Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Maaşlarımızdan hem resmi, hem özel sigorta primi kesintisi yapılacak!

Maaşlarımızdan hem resmi, hem özel sigorta primi kesintisi yapılacak!
 

Maaşlarımızdan Hem Resmi, Hem Özel Sigorta Primi Kesintisi Yapılacak!


Bireysel Emeklilikte yeni dönem başlıyor.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de tasarruf oranlarını artırmak için Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) otomatik katılım uygulamasına dönük mevzuat çalışmalarını başlattıklarını BES'in, vatandaşların emeklilik dönemindeki refahının artırılması hedefindeki en önemli araçlardan biri olduğu, aynı zamanda, bireysel emeklilik sisteminin önemli bir tasarruf aracı olarak da öne çıktığını söyledi. BES bireylerin gelir elde ettikleri dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de koruyabilmeleri için sosyal güvenlik sistemlerince sunulan emeklilik gelirine ek bir gelir sağlamak amacında olan taslağı Meclis'e sunacakları söyledi.

Öncelikle bu millet tasarruf yapacak kadar para kazanmıyor. Verilen ücret zamları, yapılan zamların çok çok altında kalıyor. Ayrıca kişilerin şahsi düşünceleri alınmadan maaşlarından bu kesintinin yapılması ne kadar doğru? Bireysel emekliliği zorunlu hale getirip zaten ekonomik krizle boğuşan insanları daha da madur etmek yerine, emeklilikte yaş ve maaş konuları vatandaşın aleyhine iyileştirilsin. Emekliliğe o kadar önem veriliyorsa, önce emeklilik bekleyen gün ve yaşa takılanlarla ilgilensinler.

Bireysel emekliliğe ödenen taksitleri bankaya kendiniz yatırsanız daha çok gelir elde edersiniz. Birilerine kazanç sağlamadan başka bir değil. Örneğin, iş yerinizin maaşınızı yatırdığı banka, mutlaka sizi buna yönlendirmek isteyecektir. Devlet yüzde 25 üstüne para ekliyor her ay diyecektir. 100 TL aylık taksit 125 TL olacak denecektir. Peki 1yıl ödediniz ve paraya ihtiyacınız oldu veya vazgeçtiğiniz. Bankaya gittiniz ödediğim primlerimi geri almak istiyorum. Ödeyemiyorum deniz. Vermiyorlar paranızı geriye en az 5 yıl zorunlu olarak para bankada kalacak. Prim yatmasada devlet katkı payı ödediğiniz süre geçerlidir. Ödemeniz yapılmayınca ödediğimizi geri vermeme hakkı veya neredeyse yarısını geri alabilirsiniz bankadan. Yapılan kesintiler yatırmış olduğunuz paradan fazla olur. Tabii yargı yolu her zaman açık. Ama süreç bu şekil de maalesef ki. Halkı soymanın başka yolu. Sisteme girer girmez iki bin lira borçlandırılıyorsunuz. Sonra paranız biriktikçe kesiyorlar. Her ay yatan paradan ayrıca yüzde 2 ve/veya 3 oranın da yönetici giderleri kesiliyor.

BES işini yapanlar acaba kendilerine kaç poliçe yapıyorlar. Devlet çalışanını yapmak istiyor. Sigorta şirketleri her poliçe için devlete prim vaadi vermiştir. Bir çalışanın 60 yaşında emekli olduğunu düşünün. 2000 TL= 30 yıl sonra ne kadar katkı sağlar düşündünün. BES de kural şudur; biriken para 50 bin mi diye size soracaklar. Paranın hepsi mi, yoksa maaş mı? Maaş derseniz eğer kaç yıl? diye soracaklar. 60 ay dediniz. 50000÷60= 833 TL aylık bağlanacak. Ne zaman? 30 yıl sonra. Ne faydası olacak emekliye?

Sigorta işinin islam dinindeki yeri neresidir? Faiz ve kumardan çok mu farklı? Faiz düşecek diye tutturanlar, toplu ve zorunlu sigortayı neye dayanarak dayatıyorlar. Adamlar üç kuruş maaş verip beş yaptıracaklarmış. Sigorta şirketlerinin geliri yeterli değil artık demek ki. Emeklilikte refah olacakmış. Konut fonu, tasarruf fonu ödeyenler geri zorla alabildiler. Ve sadece beyler aldılar. Bayanlara yok. Yani bizim paralarımız iç edildi. Bu durumu ona benzettim. Genel sağlık sigortasında işsiz gençlerin pirimini emekli anne ve babalarına ödettiler. Şimdi de yükselttikleri asgari ücreti geri almak için bireysel emeklilik sistemini dayatılacak.

Önce tasarrufa Devletteki israftan başlayın. Bu millet ahmak değil artık her şeyin farkında. Vekili vatandaş seçsin. Vekil 720 günde emekli olsun. Vekili seçen vatandaş da 60 yaşında emekli olsun. Bir de özel şirkette çalışıyorsa vay haline. Ne adalet ama. İnsanları öleceğine yakın emekli ediyorlar. Artık bir değişiklik, bir yenilik yapın da insanlar sağlıklı bir emekli maaşı yesinler.

Memuru erken emekli yapın. Suriyeli ve teröristlere imkan sağlayın. Yazık onlara. Kendi halkınız nasıl olsa sürünmeye alışık. Bir zaman Bulgar göçmeni sonra Afgan göçmeni sonra Peşmergeler şimdi de Suriyeliler. Bizim ülkemiz öz vatandaşına hizmet etmiyor. Devletin milletini bu kadar ezmesine şaşırıyorum.

Bunlarla uğraşacağınıza eski SSK pirimi olan 5500 gün geri getirin. Biz Avrupa Birliğin'de değiliz neden 7200 güne tabi tutuyorsunuz. Avrupa kişi başına dolar veya euro verirken, sizler benim ve diğer çalışanların maaşından para kesip bireysel emeklilik diyorsunuz. Bankalardan ne farkınız kaldı. Önce kendinizden başlayın kesintilere ve de gelir düzeyleriyle orantılı olarak.

Hem resmi, hem özel sigorta pirimi topla. Amaç SSK'yı tamamen kaldırmak olabilir mi? Asgari Ücrete gelen zamı nasıl geri alabilirim çabasındalar.

Allah bütün siyasileri asgari ücretle geçinmeye mahkum etsin. Belki o zaman halkın dilinden anlarlar.

HÜLYA ÇAKICI

 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..