Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '17

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Maaşın Düşürülmesi, Sosyal Hakların ve İkramiyenin Tek Taraflı Kaldırılması

Maaşın Düşürülmesi, Sosyal Hakların ve İkramiyenin Tek Taraflı Kaldırılması
 

Maaşın düşürülmesine itiraz edilmesi ve esaslı değişiklik


    

         Çalışma hayatında, işveren ve işçi arasında genellikle  sözlü olarak iş sözleşmesi yapılmaktadır. Bazı kurumsal şirketler, yazılı iş sözleşmesi de yapmakta faklat yazılı bu sözleşmeyi işçiye teslim etmemektedir. İşçi ve işveren arasında yapılan  sözlü sözleşmeler, geçerli olduğu gibi ispat açısından ise  her türlü delil ile ispatlanabilir. 

         Çalışma hayatında istisnalar olsa da genellikle işveren, tüm kuralları uygulamakta bazı dönemlerde tek taraflı olarak işçilerin maaşlarını düşürmekte, bazı kriz dönemlerinde ikramiye uygulamasını işçilere sormadan kaldırmakta, bazı dönemlerde de işçilerin yol ücretini veya servis hizmetini kaldırmakta bazen de işçilere verilen yemek hakkını tek taraflı kararlar ile kaldırmaktadır. Ayrıca işçinin maddi gelirlerini, var olandan daha aşağıya indirilmesi yerine statüsel olarak görev içeriğini daha aşağıda olan bir  işe dönüştürmektedir. Örneğin, en alt seviyede işe başlayan  bir işçi, işyerinde müdür olarak yükselmiş ve bu işçiyi işveren, buranın patronu benim diye müdürü,  müdür yardımcısı olarak göreve başlayacağı konusunda talimat vermesi şeklinde gerçekleşebilir.

         Bu durumda işçi, var olan  haklarını savunacak mı? Yoksa işçi, işverenin işten çıkartılma korkusu ile bu değişikliğe susup haklarını bertaraf mı edecektir?

         Bu durum,işçi için tamamen kendi şartları ve insiyatifi dahilindedir. Tüm kararı işçi verecektir. İşçinin, değişikliğe susması halinde yapılacak bir değişiklik yoktur. İşçi, eğer ben haklarımı savunacağım derse ne yapmalıdır? 

        İşçiye yapılan değişiklik sözlü ya da yazılı yapılsın, bu değişikliği kabul etmediğini 6 iş günü içerisinde işverene yazılı olarak bildirmelidir. İşçinin değişikliği kabul etmediği bildirimi, noter kanalıyla, mail yoluyla ve diğer ispatlanabilen yazılı yöntemlerle yapılabilir. İşveren, işçinin yapmış olduğu yazılı bildirime rağmen işçinin beyanını görmezden gelip değişiklik yapılmış gibi aynı şekilde işyerinde  davranması durumunda işçi, işi bırakabilir. Bu durumda işçi, işveren karşısında her zaman haklı durumda olacak ve feshe bağlı olan kıdem ve ihbar tazminatı haklarını işverenden alabilecektir. İşçinin, maaş ve sosyal hakların değişikliğine suskun kalması ve işyerinde çalışması durumunda, işçi, işverene açıkça yazılı muvafakat vermemişse işçi verilmeyen maaş, ikramiye gibi hakları geriye dönük olarak geriye dönük işverenden talep edebilir. 

http://www.sevenhukuk.com

info@sevenhukuk.com

https://www.facebook.com/sevenhukuk/

 

 

 

 
Toplam blog
: 80
: 9564
Kayıt tarihi
: 05.07.09
 
 

1978 Lüleburgaz doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Lüleburgaz'da tamamladım. İstanbul Üniver..