Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '16

 
Kategori
Dekorasyon
 

LVT Lüks Vinil Karosu

Son yıllarda trend haline gelen LVT (Luxury Vinyl Tiles) yani Lüks Vinil Karoları sunmuş olduğu renk, desen ve ebat çeşitliliğiyle mimarların ve son kullanıcıların beğenisini kazandı. Dünyanın en büyük LVT zemin kaplama malzemeleri üreticileri arasında yaşanan rekabet, kaliteyi ve çeşitliliği arttırdı.

Hem şık hem de ihtiyaçları karşılayan bir zemine sahip olmayı kim istemez! Sıradan rulo pvc’lerin renk ve desen seçeneklerinden sıyrılmak isteyen, daha özgün tasarımlarla adından söz ettirmek isteyen mimarların son zamanlardaki gözdesi LVT!

Ofis zemininde kullanılacak bir üründen beklentiler nelerdir? Cevap: Konforlu, modüler, şık ve sessiz olması

LVT ürünlerin toplam kalınlığı 2.50 mm’den 5.00 mm’e kadar değişmektedir. Seramik, parke, mermer, granit gibi zeminler ise sert oldukları için yürüme konforu sağlamamakla beraber ses yalıtımı da yapmaz.

Özellikle kablolama ve tesisat sistemini görünmez kılmak için yükseltilmiş döşeme tercih edenler  zaten seramik, mermer, granit gibi malzemeler tercih edilemez.

Doğal bir görünüm için masif, lamine, laminat parke tercih edenlerin ise en büyük problemi topuk sesi ve malzemenin zamanla aşınması. Oysa LVT türü malzemeler yoğun yaya trafiğine uygun ticari tip ürünlerdir. Üzerindeki aşınmazlık tabakası malzemeyi korur. Seçilecek 4.00 mm ve üzeri malzemeler topuk sesini absorbe eder.

Yükseltilmiş döşemenin altındaki tesisatta herhangi bir problem yaşadığı takdirde ürün çıkarılıp, tadilat işlemi sonrası tekrar yerine koyulabilir. Bu seramik, mermer, granit, parke gibi seçenekler için ne yazık ki mümkün değildir.

Doğal taş, doğal ahşap, parke, seramik, granit görünümüne sahip oldukları için şık bir görünüm sağlarken, diğer sert zeminler gibi zamanla yıpranmaz.

tarkett-id-inspiration-loose-lay-lvt

LVT parke, doğal taş, mermer, metal, deri ve hareketli desenlere sahip modüler zemin kaplama ürünü grubudur. Markalara göre ebatlarında ve kalınlıklarında değişiklik olmakla beraber, uygulamanın yapılacağı alan ve zeminin taşımış olduğu özellikler tercih edilmesi gereken ürünün özelliklerini de belirlemektedir. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak:

Zeminde yükseltilmiş döşeme var ise 2.50 mm kalınlığında bir malzeme tercih etmek yanlış bir seçim olur. Çünkü yükseltilmiş döşemenin tırnakları malzemenin hareket etmesine ve deforme olmasına sebep olabilir. Ayrıca dalgalı bir görünüme sahip olur. Bu nedenle yükseltilmiş döşeme üzerine 4.50 mm ve üzeri bir malzeme tercih etmek gerekir. 4.50 mm kalınlığındaki bir ürün yükseltilmiş döşemenin tırnaklarını absorbe ederken, modüler kullanım ayrıcalığı da sunar.

Genel Özellikleri

Markasına göre değişiklik gösterse de LVT grubu içerinde yer alan ürünlerin taşımış olduğu genel özellikler:

Heterojen yapıdadır.

Kalınlıkları 2.50 mm, 4.50 mm ve 5.00 arasında değişiklik göstermektedir.

Metal, taş, deri, mermer, parke görünümlü olabilirler.

2.50 mm kalınlığındakiler normal pvc yapıştırıcısı ile beton üzerine uygulanırken, 4.50 mm ve 5.00 mm kalınlığında olanlar  Post-it benzeri halı yapıştırıcılarıyla hem beton hem de yükseltilmiş döşeme üzerine uygulanabilir.

4.50 mm ve 5.00 mm kalınlığında tıpkı parke gibi klik sistemle uygulanabilen çeşitleri de vardır.

Seramik, granit, mermer, parke gibi ağır olmadıklarından bina ağırlığını arttırmazlar.

Geri dönüştürülebilir.

İnsan sağlığı ve doğa üzerinde olumsuz etki yaratmazlar.

Elbette bu saymış olduğumuz özellikleri yalnızca Avrupa menşeili ürünler taşıyabilmektedir. Özellikle Çin'de fason LVT üretimi yapan firmalar var ve bu firmalar ne yazık ki istenilen kalite ve özelliklere sahip değillerdir

 
Toplam blog
: 10
: 605
Kayıt tarihi
: 17.05.16
 
 

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunuyum. İç mekan dekorasyon tasarımlarımı Milliyet ga..