Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '17

 
Kategori
Bilgisayar
 

Macbook alınır mı?

Dijital yayıncılık çalışmaları ilk başladığı sıralarda Macintosh bilgisayarların ekranları baskı makinaları gibi CMYK modunda çalıştığı için ekrandaki görüntü ile baskı sonucu arasında fark olmaması için bu çalışmalarda macintosh bilgisayarlar kullanılmaktaydı. Normal bilgisayarların ekranları RGB modunda görüntü verdikleri için ekrandaki görüntü ile baskı sonucu arasında farklar olmaktaydı.
Günümüzde apple bilgisayarlar da Intel işlemcilere geçiş yapmış ve daha da önemlisi ekran modunu da RGB modunda kullanmaya başlamıştır. Bunun sonucunda donanım kaynağı ve görüntü açısından normal bilgisayarlar ile aralarında bir fark kalmamıştır. Aradaki fark linux tabanlı çekirdeği ve prestij ürünü haline gelmiş olmasıdır. Prestij ürünü haline gelmiş olmasından dolayı fiyatları normal bilgisayarlara göre daha yüksek oranda arttırılmıştır.
Sonuç olarak dijital yayıncılık açısından artık Apple bilgisayarlar özel olarak tercih edilmesi gereken cihazlar olmaktan çıkmıştır. Gereksiz yere yüksek maliyeti sebebiyle (Satın alma fiyatı mouse, klavye, ara kabloları gibi donanımların fiyatları normal bilgisayarlara göre çok yüksektir) yayınevleri, organizasyon firmaları, yüksek işlem gücü gerektiren programları kullanan firmalar normal bilgisayarları tercih etmeye başlamışlardır. Apple bilgisayarlar yöneticilerin toplantılarda kullandıkları bilgisayarlar haline dönüşmeye başlamıştır.    
2016 yılının sonunda üretilen Macbook Pro 15" modellerinde kullanılan işlemci i7-6660U modelidir. Bu işlemci 2 çekirdekli olan bir işlemcidir ve i5 işlemcilerle aralarında anlamlı bir performans farkı yoktur. Bu nedenle bilgisayarın ekran olarak ve işlemci performansı olarak normal bilgisayarlardan farklı olmadığı ortadadır. 
Güçlü dizüstü bilgisayar ihtiyacı için önerim i7 HQ işlemcili (Gerçek 4 çekirdekli, 8 iş parçacıklı) 17.3" ekranlı (Geniş ekran tasarımları daha rahat yapabilmek için), GTX950M ayrı ekran kartlı (modelleme bile yapılabilecek düzeyde ekran kartı), yüksek performanslı SSD diskli, aynı zamanda KDV dahil 3600TL gibi bir fiyatı olan (bu yazı hazırlandığı sırada) hem daha yüksek performanslı, hem de çok daha düşük fiyatlı dizüstü bilgisayar alınmasıdır. Bu cihaz hem daha yüksek performanslı çalışacak, hem daha büyük bir ekrana sahip olacak, hem de daha düşük maliyetli olacaktır.
Özel olarak MacOS işletim sistemli cihaz talep edilmesi halinde ise önerim Mac Mini cihazı ile birlikte 15" boyutundan daha büyük boyutlu bir monitör alınmasıdır. Bu sayede U serisi işlemci yerine QM serisi işlemcili bir bilgisayar kullanılmış olacaktır. Ayrıca avuç içi boyutları sayesinde taşınabilir halde kullanılabilecektir. Monitör boyutu küçük geldiğinde istenirse televizyona bile bağlanıp istenilen boyutta ekranla çalışma yapılabilecektir.
 
Toplam blog
: 5
: 11648
Kayıt tarihi
: 24.08.06
 
 

Ostim Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışan Levent Emmungil aynı zamanda teknoloji..