Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '12

 
Kategori
ÖSYS
 

LYS'de hangi Stratejiler uygulanmalı?

LYS'de hangi Stratejiler uygulanmalı?
 

LYS Stratejileri


2012 LYS sınavları 16-24 haziran tarihlerinde yapılacak. Uzun bir maratonun ardından dananın kuyruğu bu sınavlarda kopacak. Her sene kendine has özelliği olan sınavların bu sene de kendine özgü nitelikleri öne çıkaracaktır. Bu niteliklere ve neler yapılabileceği ile ilgili bir takım analizleri sizler için hazırladık.

SINAV STRATEJİLERİ ve ANALİZLER NELER OLABİLİR?

2. Her öğrenci tercih etmeyi düşündüğü bölüm ile alakalı testlere ve özellikle daha çok puan getiren dersin sorularına ağırlık vermelidir.
2. Malüm son OBP düzenlemesi ile okul ağırlıklandırmasının kalkmasından ötürü 3.LYS'ler daha çok önem kazanacak ve bireysel başarı daha öne çıkacaktır.
4. Sayısal sınavlarına girecek öğrencilerimiz her zamankinden daha çok avantajlı olacaklar, çünkü başvuru az kontejan çok olması bu durumu özetlemektedir.
5. Eşitağırlık öğrencileri ise YGS'de ilk 50 binde olanların ciddi şans yakalayacağı ve özellikle YGS-5 ve 6 puan türlerinde düşüşler yaşanacağı kestirilmektedir.
6. Sözel öğrenciler ise maalesef maküs talihli grubunda olmalarından ötürü çok başvuru/az kontenjan dengesi içinde dezavantajlı olmaları kuvvetle muhtemeldir.
7. Dil öğrencileri ise mutlu azınlık olmalarından dolayı az başvuru/çok kontenjan dengesi içinde şanları yine aynı olacak gibi gözükmektedir.
8. Tercihler gelmeden mutlaka okunması istenen bölümün puan türü, kontenjan, bölüm sayısı, üniversite, puan, başarı sıraları, çözülmesi istenen testler ve ağırlıkları iyi bilinmesi gerekmektedir.
9. YGS'de sınırda olan öğrenciler ise eğer ki LYS'de ciddi bir atılım yaparlarsa dezavantajlarını, avantaja çevirebilirler.
10. Sınavda sakin kanlı olmayı ve nasıl başlarsa öyle gider espirisi ile sürecin tamamlancağını unutmamalıdırlar.
11. Test soruları dağınık geleceğinden ötürü her sayfadaki sorulara bakmayı ve yapamadıkları soruyu zaman kaybetmeden geçmeleri, sonrasında tekrar bakmaları yararlı olacaktır.
12. Sınavdan bir gün önce sınav salonu keşifi yapılması (okul yeri,ulaşım,trafik,hava şartları gibi), muhtemel risklerin azaltılmasında katkı sağlayacaktır.
13. Sınava kadar bol sıvı tüketmeleri, besin değer yüksek gidalar ile beslenmeleri, gilikoz, asit vb içeceklerinden uzak durmaları, vucudun biyolojik ritmini korumalarına yardımcı olacaktır.
14. Sınavdan bir gün evvel mutlaka aile büyüklerinin ve tanıdıklarının duası alınması, hem manevi hem de piskolojik olarak rahatlamalarını sağlayacaktır.
15. Her oturum için ayrı bir konsantrasyon oluşturulması ve bu yönde motive olunması sene boyunca yapılan çalışmaları pekiştirecek ve sınavda sourların cevapları daha kolay hatırlanacaktır.
16. Sınav esnasında salonda saatin bulunup-bulunmadığı kontrolü yapılması, yoksa ilgili görevliyi uyarması, sınav başladıktan sonra yarım saat ara ile su içilmesi, enseye su sürülmesi (birikmiş elektriği alıyor) yararlı olacaktır.
17. Yine sınavda başka şeylerle meşgül olunmaması, istem dışı başka hayallere dalınıyor ise en az 3-5 dak ara verilip su ilçilmesi, 10 defa burundan alıp, ağızdan vercek şekilde doğru nefes alınması ve panik yapmadan tekrar teste konsantre olunmaya çalışılması faydalı olacaktır.
18. Sınav bitimini doğru mutlaka 15 dakika yapılamayan sorulara bakılması, yapılan soruların kontrol edilmesi yararlı olacaktır.
19. Her sorunun  en az 5 bin ile 10 bin arası öğrenciyi eleyeceği unutulmaması ve bu yönde sorulara değer verilmesi doğru bir karar olacaktır.
 

Son söz hayatımız sınav ise buna ayak uydurma yollarına bakmalı gereksiz streslerden uzak durmalı, özellikle mahallede iş bilmeyen söz kahinlerine karşı uzak durulması şiddetle önerilir.
 

Tüm öğrencilere sınavda başarılar dilerim!!!!!!

Korkmaz İSLAMOĞLU

Psikolojik Danışman

Rehberlik Uzmanı

 

 
Toplam blog
: 30
: 9916
Kayıt tarihi
: 12.05.08
 
 

KOÇLUK DANIŞMANLIK ..