Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '09

 
Kategori
Kültürler
 

Maçka'da “Açık Akademi” Sohbetleri!

Maçka'da “Açık Akademi” Sohbetleri!
 

TRABZON MAÇKA


Fındık mevsimiyle birlikte soluğu aldığımız Maçka’da, yaşanan fındık telaşına rağmen; sosyal, kültürel ve siyasi hayatın nabzı yine “ıhlamurların altında” atıyordu. Bilmeyenler için anlatmak isterim. Trabzon dışından gelen pek çok Maçkalı, bir yıldır göremedikleriyle özlemlerini kutsal bir mabet gibi bu ağaçların serinliğinde giderir. Çoğu kez paylaşılan anıların esprileri kahkaha tufanını tetikler. Türüne göre, bazen gözyaşı yoldaşlık eder sohbetlere bazen sinirli el hareketleri. Maçka’ya gelen ünlü-ünsüz hemen herkesin bir şekilde uğrağıdır “ıhlamurların altı”.

Yaşlılar, eskiden beri bu atmosferin var olduğunu anlatırlar. Maçka’nın merkezindeki ve yakın köylerindeki öğretmenler, memurlar, belediye başkanları, muhtarlar hem bir buluşma noktası hem de halkla diyalogun adresi olarak bellemişler “ıhlamurların altı”nı. Maçka’da doğan yazarlar, sanatçılar, akademisyenler, bürokratlar, siyasetçiler, sivil toplum öncüleri belki de ilk derslerini buradan almışlardır. Çünkü bu adres, kendimi bildim bileli bir tür “açık akademi” gibi işlev görmüştür benim yaşamımda da. Küçük yaşlarımızda Cumhuriyet’i kuran yaşlı öğretmenlerle tanışmak, onlardan “Cumhuriyet” dersleri almak bir ayrıcalıktı.

Töb-Der’in efsane genel başkanı Gültekin Gazioğlu gibi eğitim, bilim ve siyaset dünyasının ustalarının sohbetlerini, onların biteviye ateşli tartışmaları dinlemek başlı başına bir eğitimdi bizler için.. Nice yeni kavramı ve ülkeyi ilk onların sayesinde öğrenmiştik. Giyim kuşamıyla sıradan bir kültürü çağrıştıran Maçkalı köylülerin, bu tartışmalara taraf olması, kendilerinden umulmayan kültür hazinelerini masalara sergilemesi, ilk kez tanık olanlar gibi bizleri de şaşırtırdı. Bu “açık akademi” benim gibi nicelerini önyargılar, takıntılar konusunda ciddi bir eğitimden geçirmiştir. Bugün de durum farklı değildir. Artık müdavimlerin hem sayısı hem de nitelikleri zenginleşmiştir. Nihat Genç, Volkan Konak, Sunay Akın gibi ülke çapındaki ünlülerimizin Maçka’daki ilk ziyaretgâhı mutlak surette ıhlamurların altındaki “modern zaman tekkesi”dir. Üniversitelerde hocalık yapan profesöründen milletvekilliği yapan siyasetçine, kendini her zaman farklı gören öğretmeninden iş dünyasında çıkış yapan yatırımcına kadar geniş bir yelpaze, hala aynı mekânın sohbet yoldaşları olmaya can atar burada.

Önceleri “cumhuriyetçi”, ardından “halk partili”, benim yetiştiğim dönemde “sosyalist” kültürün harmanlandığı bir mekândı burası. Şimdilerde ise “yobaz” ve “fanatik” olmayan her kesime açık.. İstanbul’da yaşayan, emekli öğretmen, Eski Zeytinburnu Belediyesi Meclis Üyesi, gerçek bir espri ustası sevgili Bahadır Kaya’yı “ıhlamurların altında” gülme krizi içinde dinlerken, bunları da düşünmeden edemedim.

Eski ADD Maçka Başkanı öğretmen Osman Yavuz, MEB Müfettişi Kazım Ural, İstanbul’da öğretmen Türel Gazioğlu’nun başını çektiği sohbetin konuları yine bir “akademi” dersi gibiydi. Trabzon ve Maçka’nın tarihinden açılan sohbet, İstanbul’daki Maçka adının, Fatih’e yol gösterdiği için İstanbul’a götürülen Maçkalı kadınlardan kaldığı bilgisine kadar çeşitlendi, zenginleşti. Bir gün yolunuz Maçka’ya düşerse, eski yoldan “ıhlamurların altına” uğramanızı, kahveci sevgili Rüstem Özten’in nefis çayını içmenizi şiddetle tavsiye ederim. Yan masalardan kulağınıza gelecek “akademi” dersleri de cabası olacaktır.
 
Toplam blog
: 152
: 700
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Trabzonluyum ve bu kentte yaşıyorum. Kamuda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Resmi görevimin..