Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '07

 
Kategori
Opera / Bale
 

Macbeth operası

Macbeth operası
 

Shakespeare'in ünlü trajedisi Macbeth'i opera olarak izledim bu kez İstanbul AKM'de. Eseri G.Verdi bestelemiş, Yekta Kara sahneye koymuş. Orkestra şefi; Alexsandru Samoila, koro şefi; Markus Baisch. Macbeth rolünde; Murat Güney, Lady Macbeth rolünde ise Perihan Nayır var.

Operada en çok koro bölümlerini seven biri olarak, bol koro parçalı bir eser izlemekten keyif aldığımı söyleyebilirim.

Dekor ve kostümler, klasik anlayışa hiç uygun olmasa da ölüm teması işlenen kanlı sahneler gerçekçi ve hoştu. Eserin konusu kısaca şöyle: Cadılar tarafından kehanette bulunulan Komutan Macbeth gelecekte İskoçya Kralı olacağını öğrenir ve bunu eşi ile paylaşır. İskoçya Kralı olması için önünde bir takım engeller vardır. Bu amaca ulaşma yolunda eşi Lady Macbethle birlikte önce Kral Duncan'ı öldürürler ve cinayetler devam eder. İktidar hırsları o kadar büyüktür ki bu yolda cinayet işlemeyi bile normal sayarlar. Ancak bu, Lady Macbeth'in delirmesine ve daha sonra da ölümüne neden olur, Macbeth'in akıbeti ise eserin sonunda....

Operaseverler için izlenmesi gereken bir eser diye düşünüyorum. Opera sevmeyenlerse zaten arada salonu terkediyor maalesef. Macbeth operası 4 perde ama biz 2 uzun bölüm olarak izledik. Shakespeare ve Verdi hayranları salonu tıka basa doldurmuştu..

İzleyecek olanlara iyi seyirler diliyorum.




 
Toplam blog
: 68
: 4043
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

İ.Ü.Alman filolojisi mezunuyum. İlle de sanatsal faaliyet diyorum...