Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Lütfen Kitap Okutun

Anne ve babalar, toplanın bu yazı sizlere yönelik. Anne ve babalar ya da anne ve baba adayları, bir psikolog, öğretmen değilim. Ancak etrafında eşine, dostuna, arkadaşına, yeğenine, kuzenine herkese karşı kitap okutmayı kendisine asli görevlerden biri edinmiş birisinin yazısıdır bu.  Eminim ki buralarda da okumayı unutan ya da ara sıra okuyan, işini gücünü bahane eden bir topluluk vardır.

Lütfen umursamazlık etmeyin, çocuklarınızı geleceğiz olarak gördüğünüzü söylerken bunun lafta kalmaması için pratiğe yansıtmak için çaba gösterin.

Çocuğunuza kitap okuma alışkanlığını kendisinin kazanmasını ya da okulda kazandırılmasını beklemeyin, unutmayın ki eğitim aileden başlar. Bu aile eğitimi sadece ahlaksal ve hayata yönelik değil geleceğe yönelikte olmalıdır. Çocuklarınıza yaptığınız baskıları düşünün, kitap okumaya teşvikte baskı bu baskılarınız yanında bir hiç kalacaktır.

Kendinizden başlayın, akşamları ailecek oturmalarınız da ellerinizde şu akılsız telefonlarınızı bırakın, sosyal medya da geçen boş saatlerinizi daha verimli geçirebilirsiniz. Kelime bulma oyunlarıyla kelime dağarcığınız gelişmez, balon patlatmak sizlere fayda sağlamaz.

Her akşam 1 saatinizi kitap okumaya verin ve bu konuda çocuklarınızı da teşvik edin. Birlikte okuyun, anne ve baba olarak oturma odasında televizyon açmayın da elinize kitabınızı alın. Kendinizi zorlayın, önceleri kendinizi kitap okurken uykuya dalmış ya da okumaktan uykusu gelmiş bulurken, bir ay sonra sizlerde kitap okurken zamanın nasıl geçtiğini fark etmemeye başlayacaksınız.

Minik bir tavsiye olsun, ilk kitaplarınızı 500-600 sayfalık romanlar, öyküler olarak değilse bile 150-200 sayfalık kitaplara yönelin, sizlerde zamanla ne çok kitap okumuşum diye bundan zevk almaya başlayacaksınız.

Kendinize veya çocuklarınıza kitap alırken dikkatli olun, yayınevlerine, yabancı ise çevirmenlerine dikkat edin, araştırın. Dünya klasiklerini okumanız, çocuklarınıza okutmanız tavsiye olsun benden sizlere. Çocuklarınıza hediye alacağınız zamanlarda sık sık kitap alın, onu da buna alıştırın. Evlatlarınız Tolstoy ve Dostoyevski ile bir başka yönlere evrilecektir, göreceksiniz.

Türk edebiyatını hocalarının onlara öğretmesini beklemek yerine kendiniz öğretin. Türk edebiyatının bütün romanlarını, öykülerini edinin. Çocuklarınız Sait Faik Abasıyanık’ın günlük yaşamın karşılığını veren o müthiş öykülerini okumadan büyümesin. Yaşar Kemal’in muhteşem Çukurova betimlemelerini okumadan büyümesin. Sonradan çok geç olabilir. Vedat Türkali’nin aşk romanlarıyla hayata bakışını geliştirmesini seyredin.

Ursula Le Guin, J.R.R. Tolkien’i hediye edip bilim kurgu romanlarıyla hayal dünyasını genişletmesini sağlayın.

Ne olursa olsun Lütfen evlatlarınıza kitaplar okutun, önce kendinizden başlayın, bizden geçti gibi safsatalar evladınızı da kötü etkiler. Ama önce siz de kendiniz için okuyun, bir süre sonra kitaplara aşık olacaksınız, daha fazla okumak için daha fazla yaşamak isteyeceksiniz. Sadece ders kitaplarıyla çocuklarınız her şeyi öğrenemez, bunun için bu ortamı evinizden yaratarak başlayın. Gerekirse bir süre misafir bile kabul etmeyin, ama yavrularınıza okutun, sizler de okuyun.

 

 
Toplam blog
: 15
: 49
Kayıt tarihi
: 20.06.18
 
 

Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunuyum. Üzerine bilgi sahibi olduğum veya yorum yapabi..