Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '14

 
Kategori
Basketbol
 

Maccabi’nin sezonu

          Euroleague’de 2014-15 sezonuna katılacak takımlar açıklandı, ortalık transfer dedikodularıyla karışıkken geçtiğimiz sezonun şampiyonu Maccabi’nin hikayesini bir kez daha hatırlayalım…

           

 

 

 

            Euroleague

 

 

 

            Sezona başlarken Maccabi’nin Euroleague’in en büyük favorilerinden biri olarak görülmüyordu. Maccabi ilk turda Laboral maçları dışındaki tüm maçlarını kazanarak grubunu lider bitirdi. Yeni transferler Rice-Ingles-Tyus oldukça istikrarsız katkılar verirken tecrübeli oyunculardan Devin Smith takımın lideri konumundaydı. Hickman-Blu-Sofo kendilerinden bekleneni verirken, Guy Pnini de iyi bir sezon geçirdi. Top16’in başında Euroleague’in en iyi pota altı savunucularından biri olan Shawn James sezonu kapattı. Euroleague F Grubu’nda diğer gruba nazaran daha zayıf rakiplerle karşılaşan Maccabi favorileri geçemese de grubu üçüncü sırada bitirmeyi başardı.

 

            Çeyrek finalde belki de kendilerine en uygun rakiple eşleştiler: EA7 Milano. James’in yokluğunda pota altında güçlü olmayan bir rakiple eşleşmek idealdi. Milano’daki ilk maçın sonunda müthiş bir geri dönüşe imza atan Maccabi Langford’ın son serbest atışı kaçırmasıyla uzayan maçta galip geldi ve İsrail’deki iki maçı çok da zorlanmadan kazanarak final-four’a gitti.

 

            Final-four’un ilk maçında CSKA Moskova ile oynayan Maccabi bir kez daha önemli bir dönüşe imza attı. Maçın son 11 dakikasına 15 sayı farkla geride giren Maccabi Rice’ın önderliğinde galibiyete gitti. Final maçında ise Euroleague’in açık ara en büyük favorisi olan Real Madrid’le karşılaştılar. Real Madrid bir önceki maçta olduğu gibi ikinci çeyrek başında farkı açtı ama bu seferki rakipleri Maccabi dağılmadı. Son çeyrekte müthiş oynayan Rice normal sürede maçı bitiremedi ama uzatma bölümünde yıldızlaştı ve Real Madrid’in yıldızları etkisiz kalınca kupa İsrail’e gitti.

 

 

 

 

 

            İsrail

 

 

            İsrail Ligi’nde ise Maccabi beklenenden fazla zorlandı ama şampiyon olmayı başardı. Normal sezondaki 28 maçın 6’sını kaybeden Maccabi play-off finalinde de çok zorlandı ama Maccabi Haifa’yı iki maç sonunda 163-161 ile geçerek toplamdaki 51.şampiyonluğunu kazanmayı başardı.

 

            İsrail Kupası’nda da Maccabi Tel Aviv finalde Hapoel Eliat’ı 80-73 ile yendi ve 41.kez kupayı kazandı.

 

 

 

 

 

            Koç David Blatt

 

           

            Maccabi’nin bu sezonki başarısında en büyük pay kuşkusuz ki David Blatt’a ait. 55 yaşındaki David Blatt 2010’dan bu yana Maccabi’yi çalıştırdı. Eski oyuncusu Jeremy Pargo’nun bir sözü onun için tüm söylemek istediklerimi kapsıyor: ‘’Blatt oyuncuların duygularını ve farklı yönlerini anlıyor, bunların hepsini nasıl tek vücut haline getireceğini ve onlardan yararlanacağını biliyor.’’

 

            Euroleague’in ilk turunda takıma yeni katılan oyuncular oldukça verimsizdi, onların yanında Yogev Ohayon da geçtiğimiz sezonlardaki veriminden yoksundu. Buna rağmen, Blatt doğru beşi buldu ve grup liderliğini sağladı. Top16’de James’in sakatlığı işleri zora soktu ama grubun zayıflığının da etkisiyle Maccabi grubu üçüncü sırada bitirdi ve çeyrek finalden sonrası Blatt’ın yıldızlaştığı bölüm oldu, Milano deplasmanındaki ve final-four’daki galibiyetlerin geriden gelerek kazanılmasılmasındaki en büyük pay Blatt’e aitti.

 

            Sonuç olarak Blatt NBA’e giden ilk Avrupalı koç oldu ve Cleveland Cavaliers’la beş yıllık sözleşme imzaladı. Blatt’in elinin altında çok potansiyelli bir kadro var, kısa vadede başarı zor değil.

 

 

 

 

            Oyuncular

 

           

            Maccabi Electra’da sezon sonunun en çok parlayan oyuncusu Rice olsa da sezon boyunca en iyi oynayan oyuncu Ricky Hickman oldu. Hickman 12s- 2.6r- 2.7a ortalamalarıyla 11.2 verimlilik puanı ortalaması yakaladı ve takımın en verimli oyuncusu oldu. Milano serisinde ve final-four’da performansını çok üst noktaya taşıyan Hickman şampiyonlukta önemli pay sahibi.

 

            Sezon boyunca istikrarlı katkı veren diğer isim de Devin Smith oldu. Tecrübeli oyuncu özellikle Top16 maçlarında çok iyiydi, sezon genelinde 10s -5.6r- 1a ortalamalarıyla oynayan Smith genelde sanılanın aksine Hickman’dan daha iyi şut yüzdelerine sahip.

 

            Final-four MVP’si Tyrese Rice genel olarak çok istikrarlı bir sezon geçirmedi. Final-four’a gelene kadar 8 verimlilik puanına sahip olan Rice son iki maçta ortalama 23 verimlilik puanıyla oynadı. İsrail Ligi finalindeki performansı da lig şampiyonluğunu getirdi.

 

            Takımın bir diğer yıldızı da Alex Tyus oldu. Tyus özellikle Shawn James sakatlandıktan sonra fazla süre almaya başladı ve Top16’in son maçlarıyla beraber form seviyesini iyice arttırdı. Sezonu 7.7s -5r -1b ortalamalarıyla tamamladı.

 

            Guy Pnini ve Joe Ingles sezonun ilk bölümünde iyi oynarken final bölümünde takıma katkı veremediler. Sofo fazla süre almadı ama beklenen katkıyı verdi, Ohayon geçtiğimiz sezonlardaki performansının altındaydı, basketbola ara verdikten sonra geri dönen David Blu ise özellikle son maçlarda çok önemli katkılar verdi.

 

 

 

            Gelecek sezon

 

           

            Maccabi Electra’nın en büyük yıldızı David Blatt gelecek sezon takımın başında olmayacak. Ricky Hickman’ın Türkiye’ye, Tyrese Rice’ın da Rusya’ya gideceği söyleniyor. Sofo da birkaç takımın radarında ve muhtemelen ayrılacak. Gelecek sezon çok daha farklı bir Maccabi izleyeceğiz.

                       

           

 

 

 

 

            sahinarif88@hotmail.com

 

twitter.com/arifsahin1

 

http://altiustusport.blogspot.com.tr

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..