrısal, mümtaz, üstün nitelikli, donanımlı, seçkin, unvanlı, ayrıcalıklı. 
Bilgelik, bilgi edinme, idrak, görgü, sağduyu ve sezgisel anlayış ile birlikte bu hususiyetleri özümseyebilme ve uygulayabilme kapasitesi. Bu vasıfları taşıyan kişiye bilge denir. Bilginin, sağduyu, derin görüşlülük ve muhakemeli mantık ile tatbiki.

L, K, M, N başlangıçlı Esma’ül Hüsnalar aktive olurlar. Hikmet ve hakim sözcüklerinin anlam içerikleri ve çağrışımlarına ilişkin tüm sözcükler okurda ve okurun sosyal yaşantısında ruhsal, bilinçsel ve maddesel olarak hayy olurlar (yaratılırlar). Okur ise tüm bu oluşumların hikmetlisi ve de hakimi olur.

Okumak, yaratıcılıktır. Okur ise yaratıcı nitelikli bir bireydir.

Lokman isminin esas anlamı ise LÜTUFKÂR, LÜTFEDEN, LÜTUF SAHİBİ İNSAN’DIR. Yani hikmetli ve hükümran olabilmenin önceliği LÂTİF olabilmektir.

Saygı ve sevgilerimle.

 

 

 

 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..