Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '11

 
Kategori
Blog
 

M.B yazarları "kadına şiddet"i tartıştı

M.B yazarları "kadına şiddet"i tartıştı
 

19 Kasım 2011 C.tesi / PERA, M.B.YAZARLARI TOPLANTISI


Yazar arkadaşlarımızla birlikte Beyoğlu’nda bir mekânda buluştuk. Davet Dr. Atanur Yıldız ve Yılmaz Çetingöz’den geldi. Sabiha Rana ordaydı, İzmir’den Ayşegül Hayvar ile Ankara’dan Mehmet Emin Yolsal geldiler ve Kadri Kanpak…

Kasım’ın 19’u,  Beyoğlu’da soğuk bir gün… Cadde boyu sokak çalgıcıları var, ortamı ısıtıyorlar, arkadaşlarımızla buluşmanın heyecanı daha önemli olmalı ki, Pera’nın bu soğuk gününde bile caddenin eksik olmayan parıltısına aldırış etmeden, kararlaştırdığımız adrese hızlı adımlarla ulaştım, yüzlerin gülümsediği, sevgi ve dostluğa koşullanmış bir grup insanın arasında bir yere oturdum.

Nezih bir teras katın iç bölümündeyiz. Herkesin kendi isteğine göre oturduğu anlaşılıyor. Birde konu bulmuşlar. “Kadına Şiddet” Sabiha hanım, beni bilgilendirmek amaçlı; “kadına şiddeti tartışıyoruz” dedi. Daha çok Dr. Atanur bey konuşuyor. Kadri bey ile Sabiha Hanım arada bir konuya müdahil oluyor. Aslında bir tanışma-görüşme toplantısı, ancak bu yazarlar her halde, görüşmede konu konuyu açmasın diye! Toplantımızın bir konusu olsun ya da“konusuz olmaz” dediler.

“Kadına Şiddet güncel bir konu değil, sanki bu aralar keşfedilmiş gibi duruyor. Her gün basında Kadına şiddet temalı haberler yazılıyor, çiziliyor…

Acaba! Sadece kadın mı şiddet görüyor. Şiddet sadece fiziki olunca mı şiddet olur. Karısının dırdırından, manik- depresif olup akıl hastanelerine düşen birçok erkek tanırım.

Şiddetin fiziğini öne çıkarıp, şiddetin farklı boyutlarını, türlerini görmezlikten gelmek doğru bir yaklaşım değildir.

Şiddet karşılıklı olamaz mı? Etki tepkiyi doğurmaz mı? Kadın erkeğe psikolojik şiddet uygular, erkek te kadına fizik gücüyle karşı koyar, kestirmeden kolaycı bir yola başvurur. Şiddet iki saniyelik bir iş, erkek sorunu çözmüş karşıya geçmiştir. Erkek sorunu çözer, kadın günlerce hatta aylarca, yıllarca şiddeti tartışır!

Bence, kadının şiddeti daha sofistike, erkeğin şiddeti, daha bayağı dır.

 Kadın tümdengelimci, erkek tümevarımcı mı dır?Kadın demokratik, erkek totaliter midir? Kadın iyi huylu, erkek kötü huylumu dur? Kadın mülayim, erkek sert mi dır? Bu sorular karşısında hiç kimse birinci şık doğrudur diyemez!

Hiç şüphesiz, milletlerin, ulusların, toplumların örf adet gelenek ve töreleri farklı farklıdır. Ancak bütün medeniyetlerin ve kültürlerin erkek ve kadına bakışı, tutum ve davranışlarını saklı tutarsak, Yaratıcının insan varlığı içerisinde kadına bahşettiği üstünlükler ve meziyetler erkeğe nazaran o kadar fazladır ki; Buradan kadının mı daha güçlü, erkeğin mi daha güçlü olduğu rahatlıkla anlaşılır.

Zannedersem, şiddet işin basit tarafı ve sonuç kısmı… Yani teferruatı… Başta neler oldu ona bakmak lazım!

 

Not: 26 Kasım 2012 saat 11.00 de Sirkecide, Kadri beyin mekânında olacağız, hafta içinde telefonla bazı görüşmelerimiz olacak, adres verilecek… Tüm arkadaşlara duyurulur.

 
Toplam blog
: 135
: 1323
Kayıt tarihi
: 29.09.07
 
 

Ali Emir KARAALİ, Rize Doğumlu, 1978 Rize Lisesi Mezunu, (1988)T.C. Anodolu Üniversitesi   'İşlet..