Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '19

 
Kategori
Deneme
 

Lor Peyniri Yiyelim

Her gün lor peyniri tüketiyoruz, sağlığımız açısından çok yararlı. Tansiyon hastası olduğum için lor peyniri tavsiye edildi ve taze olarak tüketiyorum.

Lor peyniri peynir altı suyunun pıhtılaşması ile oluşuyor. En iyi lor kaşar peyniri yapılırken kalan peynir altı suyundan imal edilir. Lor peyniri protein bakımından oldukça yüksektir. Lor peynirinin Trakya loru, Kars Loru, Antalya Loru ve Erzurum Loru gibi çeşitleri vardır.

Yüksek potasyum içerir, kolesterol bulundurmaz.  Yağ oranı düşük olduğu için diyetlerde kullanılabilir, A ve C vitaminlerini barındırır. Lor peyniri amino asit değerleri açısından ve protein bakımından yumurtadan daha besleyicidir. Kas zedelenmeleri sonrası yenildiğinde vücudun hızla toparlanmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek besin değerleri hastalıklardan korunmaya yardımcıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bilinir. Kanser hastaları ek besin olarak tüketebilir. Tüketim öncesi doktordan onay alınması tavsiye edilir. Kemikleri güçlendirir. Özellikle diş sağlığı için önemli bir besindir. Selenyum içeriği, antioksidan yönünden zengin olması dikkat çeker. Vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.

Lor peyniri çiğ sütten yapılır. Çiğ sütün bulunamaması durumunda pastörize veya günlük sütten yararlanılabilir. Pişirme esnasında metal kaşık kullanımı sütün tadını bozabileceğinden tahta kaşıklar kullanılır. Peynir soğuduğunda parçalar dibe çöker, su üste çıkar. Temiz bir tülbent yayılarak peynir süzülür. Baharatlarla karıştırılarak, zeytinyağı ile beraber kahvaltılarda yenebilen peynir, yufkanın içine konularak böreklere eşlik edebilir. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..