Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '18

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Maceralarla Dolu Bir Yürüyüş: Likya Yolu

Maceralarla Dolu Bir Yürüyüş: Likya Yolu
 

Likya yolu; Likya uygarlığı tarafından kullanılan bir ticaret yoluydu. İki farklı etaptan oluşmaktadır. 1. Fethiye’den başlayıp Çıralı’ya kadar çoğunlukla denizden ilerler ve Antalya’da son bulur. 2. si ise Çıralı’da yol ayrılır ve Yanartaş (Kimera) üzerinden biraz daha yüksek rakımlardan devam eder ve Antalya’da son bulur. 1992 yılında uygarlığın kalıntılarını ortaya çıkartmak için çalışmalara başlanmış, 1999 yılında Cate Clow tarafından Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu olan Likya Yolu rotaları belirlenmiş, patikalar üzerindeki kaya ve ağaçların üzerleri ‘kırmızı-beyaz boylarla ve taş taş üzerine koyularak’ işaretlenmiş ve turizme açılmıştır. Ayrıca dünyadaki en iyi 10 yürüyüş rotasından birisidir.
 
Likya uygarlığı nerededir?
Antik Likya Uygarlığı; Akdeniz Bölgesi’nde Teke Yarımadası’nda yer alıyor. Antik Likya, güneyde Akdeniz, batıda Karya ve doğuda ise Pamfilya ile komşudur. Fethiye’den başlayıp, Antalya’da son bulan 539 km.lik bir parkurdur. En önemli kentleri; başta Patara (başkent), Xanthos (santos), Pinara, Olympos (olimpos), Myra (mira) ve Tlos (talos)’tur. Bu önemli kentlere daha sonra Phaselis (faselis)’te eklenmiştir.
 
Likya Yolunda yürümek için en uygun zamanlar nelerdir?
Likya Yolu’nun en güzel yürüyüş zamanları Nisan-Mayıs, Ekim-Kasım aylarıdır. Çünkü hava her zaman (olması gerektiği kadar) serin, yağışın çok fazla olmadığı dönemlerdir. Özellikle bahar aylarını seçilmesinin özel bir nedeni tabiki de var. ‘Antalya sıcağı’… Yaz aylarının o yakıcı ve kavurucu sıcağında sırtımızda ağır bir yükle, su kaynaklarının bir çoğunun mevsim gereği kurumuş olması sebebi ile yürümeyi gerçekten tercih etmeyiz.
 
Likya Yolu nerede başlar, nerede biter ve hangi parkurlar izlenir?
Likya Yolu Muğla’nın Fethiye ilçesinden başlar ve Antalya’nın Geyikbayırı mevkiinde son bulur. Rotalarla ilgili bilinmesi gereken önemli ayrıntılar yazının devamında detaylı olarak verilecektir. Çünkü bilmelisiniz ki bu sizin yaşamanız gereken bir macera ve her yol ayrımında kendi maceranızı seçmelisiniz. Likya Yolunu çeşitli zaman aralıkları ile yürüyenler var. Genelde gezginler likya yolunu 2 kere yürür ve en uzun yolculuk süresi 29 gündür. Çünkü her uğradığımız köy ve kasabada bir geceden fazla kalıp oradaki insanları tanımayı, yaptıkları işlerde onlara yardım etmeyi ve hikayelerini dinlemeyi tercih ettik. Likya Yolu Fethiye-Ovacık’tan başlar, Antalya – Geyikbayırı’nda son bulur.
 
En Çok Tercih edilen etapları
Ovacık (başlangıç), Kirme, Faralya, Kabak koyu, Alınca, İnceburun, Gey (yediburunlar), Bel, Belceğiz, Gavurağlığı, Pyndai (antik kent), Letoon (antik kent), Xsantos (antik kent), Kınık, Çandır, Akbel, Patara, Eren Tepe, Delik Kemer, Kalkan, Bezirgan, Yumru Tepe, Kaş, Limanağzı, Ufakdere, Boğazcık, Kılınçlı, Aperlae (antik kent), Üçağız, Kaleköy, Gökkaya, Demre, Muskar, Alakilise, Belos, Finike, Karaöz, Gelidonya Feneri, Adrasan, Musa Dağı, Olympos (antik kent), Çıralı, Yanartaş (Chimaera), Ulupınar, Beycik köyü, Tahtalı dağı (zirve), Çukuryayla, Gedelme (Gedelme Mağarası), Ovacık, Göynük yaylası Göynük kanyonu, Hisarçandır, Çitdibi, Çağlarca, Geyikbayırı (bitiş).
 
Bu etaplar kişinin kendi tercihine göre düzenlenebilir. Çünkü o kadar çok yol ayrımı ile karşılaşacaksınız ki… yerel halkın tavsiyeleri ya da kendi zevkinize göre yolunuzu önceden planlayıp güzergah belirleyebilirsiniz. Her ne olursa olsun ortalama 20-30 günlük yürüyüşünüzde kendi sınırlarınızı zorlayacak, vücudunuzu tanıyacak, kendinizi zaman zaman açlık, susuzluk ve yorgunlukla sınayacak, yansıra mükemmel manzaralar görüp, daracık patikalarda keçilerle karşılaşacaksınız. En önemlisi hayatınız boyunca unutamayacağınız güzel anılara sahip olacaksınız. Şimdiden iyi eğlenceler.
 
 
 
Toplam blog
: 5
: 86
Kayıt tarihi
: 28.11.13
 
 

Emeğin kutsal bir değer olduğu anlatılmadıkça; insanlık için, toplum için emek harcanması gerektiği..