Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '17

 
Kategori
Psikoloji
 

Lucky, klasik kedi davranış kalıbı ile camlı kapıyı ve "abla"nın vicdanını tırmalar.

Lodos fırtınası, yağmur!.. Gecenin karanlığında yağmuru dinlemek için TV'yi kapatıp yağmuru izlemek üzere perdelerini açar "abla": Lucky camlı kapının dibinde! Eski Lucky'nin reenkarnasyonu yeni Lucky, camlı kapıyı kediler soba arkasında sepetteki puf yastıkta uyurlar diyen klasik bir kedi davranış kalıbıyla tırmalar. Uzun süre vicdanıyla gırtlak gırtlağa boğuşan "abla" yenilmez. Eve kedi giremez!

İnsan davranış kalıpları üzerine düşünür "abla"; ergenlikte, olmadı lisede bir-iki sevgili edinmek, olabiliyorsa mutlaka üniversiteye gitmek, askerden döner dönmez bir iş bulmak, para kazanmaya başlar başlamaz araba almak, teknolojiye yatkınsak eldekini sürekli en yeni modelle yenilemek, törenle evlenmek, evlenmekte ayak sürüyorsak bize tanıştırılan herkesle yemeğe çıkmak, evlenir evlenmez çocuk yapmak, oğlanı hastanede değil davullu zurnalı sünnet ettirmek, modayı izlemek, eğilimleri bilmek, magazinden, TV dizilerinden haberli olmak, yeni açılan bilmemnereye mutlaka gitmiş olmak, cep telefonunu yenisiyle değiştirmek, ödüllü gösteriyi en önden izlemek zorundayızdır sanki!..

Lucky'nin kalıpları bir kaç tane, bizimkiler sayısız! diye düşünen "abla"nın, kalıplarla yaşamak konusuna dikkati ilk kez, 19. yüzyılda bir maden kasabasının tutucu ortamında, zengin bir ailenin oğluyla beraber olan genç kızın hasbelkader evlilik konusunda anlaşan ailelere başkaldırıp evliliği reddetmesini anlatan filmi izlediğinde çekilir.

Bir genelge yayımlanmış olsa ve şu tarih itibariyle tüm erkekler kafalarını kazıtacaklar! denmiş olsa vay! insan hakları, mahalle baskısı, bilmemnere mi oluyoruz? konulu, esaslı bir gürültü sarar ortalığı ki, son zamanlarda yakışan yakışmayan bir sürüsünün ayıla bayıla kel dolaştığı bugünde, deme gitsin.

Davranış kalıplarını, herşey için, herşeyle ilgili olarak hiç sorgulamadan uygulayan ademoğlu/havvakızına "abla" demek ister ki;

Sen gerçekte ne yapmak istiyorsun? Yapmak/yaşamak istediğin tam nedir? Bu olduğundan emin misin? 

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..