Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '08

 
Kategori
Siyaset
 

Loop'a girmemeliyiz

Loop'a girmemeliyiz
 

Karl Marx günümüzde yaşıyor olsaydı, “Yaratıcı Kapitalizm” çağrısı yapan Bill Gates’e “Kapital’deki hangi satırları gösterirdi? Belki Bill Gates o dönemde yaşasaydı Marxo Soft’u yaratırdı?

Sanki bir loop’a girdim. Günlerdir bu konuyu düşünüyorum. Ama düşüncelerim ne uzuyor, ne de kısalıyor. Hep başa dönüyor, yeniden başlıyor. Halam amcam olurdu gibi; “Amerika ile yapılan savaşı Saddam kazansaydı durum ne olurdu?” türünden bir soru bu. Sahi o savaşı kim kazandı? Kazanıyor? (Barzani mi?)

Gates, geliri günde 1 dolardan daha az olan 1 milyar insana yardım elini uzatmaktan söz ediyor. Yardım edelim diyor, kar yaratırken eşitsizliklere çare bulalım diyor, durumlarını düzeltelim, böylece alım gücünü artırırsak katma değeri yüksek ürünler satarak daha çok kazanabiliriz diyor. Diyor da diyor. Yani, dünyanın birikimlerini yine sömürelim, küreselleşelim, ama daha usturuplu sömürelim, “böyle göz göre göre ayıp oluyor yani” anlamına gelecek bir şeyler söylüyor gibi amcamız. Bırakmıyor teknolojiyi, Afrika ülkelerinde geleneksel üretim tarzı tarıma yüzde 70’e yakın destek vereceğini söylüyor, ardından, söylendi ya bırakmıyor teknolojiyi Yahoo’ya 45 milyar dolar öneriyor.

Sanırım, ABD’nin ekonomik açıdan süper güç olma niteliğini yitirebileceğinin konuşulduğu günümüzde, yine bu ülkenin siyasi olarak da gücünün sarsılabileceği var sayılarak korunma önlemleri alınıyor. Kim alıyor? ABD. Nasıl bir önlem? Tepki vererek. Ilımlı İslam, Büyük Orta Doğu projesi, geleneksel üretim tarzına destek, bu tepkinin ürünlerinden sadece bir kaçı. ABD’den sonra, AB ve Çin’in liderliğini yapamayacağı öngörülen bu karmaşık dünyanın bir anlamda daha da kaosa sürükleneceğini varsayarsak, bu tepki büyüyerek bir ülkeye (mesela İran’a) bir nükleer saldırı şeklini alabilir. Bu durumda kimi ülkelerin tavırları kestirilememekle birlikte, kısa vadeli süreçte karşı tepki vererek endişelerinden kurtulmak isteyen güçlerin, toplumsal patlamalar dahil duruma hazırlıklı olduğu varsayılabilir mi?
Türkiye.

Asıl konumuz.

İç karışıklık yaşanmadan atlatılması gereken bir dönem sürekli tetikleniyor. Belediye seçimlerinden konuşmuyoruz, bahse konu ülkenin geleceği, dünyadaki yeri, esenliği. Ayrışacak bir nokta aramanın/taramanın zamanı değil. Şu anda sıcak veriliyor, gelecekte mutlaka verilecek soğuk duşa karşı önlemler almalıyız.
Loop’a girmemeliyiz.

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..