Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Lyon Gastronomisine Kısa Bir Bakış

Lyon Gastronomisine Kısa Bir Bakış
 

LYON GASTRONOMİ

Fransız Mutfağı’nın temelini oluşturan Lyon’da, Paul Bocuse dahil, günümüzün en tanınmış şef ahçılarının bu şehirden çıkmasının kökeninde, Lyon’lu ‘’anne’’ler yatıyor.( mère )

Roma döneminden beri, sanayi ve ticarette iyice zenginleşen Lyon’da, büyük ve zengin ailelere hizmet veren, yemeklerini pişiren hanımlar, endüstri devrimi sonrası şartların değişmesi ile, emeklerini kendi bünyelerinde değerlendirmeye başlayarak, kendi işletmelerini, küçük restoranlarını açıyorlar.

Lyon’da sayıları bir hayli olan bu tür geleneksel, bir çeşit esnaf lokantası olan, brasseri’lere ‘’bouchon’’adı veriliyor.

1921’den itibaren, Eugenie Brasier isimli Brazier anne ( la mère Braziere ), E.Herriot, General De Gaulle gibi ünlü kişilerden, gastronomlardan ve elçilerden müdavimler edinmeye başlıyor. Bugün dünyanın tanıdığı Fransız Mutfağı’nın ikonlarından biri olan Paul Bocuse’de kariyerine, La Mere Braziere’de başlıyor.

Pek çok Michelin yıldızı sahibi restoranın bulunduğu Lyon’da, özellikle Vieux Lyon-Fourviere Bölgesi’nde olmak üzere de sayısız ‘’bouchon’’var. ( www.en.lyon-france.con/restaurants/Lyon.cuisine )

Yemeğin haricinde, ciddi bir pastacı, şekerlemeci ve çay evi yoğunluğu bulunuyor.( confiserie-tea house )Fransızların dünyaya bir başka armağanı olan ‘’maccaron’’lar da, Lyon doğumlu. 1905 yılında, Sève Chocolat , makaronların ilk icat edilip yapıldığı yer. ( www.chocolatsece.com ) Part-Dieu tarafına giderken, Cours Lafayette Caddesi üzerinde, Les Halles’de uygulamalı yapımı görülüp, tadılabiliyor.

Lyon’a özgü bir başka şeker ise Voisin markasının ürünü olan ‘’cousin’’ (yastık) adı verilen şekerlemeler. Nugat üzerine, çok hafif naneli badem ezmesi kaplanmış bu şekerler, görünüş olarak da köşe minderlerini andırıyorlar. Farklı ve hoş bir lezzete sahipler.

Lyon olarak değil ama, yer aldığı bölge olan Rhône Bölgesi denilince, akla gelen en önemli ürün ise elbette şarap .Kırmızı şarapları ile Bordeaux ‘nun en önemli rakibi olan Rhône Vadisi’nde, Syrah ve Grenach üzümleri ağırlıklı.

Côtes du Rhônes etiketi ile satılan şaraplar, bölge üretiminin çoğunu oluşturuyor ve alt kalite üretimler. Côtes du Rhônes-Villages etiketi ile satılanlar ise, üst kalitenin bir altı. Côte Rôtie, Condrieu, Chateau Grillet, Hermitage ve Chateauneuf du Pape, önemli şarap üretim alanları.

Beaujolais Bölgesi şarapları da, her yıl kasım ayının üçüncü Perşembe günü, o senenin Beaujolais Nouveau adlı taze şarabını üreterek, bir festival düzenliyor. Özel meraklıları olan bu taze şaraplardan bir tesadüf eseri tadarak pek hoşlandığımı, not düşmeliyim.

Lyon için kısaca tavsiye edilebilecek bir iki adres; La Mère Brazier -Le Musée – Lourson qui Boit – La Tassee ( 2 Michelin ) ve genelde küçük mekanlar olan bu restoranların aksine, devasa ortamı ile Lyon’un simgelerinden biri olmuş Brasserie Georges, olabilir. 

Behiye 

Behiye Işın - Çocukla Geziyorum - Chamonix Lyon Gezisi - Şubat 2012

LYON ŞEHİR TURU : http://www.cocuklageziyorum.com/lyon-7-gun-lyon/ 

 
Toplam blog
: 31
: 3253
Kayıt tarihi
: 01.12.11
 
 

İTÜ mezunu Yüksek Şehir Plancısıyım. Sadece gezmek ve yazmak istiyorum. ..