Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Lüzumsuz ise söndür!..

Lüzumsuz ise söndür!..
 

Enerji Piyasası düzenleme Kurumu (EPDK) elektirik tüketimini azaltmanın çarelerini ararken, aşağıdaki yönetmelik değişikli ve tedbirleri almayı düşünüyormuş. Bu düşünce ile şimdi kurum görevini yapmış mı oluyor?

Neymiş bu yönetmelik ve alınacak tedbirler:

Yılbaşından bu yana yüzde 45 civarında zam gören ve otomatik fiyat mekanizmasına geçilmesi ile üç ayda bir zam görecek olan elektirik için tüketiciye, gün içerisinde arz-talep dengesine göre elektrik fiyatının düştüğü saatte tüketime geçerek daha ucuz elektrik alma olanağı tanınacakmış.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) hazırladığı yeni düzenleme ile tüketicilerin de piyasaya girerek fiyatın yüksek oluşması beklenen saatlerde tüketimlerini azaltarak bunun karşılığında bir getiri edinmeleri sağlanacakmış. Uygulama özellikle büyük ve tüketimlerini ayarlayabilecek tüketiciler açısından önemli maliyet düşüşü yaratacakmış.

EPDK, Ağustos 2006'da devreye giren ve kamuoyunda elektrik borsası olarak bilinen Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği'nde önemli değişiklere gidilen taslağı görüşe açmış. Bu düzenleme ile yaz sıcaklarında iyice artan arz açığının yarattığı, kamunun özel sektörden fahiş fiyata elektrik alımı sorununa bir ölçüde çözüm getirilmesi amaçlanıyormuş.

Tüketicilerin de piyasaya girerek, fiyatın yüksek oluşması beklenen saatlerde tüketimlerini azaltarak bunun karşılığında bir getiri sağlamaları amaçlanıyormuş. Bundan dolayı azalan talep sonucu fiyatların düşebileceği hesabı yapılıyormuş. Tüketiciler de piyasaya aktif olarak katılıp arzda bir artış sonucunu sağlayacak şekilde davranacaklarmış. Özellikle büyük ve tüketimlerini ayarlayabilecek tüketiciler açısından bu cazip bir alışveriş olabilecekmiş.

Piyasanın izlenmesi ve kuralların değiştirilmesinde söz sahibi olacak bir konsey, özel sektör katılımı ile oluşturulacakmış. Halen piyasa işletiminde, yalnızca izleyici konumda bulunan özel sektör, konseyin kurulması ile aktif olarak piyasa kurallarının oluşumu ve değişimine katkıda bulunabilecekmiş.

Yönetmeliğin tüm mekanizmaları ile işlemeye başlayacağı ikinci aşamada ise; katılımcılara yeni bir elektrik satış ortamı yaratacak bir gün öncesi için elektrik piyasası kurulması düzenlemesi getirilmiş. Katılımcılar tahmin ettikleri enerji açığını ve fazlasını dengelemek üzere bir emtia borsası gibi işleyecek bu ortamda serbestçe ve gönüllülük usulü ile işlem yapabileceklermiş. Burada oluşacak fiyatlar tüm yatırımcılara ve tüketicilere yeni yatırımlar ve tüketimlerini planlamaları için bir fiyat sinyali niteliğinde olacakmış.

Dengeden sorumlu grupların oluşturulması ile piyasa katılımcıları bir araya gelerek toplam açıklarını azaltacak şekilde bir portföy oluşturabileceklermiş. Böylece katılımcıların kendi grupları içerisinde dengeleme yapmaları ve daha az dengesizliğe maruz kalmaları mümkün olacakmış. Sistem kısıtlarını gün öncesinden gidermek üzere piyasa bölünmesi yöntemi uygulanabilecekmiş.

EPDK yetkilileri; yeni taslağın çok önemli değişiklikler getirdiğini ve bu taslak ile pek çok yönden AB mevzuatına uyumlu bir elektrik piyasası yapılanmasına gidildiğini belirtmişler. Yetkililer, taslağın tüm ilgililer tarafından tam olarak incelenebilmesi amacıyla 1 ay süre ile internette askıda kalacağını ifade ederek, taraflara görüş bildirme çağrısında bulunmuşlar.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPKD) bu yönetmelikle ve alınacak önlemlerle kimi düşünüyor dersiniz?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..