Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Los Amantes de Teruel (Teruel Aşıkları)

Los Amantes de Teruel (Teruel Aşıkları)
 

Isabel ve Diego'nun heykelleri..kavuşamadıkları için elleri ayrı yapılmıştır..Altındaki delikli tabu


Ispanya'da bir şehir "Teruel" ve burada kutlanan ilginç bir festival "Isabel de Segura" diğer adıyla "Los Amantes de Teruel" yani Teruel Aşıkları.Bu festivali ilginç kılan konusu değilde kutlamalarının muhteşemliğidir. Kültürlerine ve değerlerine bağlılıklarıdır.Bu özelliğinin yanında konusu bizlerin çok alışkın olduğu klasik filmlerimizdeki imkansız aşk öyküsüdür.Işte Ispanya'da bir şehirde her yıl kutlanan bu ilginç festivali sizlere bölüm bölüm anlatacağım.

ŞEHİR, FESTİVALİN TARİHİ VE KONUSU

Öncelikle festivale sahiplik eden şehir hakkında biraz bilgilenelim..Teruel; Kuzey Ispanya'da özerk bir bölge olan Aragon bölgesinde yer almaktadır.Bölgenin başkenti Zaragoza'dır. Diğer önemli kentleri Huesca ve Teruel'dir. Teruel'in nüfusu 34, 986 kişidir (2005). Teruel 12 yy'dan itibaren mudejar(arapça mudeccer) sanatının merkezi olmuştur. Mudejar sanatı "İslami gelenekten ve daha çağdaş Avrupa mimarisi stillerinden daha çok Gotik stilinden etkilenen bir sanattır. 1986'da UNESCO, Teruel'in ve Aragon'un diğer bölgelerinin dikkate değer Mudejar mimarisinin "Dünya kalıtı yer" olarak ilan etmiştir.

İşte bu çok büyük olmayan ama içersinde çok önemli değerleri kapsayan güzel şehirde her yıl 12-15 şubatta kutlanan festivalin ismidir "Isabel de Segura". Festivalin konusu imkansız bir aşk hikayesidir. Konuyu bir türk edası ile anlatmaktan gurur duyarak başlıyorum:)

13 yy'da yaşayan (1217) iki güzel genç Juan Martinez de Marcilla (halk arasında "Diego" deniyor) ile Isabel de Segura birbirlerine tutkulu bir aşk ile bağlıdırlar. Ancak efsane olucak aşkları tabikide imkansızdır. Zaman, mekan, toplum gözetmeksizin heryerde rastlıyabileceğimiz bir nedenden ötürü imkansız bir sevdadır onlarınki. Isabel'in ailesi dönemin en soylu ve zengin ailelerindendir. Bu yüzden fakir Diego ile Isabel'in izdivaçları imkansızdır. Aralarındaki bu uçurumu bir nebzede olsa kapatma ümidiyle büyük aşkın erkek kahramanı Diego para kazanmak amacıyla atı quilla ile şehirden ayrılıp savaşa gider. Diego'nun hayali para kazanıp Isabel ile mutlu bir hayatın admlarını atmaktır. Ve aradan 5 yıl geçmiş Diego'nun dönüş günü gelip çatmıştır. Surlarla çevrili Teruel'in kapısından içeri girer ve atına Anda quilla (yürü quilla) diyerek şehre girer.Daha sonradan oranın ismi Anda quilla olarak değiştirilmiştir. Ancak Diego'nun kulağına kötü haber hemen ulaşır. O gün Isabel'in düğünü vardır. Ve Diego düğüne yetişemez. Artık olan olmuş Isabel başka biriyle evlenmiştir. Diego aşkının büyüklüğünden aldığı cesaretle Isabel'in düğün evine gider. Pencerenin önünden Isabel'e seslenir. İkiside çok mutsuzdur. Diego Isabel'den son bir istekte bulunur bu son bir öpücüktür. Onun istediği masum bir veda öpücüğüdür. Ancak Isabel bunu ne kadar arzulasada gerçekleştiremez çünkü o başka biriyle evlidir.Tüm gücüyle yalvaran Diego yere yığılır ve ölür.....

Hikayenin sonu değildir bu ölüm. Ertesi gün Diego'nun cenazesinde sevdiğine kavuşamamanın acısı ve son isteğini gerçekleştirememenin vicdan azabıyla üzgün Isabel bu istenen masum öpücüğü Diego'nun soğuk bedenine ama tüm dünyayı yakacak büyüklükteki bir aşkla dudaklarına konudurur.Ve bu öpücükten sonra Isabel Diego'nun üstüne yığılır ve oda ölür...Artık iki aşık birlikte ebediyete kavuşmuşlardır.

İnsan bu hikayeyi bildikten ve benim gördüklerimi gördükten sonra Leyla ile Mecnun'u arkada bırakıp kendini bu aşıkların diyarında buluyor. Bana bu cümleyi kurduran beni bu kadar etkileyen şeye gelince ise "Los Amantes de Teruel"(Teruel Aşıkları) müzesinde gördüklerimdir. Çok şasırtıcı ama gerçek olan birşey. Müzede Isabel ve Diego'nun yatarak yapılan heykellerinin altında bulunan delikli tabutun içinde gördüğüm şeydir beni bu denli etkileyen. 1217'den kalma ölümsüz aşıkların yok olmaya yakın kemikleriydi tabutun içindekiler. İşte bu inanılmaz şeyi geçtiğimiz şubat ayında yaşadım. Bu aşıklar ve aşklarına inanıp onları her yıl 3 gün 3 gece kutlayan başta teruel halkı ve gelen yüzlerce turist bana Leyla ile Mecnunu malesef unutturdular..

Bu festivale bir girizgahtı sadece Teruel halkının bu festivali nasıl muhteşem kutladığını diğer bölümlerde anlatacağım..Çok ilginç deneyimlerle...şimdilik hoşçakalın..Adios:)

 
Toplam blog
: 25
: 945
Kayıt tarihi
: 12.01.09
 
 

1987 İstanbul doğumluyum. Sosyoloji ögrencisiyim. Şuan İspanya' da bulunmaktayım. Küçükken başladığı..