Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '19

 
Kategori
Sinema
 

Love, Death + Robots

Netflix' in geçtiğimiz Mart ayında ilk sezonunu yayınladığı Love, Death + Robots, süreleri 5 ila 18 dakika arasında değişen toplam 18 bölümden oluşan teknoloji üzerine bir antoloji. David Fincher ve Tim Miller' ın yapımcılığını üstlendiği bu antoloji, kullandığı animasyon teknikleriyle göz dolduruyor.

Netflix' in bir şirketten ziyade, hem televizyon hem de dizi sektörü için bulunduğu konum itibariyle ciddi bir güç olduğu su götürmez bir gerçek. Roma filmi belki de bu gücün en belirgin kanıtı. Dolayısıyla bu güçle beraber karşımıza da, daha özgün, daha özgür ve alanları kısıtlanmamış yapımlar çıkıyor. Hollywood' un peşinden koştuğu isimler - yönetmen olsun, oyuncu olsun - Netflix ile çalışıyor. İşte Fincher' ın bu özgürlüğü sonuna kadar kullandığı antoloji böyle bir ortamın ürünü. 

18 bölümlük antolojinin yaş sınırı +18. Çıplaklık, şiddet ve küfürlü konuşmalar hemen hemen her bölümde yer alıyor. Kimi yerlerde gereksiz kullanımlar nedeniyle rahatsızlık verse de genel anlamda yaş sınırına göre hikayeyle beraber akıp, rahatsızlık hissi oluşturmuyor. Hikayelerin sürelerinin kısa olması belki de en büyük avantaj. Bu avantajın yanı sıra kullanılan animasyon tekniklerinin de çok ileri düzeyde olması, izleyici için, hikayeyi ikinci plana atarak izlemesi anlamına geliyor. Böylelikle hikayeden çok izlemekten keyif alınıyor. 2000 yılında Animatrix' i izlediğimde çok etkilenmiştim. Bu süreçte gelinen noktaya görünce 2040 da neler olacak bilemiyorum. Özellikle Aquila Yarığı' nın Ötesi, Şanslı 13, Gizli Savaş, Şekil Değiştirenler ve Sonnie' nin Avantajı bölümlerinde gerçek oyuncular mı oynuyor yoksa animasyon mu diye tereddütte kaldım. Bölümlerden sadece Buzul Çağı' nda gerçek oyuncular oynuyor. Hikayesiyle Zima Mavisi öne çıkarken, teknik olarak Tanık en üst seviyede yer alıyor. Benim en çok beğendiğim bölüm Zima Mavisi, aralarında gördüğüm en zayıf halka Balık Gecesi.

Bir başka Netflix yapımı Black Mirror gibi teknolojinin hayatların bir parçası haline gelmesi teması neredeyse tüm bölümlerin ana çatısını oluşturuyor fakat düşüncesini dikte etmeme ve finalinin açık uçlu olmasıyla ayrışıyor. 

Tüm türlerden izler barındıran bu 18 bölüm aşağıda listelenmiştir. Liste Netflix' in bana sunduğu sıralama şeklindedir. Bunun dışında üç farklı sıralama daha mevcutmuş. İsimlerin yanında yer alan rakamlar benim sıralamam. İyi seyirler.


1- Sonnie' nin Avantajı - (4)
2- Üç Robot - (3)
3- Tanık - (6)
4- Özel Kıyafetler - (12)
5- Ruh Emen - (16)
6- Yoğurt Dünyayı Ele Geçirdiğinde - (9)
7- Aquila Yarığı' nın Ötesi - (2)
8- İyi Avlar - (11)
9- Çöplük - (13)
10- Şekil Değiştirenler - (5)
11- Yardım Eli - (14)
12- Balık Gecesi - (18)
13- Şanslı Onüç - (7)
14- Zima Mavisi - (1)
15- Kör Nokta - (15)
16- Buzul Çağı - (10)
17- Alternatif Tarih - (17)
18- Gizli Savaş - (8)

 

 
Toplam blog
: 23
: 143
Kayıt tarihi
: 27.12.13
 
 

2009 yılında çeşitli konular üzerine birşeyler yazmak için açtığım blogumun içeriğini, 2013 Aralı..