Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '15

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Lviv (Ukrayna) İzlenimleri

Lviv (Ukrayna) İzlenimleri
 

Lviv şehri Ukrayna’nın batısında Polonya sınırına 70 kilometre mesafede 900.000 kişilik bir şehir. Aldığım bilgilere göre şehrin tarihi oldukça eski, 1200 lü yıllara kadar gidiyor. Tarihi şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine almış.

Şehrin merkezinde eski yapıların arasında dolaşırken geçmişe yolculuk yapıyorsunuz. Yapılar, bizim Karaköy’deki, Sirkeci’deki yapıları andırıyor. Gotik yapı belki birçok kişiye sıkıcı gelebilir, bana gelmedi. Sokaklarda, parklarda dolaşırken mutlu oldum. Ama Ukrayna nın dilini bilmemek, alfabesini anlamamak, binaların benzerliği nedeni ile kaybolma riskiniz fazla.

Ukrayna’nın para birimi Grivna, şehirde dolar veya euro geçmiyor. Paranızı bozduruyorsunuz, 1 dolar 22,40 Grivna idi. Yani yaklaşık 1 TL 7,5 Grivna. Taksi şehir içinde en fazla 100 Grivna alıyor, oda 12-13 lira.

Lviv’de kadınların nüfusu fazla, ama %85 kesinlikle değil. Kadınlar birçok alanda çalışıyor, şehirde yaygın olan tramvayların sürücüleri kadın. Kafe, market ve lokantalarda da en çok kadınlar çalışıyor.

İstanbul’dan yaklaşık 2 saatte Lviv’ varıyorsunuz. En iyi mevsim sanırım Mayıs-Eylül arası. Bizim gibi Ekim ayına kalırsanız geceleri 0 dereceleri görürsünüz. Havası karasal olması nedeni ile Eskişehir’e, Ankara’ya benzettim.

Şehrin merkezinde bir kule ve çevresinde birçoğu Ortaçağdaki halini koruyan Rönesans, Barok ve İmparatorluk tarzında inşa edilen güzel evler bulunmakta. Meydanın her bir köşesinde üzerinde klasik mitolojiye ait şekiller olan ve 1793 yılında inşa edilen bir çeşme var. Ayrıca şehrin en ilginç yapıları da yine bu meydanın çevresinde. Örneğin 1577 yılında inşa edilen Black House, dünyada tek eczacılık müzesi ve Dominik Kilisesi bunlardan birkaçıdır. Opera ve Tiyatro binasının fotosunu çekmeyen yok gibi. Benim en çok hoşuma giden mekanlardan biri de Kahve Fabrikası denilen yerdi. Bizim Mehmet Efendi vb. çok yavan kalıyor. Eski binaların içlerini çok iyi dekore etmişler. Bu işlerin arkasında köklü bir kültür olduğunu hissettiriyorlar.

Şehirde eskilerde Ortodosklar, Ermeniler ve Yahudiler birlikte yaşamış, çok kavga etmişler.

Burada yer alan binaların büyük bir çoğunluğu Ortaçağ döneminde yapılan binalar olup geri kalan da 19’uncu yüzyılda inşa edilmiş. Şehir merkezinin biraz dışında da Sovyetler döneminden kalma binalar bulunmaktadır. Sadece Lviv’i esas alacak olursak ülke ekonomisinde inşaat sektörünün payı hiç bulunmamakta diyebiliriz. Burada yeni yapılan bina görmek çok zor.

Şehir tarihi olunca insanları da kültürlü oluyor (Bizim İstanbul’un aksine). Kitap okuyan birçok kişi gördüm. Özellikle açık pazarda stantlarda satış yapan kadınların kitap okumaları beni etkiledi. Sokak ve caddelerde müzik yapan, müzikleri dinleyen kişileri görünce aklıma Kadıköy geldi. Lviv de bu tür etkinlikler daha çok. Sokaklarda çiçek satan yaşlı kadınlar güzeldi. Şehir oldukça temizdi, çöp kutuları ve kamyonlarını görmedim. Şehir parkları ve bol ağaçlarıyla yeşile olan özlemimizi hatırlatıyor.

Lviv’de gece hayatı pek hareketli gelmedi bana, diğer Avrupa şehirlerimi bilmediğim için kıyaslayamadım. Özellikle cumartesi akşamı ( 3 gece kaldık) hareketlilik artıyor. Az sayıdaki discolar, barlar, lokantalar, striptiz  şovlar iyi idi. Mekanlara içki hariç 70-100 Grivna'ya giriyorsunuz. Kadınlarla birlikte olmak burada kolay mı? Parasını verirsen kolay. 1500 - 2000 Grivna arası değişiyor. Lviv kadınları Türkleri çözmüş, bilginiz olsun.

Lviv’de hayat yavaş akıyor, insanlar pek gülmüyor, ama hallerinden de pek mutsuz gözükmüyorlar. Çok içki içiliyor, 100 Grivna’ya 1 litrelik votkayı içebiliyorsunuz. Ortalama kazanç 2500-3500 Grivna, hayat onlar için ucuz değil. Yan veya ek iş olması gerekiyor. İçki ve sigara bize göre ucuz, ama tekstil bizimle aynı.

Ülkede sanayi yok gibi, tarım ve hayvancılık iyi. Ekmeklerine bayıldım. Turizm onlar için önemli. Gelecekte iyi para kazanacaklar gibi. Almanya’dan, Orta Avrupa’dan, Türkiye’den, hatta Arap ülkelerinden gelenleri görebiliyorsunuz.

Ukrayna'daki iç karışıklığın hiç hissedilmediği Lviv’i görmek isterseniz, gitmenizi tavsiye ederim… 

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..