Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '06

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Maaşlar açıklandı

Evet maaşlar açıklandı. Memurumuza emeklimize hayırlı olsun?

Kışa girmek üzereyken, Halk ağzıyla, Devlet Baba!nın layık gördüğü alt derece için %4, bu kesimi pek ısıtacağa benzemiyor.

Diğerleri, yani üst derece için %3 zam ise, bu kesim için önemli değil. Onlar, aldıkları aylık 3-7.000 ytl arasındaki maaşları ile zaten Devletin lojmanlarında cennette yaşıyorlar. Onlara kış hiç gelmiyor ki üşüsünler.

Bu 3-7.000 ytl'yi, tahmini olarak belirledim. Çünkü Devlet Baba açık değil ki.

Diyor ki, alt derece için %4, diğerleri içinse, %3. Yani memuriyet yasasında alt derece, üst derece diye bir madde varmıdır ki, Sayın Hükümet sözcüsü bu kavramları kullanıyor. Diyelim ki var. Niye bunu halkın anlayacağı üslupla dillendirmezler ki. Nasıl mı?

Yani, 5 derece dahil %4, 1-4 derece %3. ya da eline diğer ödemelerle birlikte 1.000 YTL'ye kadar para geçenlere %4, 1001 YTL ve üzerindekilere ise, %3.

Bence en güzeli, ele geçen parasal değerler baz alınarak yapılacak olan zam oranlarıdır. Niye mi?

Çünkü 1 derece dediğiniz zaman, aylık maaşlarda ek gösterge, makam tazminatı, v.s, v.s. dahil edildiğinde öyle farklılıklar var ki şaşarsınız.

1.dereceden Emekli olanların içerisinde, ayda 820 YTL'den tutun da 5-7000 YTL'ye kadar aylık alanlar var. Şimdi her ikiside 1. derece. Ama aldıklarına bakın. Siz şimdi üst derece derseniz, bunlara hangi oranı uygulayacaksınız?

Uygulayacağınız oran hangisi olursa olsun, 820 YTL'ye vereceğiniz zam ile, 7.000 YTL'ye vereceğiniz zam aynı mı?

Üzerinde durduğum en önemli konudur, ayırımcılık yapılmaması, Ücretler arasındaki yelpazenin açılmaması. Ama, kimin umurunda. Kimsenin umurunda değil, Hükümetin de tabii....

Herkes nasıl yorumlarsa yorumlasın.Halkın arasında sohbette, insanlar yok arkadaş öyle değil böyle diyerek deşarj olacaklar. Yoksa nasıl deşarj olunacak ki?

Haa bir de ilgimi çeken hadise şu.

Devlet Baba, memurunu, emeklisini önce enflasyonun altında ezdiriyor, sonra diyor ki, ilk 6 ayda Sizler enflasyon karşısında ezildiniz, onun için şimdi %2.32 zam vereceğiz. Geçerlilik tarihi de 01.07.2006 olacak. Ne zaman diyor?25.09.2006 tarihinde. İmzalar açılacak, imzalar tamamlanacak, ilgili yerlere genelge yapılacak ve sonrasında tahakkuk edilecek ve garibim memurun ve emeklinin eline muhtemelen Ekim 2006 ayı içerisinde.Yani, ilk 6 ayın enflasyon farkı, 6. aydan sonra ki 3 ay sonrasında. Peki 2.6 ayın farkı, o da 2007 yılının bilmem kaçıncı ayında.

Yani, Devlet Baba, şu çarkı geri döndürse olmaz mı?

Mesela, hesaplarına göre, yllık enflasyon %8'se, buna enflasyonun sapma payı olarak %3'de dahil ederek %11 üzerinden hesaplayarak, %5.5, 1. 6 ay, %5.5, 2. altı ay diyemez mi?

1. altı ay sonucunda, enflasyon düşünülenin altında olur da, fark ortaya çıkarsa, onu da 2.6 aylık zam da mahsubu cihetine gidemez mi?

Biraz da Devlet Baba, erken ödediği parayı gecikmeyle alıverir hepsi bu.Tıpkı, şimdilerde memura ve emekliye yaptıkları gibi....

Saygılar....

 
Toplam blog
: 407
: 877
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

15.12.1950 Mersin doğumluyum. İzmir Ticari İlimler Mezunuyum. Bir Kamu Kuruluşundan  Şube Müdürü ..