Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Lorenzo'nun kehaneti

Lorenzo'nun kehaneti
 

Ah para sen nelere kadirsin.


IMF Türkiye masası direktörü Lorenzo Giorgiani " 2001 krizinden bu yana Türkiye, tüm vatandaşlarının yararına gerçekten dikkate değer bir ekonomik dirilişin sahibi olmuştur" diyerek devamla; enflasyon ilk defa tek haneli düzeylere çekilmiş ve doğrudan yatırım görülmemiş düzeylere ulaşmıştır diye ilave etmiş.

Peki gerçekten de durum öyle mi, daha doğrusu gerçekler öyle mi acaba.? Eğer manzaraya ( Pardon, Türkiye'ye ) bay Lorenzo'nun penceresinden bakarsanız evet, ya vatandaş penceresinden bakınca durum nedir, nasıldır manzara ve Türkiye işte orada biraz durmak lazım.

İstatistiklere bakınca Türkiye'de yirmi milyonıun üzerinde yoksul insan yaşıyor. Dehşet bir sayı değil mi.? Dört kişilik bir ailenin geçinmesi için garekli açlık sınırı 659 YTL, yoksulluk sınırı 1785 YTL ve asgari ücret net 497 YTL.

Sıkı durun, Türkiye Eğitim Gönüllüleri vakfı (TEGV) ile Citibank'ın ortaklaşa yaptıkları bir araştırmaya göre Türkiye' de insanların % 87'si tasarruf yapmıyor, yapamıyor. Yani bir ailenin geçinebilmesi, yaşamını sürdürebilmesi, çocuklarını okutabilmesi için gerekli harcamalar o kadar yüksek ki, herkes artık çocukluğumuzda olduğu gibi kumbaralara para atmıyor veya atamıyor. 2001 kriziyle birlikte o sıkça söylenen " yastık altı birikimleri 'nin " de önemli bir kısmını kaybetti insanlar. Buna karşın inanılmaz bir tüketim toplumu yaratıldı. İnsanlar görsel medyanın hemen bütün kanallarında sabahtan akşama süren tüketim reklamlarının cazibesine kapılmış durumda. Çalışmayan ve iş bulamadığı için çalışamayan, üretmeyen üretemeyen ve fakat devamlı tüketen, hem de borçlanarak tüketen bir toplum. Ve bu amaca hizmet için tüm uyarılara rağmen o reklamlarda çocukların kullanılması, kullandırılması.

Kredi kartı ve özel borçlanmalarla yaşayan ve borç sarmalında yılgın düşmüş insanlar. Müthiş bir koşuşturma, borcu borçla kapatıp sürdürülmeye çalışılan yapay hayatlar.

BM raporlarında insanca yaşama endeksine göre Türkiye 84. sırada. OECD ülkeleri arasında da sonlardayız.

Bu işte bir yanlışlık yok mu sizce ve Bay Lorenzo acaba hangi Türkiye'den söz ediyor.

Per favore Sinyor.



http://www.Antoloji.Com/enfal_torun
http://arsiv.sabah.com.tr/2006/05/21/yaz02-10-110.html











 



 

 
Toplam blog
: 220
: 2018
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Yazmak, ufkun da ötesine taşan engin bir serüven gibi gelir bana ve gençlik yıllarımdan bu yana v..