Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Longoz ormanları

Longoz ormanları
 

Acarlar longozu


Göğe doğru uzanmış ağaçlar, dalları yapraklarla kaplı, üzerinde kuşların konakladığı, köklerin suların içinde bitkilerle arkadaşlık yaptığı, doğal ortamın güzelliğinde balıkların cirit attığı;böylesine huzurlu, bereketli, mucizevi ormanlar. Bunlar longoz ormanları.

Longoz gördünüzmü hiç?

Nedir bilir misiniz?

Longoz doğa harikalarından biridir.Dere suyunun denizle birleştiği yerde, yağışların azaldığı mevsimde dere suyunun azalması ile denizden gelen kum birikintileri ile dere ağzının kapanması sonucu, dere suyunun geri gitmesi ile oluşan göletlere denir.Aynı zamanda bu göletlere su basarda denmektedir.Bu longozlarda bulunan ormanlarada, Longoz Ormanları denir.

Longoz ormanları, doğanın mucizesidir.

İçinde barındırdığı 544 çeşit bitki vardır.

Bunların 11 tanesi doğa üzerinde yok olmak üzere, 3 taneside endemiktir.(Endemik:Belirli bir ülkeye veya bölgeye ait, yerel, ender ve çok ender bulunan tür)

46 tür canlı, 17 tür sürüngen canlıyı içersinde doğal hayatında barındırmaktadır.

Bu longozların içersinde bulunan göllerde 28 bin balık çeşidi yaşamaktadır.

Türkiye'de 500'e yakın kuş türü varsa, bunların 219 çeşidi Longoz ormanlarında bulunmaktadır.

Güzel ülkemizde bulunan longozlarımızdan olan, Kırklareli ili, Demirköy beldesi, İğneada Longozu 2 bin 500 dönümlük alanla Avrupa'nın en büyük yüz ölçümüne sahip longozudur.

Burası kuşların göç yolu üzerinde bulunduğu için, Akkuyruklu kartal, pelikan, kuğu ve beyaz tavuk gibi çeşitli kuşları burada görebiliriz.

Kayın, meşe, gürgen ağaçlarıyla kaplıdır.

Ama insan oğlu bu doğal hayatı bozmak için elinden geleni yapmaktadır.İstanbul'a su sağlama projesi kapsamında, bu doğal ortam çölleşmeye terk edilmektedir.

Türkiye'nin ikinci büyük, Dünya'nın tek parça enbüyük longozu olan, Sakarya ili, Karasu ilçesi Karamüezzinler köyü sınırları içersinde bulunan Acarlar Longozudur.

'Yaban Hayatı Koruma Ve Geliştirme' sahası ilan edilmiştir.Küresel Çevre Fonu hibe katkılarıyla, Çevre Ve Orman Bakanlığı'nın öncülüğünde, Dünya Bankası iş birliği ile proje geçerlilik kazanmıştır.

İçersinde bulunan Karadeniz salkımı, su kestanesi, yonca, sığır kuyruğu heryerde göremeyeceğimiz bitki türlerindendir.

Ülkemizde sadece acarlar Longozunda yetişen su menekşesi, kendine has ihtişamı ile herkesi karşılamaktadır.

Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini hissettiğimiz bu günlerde, bu olumsuzluk her geçen gün artmaktadır.Bu olumsuzlukları aza indirgemek biz insanların elinde olduğu için asıl görev bizlere düşmektedir.

Su hayattır, susuz hayat felakettir.

Hep birlikte doğal hayata sahip çıkalım, longozlarımızı koruyalım.

 
Toplam blog
: 42
: 2143
Kayıt tarihi
: 04.02.08
 
 

Hayat yolculuğunda karşılaştığımız, yaşama dair bizi mutlu ve mutsuz eden tüm olayları paylaşmak. Bi..